Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

FONDURI EUROPENEProiecte de un miliard de euro depuse pe POS Transport

F.A. Finanţare /

Investiţiile mai mari de 50 de milioane de euro trebuie aprobate de Comisia Europeană

Proiectele depuse, până la finele lunii martie, pe Programul Operaţional Sectorial (POS) Transport, sunt în număr de 19. Potrivit datelor furnizate de Minis-terul Transporturilor, pe Axa Prioritară 1, au fost înregistrate patru proiecte, din care unul a fost respins, iar pe Axa Prioritară 2 - nouă proiecte, din care unul a fost respins şi redepus. Pe Axa Prioritară 3 a fost depus, în perioada menţionată, un singur proiect, iar pe Axa Prioritară 4 - cinci proiecte.

Reprezentanţii ministerului ne-au precizat că din totalul proiectelor, opt se aflau, la finele lunii martie, în proces de evaluare. Trei sunt proiecte majore, care au o valoare mai mare de 50 de milioane de euro şi care urmează să fie aprobate de Comisia Europeană. Alte nouă proiecte au fost aprobate de Autoritatea de Management a POS Trans-port, iar pentru şase dintre acestea au fost semnate contractele/deciziile de finanţare. Două proiecte au fost respinse şi unul a fost redepus.

Valoarea totală a fondurilor solicitate prin proiectele depuse pe POS Trans-port, până la finele lunii martie, este de aproape cinci miliarde de lei (puţin pes-te un miliard de euro). Prin proiectele depuse pe Axa 1 este solicitată suma totală de 2,86 miliarde lei. Oficialii Minis-terului Transporturilor ne-au precizat că aceasta este valoarea solicitată pentru cele trei proiecte majore rămase în evaluare, din care două sunt transmise la Comisia Europeană, iar un proiect se afla, la finele lunii martie, în curs de evaluare la Autoritatea de Mana-gement.

Pe Axa 2, valoarea totală a fondurilor solicitate era, în perioada menţionată, de 2,11 miliarde lei (cinci proiecte se aflau în curs de evaluare la Autoritatea de Management, un proiect fusese transmis la Comisia Europeană, iar alte trei fuseseră aprobate de Autoritate). Pe Axa 3, au fost solicitate fonduri de 1.266.160 de lei, aferente proiectului pentru care a fost semnat contractul de finanţare.

Valoarea fondurilor solicitate pe Axa 4 era, la sfârşitul lunii martie, de 6.091.429 de lei. Banii sunt pentru patru proiecte pentru care au fost semnate deciziile de finanţare, şi pentru un proiect care a fost aprobat de Autoritatea de Management a POS Transport.

Au fost semnate două contracte de finanţare

Până la finele lunii martie, pe POS Trans-port, au fost semnate două contracte de finanţare şi patru decizii de finanţare, precizează oficialii Ministerului Trans-porturilor. Astfel, în perioada menţionată, pe Axa 2, a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul "Pregătire pachet proiecte 1 pentru completarea listei variantelor de ocolire (Bistriţa, Ştei, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Huşi şi Aleşd)", în valoare de 123.606.800 de lei. Din acestă sumă, contribuţia Comisiei Europene este în valoare de 26.280.977 de lei.

Pe Axa Prioritară 3, a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul "Elaborarea planurilor de acţiune ale hărţilor strategice de zgomot pentru căile ferate principale cu un trafic mai mare de 60.000 treceri de trenuri/an", în valoare de 1.266.160 de lei. Din aceas-tă sumă, contribuţia Comisiei Europene este în valoare de 756.717 de lei.

Pentru Axa 4 au fost semnate deciziile de finanţare pentru "Organizarea reuniunii Comitetului de Monitorizare POST din data de 23 mai 2008", contract finalizat, în valoare de 30.107 de lei; "Organizarea Reuniunii Comitetului de Monitorizare POST din data de 7 noiembrie 2008", contract finalizat, în valoare de 14.875 de lei; "Organizarea conferinţei naţionale POST din data de 11 noiembrie 2008", contract finalizat, în valoare de 35.608 de lei; "Asistenţă tehnică pentru servicii de consultanţă pentru evaluarea cererilor de finanţare primite în cadrul POST 2007-2013 şi servicii de consultanţă în domeniul achiziţiilor publice". Acesta din urmă era în curs de evaluare la finele lunii martie şi are o valoare de 2.219.350 de lei.

Urmează semnarea a încă şapte contracte

Până la finele primului semestru al acestui an, oficialii Ministerului Transporturilor estimează că vor fi semnate contracte de finanţare pentru încă şapte proiecte. Este vorba despre "Pregătire pachet proiecte 2 pentru completarea listei variantelor de ocolire", "Pregătire pachet proiecte 3 pentru completarea variantelor de ocolire", "Construcţia autostrăzii Cernavodă - Constanţa", "Construcţia variantei ocolitoare a Municipiului Constanţa" şi "Finalizarea digului de larg în Portul Constanţa". La acestea se adaugă obiectivele "Pod rutier la km 0 + 540 al canalului Dunăre - Marea Neagră şi lucrări aferente infrastructurii rutiere şi de acces în Portul Constanţa" şi "Dezvoltarea capacităţii feroviare în zona fluvio-maritimă a Portului Constanţa".

Până la finele lunii martie, nu fusese plătită nicio sumă de către Comisia Europeană din fondurile POS Transport pentru România, ne-au precizat reprezentanţii ministerului.

Mulţi solicitanţi nu depun toate documentele solicitate

Principalele probleme cu care se confruntă beneficiarii POS Transport, constatate în urma procesului de evaluare şi selecţie a cererilor de finanţare, sunt inexistenţa unor documente minime obligatorii, precum Studiul de Fezabilitate cu Analiza Cost - Beneficiu, Studiul de Impact de Mediu cu acordul de mediu şi Declaraţia Natura 2000. Mulţi beneficiari nu au justificat corespunzător finanţarea cerută. Astfel, ei nu prezintă informaţii despre starea actuală a infrastructurii în zona proiectului, au analize ale cererii de transport (studii de trafic) neconcludente sau cu rezultate contrare obiectivului de investiţii propus spre finanţare.

Alte probleme semnalate de Autoritatea de Managemnt a POS Transport sunt analize cost - beneficiu greşite sau incomplete, prezentarea incompletă sau insuficientă a structurilor de implementare a proiectelor, a procedurilor de lucru, a dotării materialelor şi a spaţiului de lucru sau spaţiului de arhivare a documentelor.

În aceste condiţii, reprezentanţii minis-terului cer beneficiarilor, pentru o mai bună absorbţie a fondurilor, să se asigure, înainte de scrierea proiectului, că fac parte din beneficiarii eligibili ai acestui program, că activităţile propuse prin proiect sunt eligibile şi că deţin toate documentele solicitate.

Principalii beneficiari ai POS Transport sunt administratorii infrastructurii naţionale de transport, respectiv companiile de stat care gestionează infrastructura rutieră, feroviară, aeroportuară, navală şi maritimă din ţara noastră. De aceea, cofinanţarea proiectelor de infrastructură de transport se asigură de către Guvernul României, de la bugetul de stat, şi nu din sursele proprii ale beneficiarilor. Astfel, nu există riscul ca aceste companii să nu poată asigura co-finanţarea necesară. În această perioadă de criză, Guvernul are ca prioritate asigurarea de fonduri suficiente pentru a acoperi costurile co-finanţării necesare în implementarea proiectelor cu finanţare europeană.

Bugetul total al Programul Operaţional Sectorial (POS) Transport 2007 - 2013 este de aproximativ 5,7 miliarde de euro din care:

Fondul de Coeziune şi Fondul Euro-pean de Dezvoltare Regională: 4,57 miliarde de euro;

Bugetul de Stat: 1,09 miliarde de euro.

POS Transport este structurat pe patru axe prioritare, ce cuprind domeniile de intervenţie în cadrul cărora se pot finanţa proiecte de transport:

- Axa Prioritară 1 (3,854 miliarde euro) - Modernizarea şi dezvoltarea axelor prioritare TEN-T în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil şi integrării acestuia cu reţelele de transport ale UE

- Axa Prioritară 2 (1,397 miliarde euro) - Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara axelor prioritare TEN-T în scopul creării unui sistem naţional de transport durabil

- Axa Prioritară 3 (322,89 milioane euro) - Modernizarea sectorului de transport în scopul creşterii protecţiei mediului şi a sănătăţii publice şi siguranţei pasagerilor

- Axa Prioritară 4 (122,58 milioane euro) - Asistenţă Tehnică pentru POS Transport.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional