Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

FONDURI EUROPENERegiunea de sud-est are de cheltuit fonduri POR de aproape jumătate de miliard de euro

F.A. Finanţare /

Autorităţile gălăţene au obţinut fonduri europene pentru construirea unui centru de afaceri în valoare totală de peste 6 milioane de euro, proiect cu o perioadă de implementare de 540 de zile

Autorităţile gălăţene au obţinut fonduri europene pentru construirea unui centru de afaceri în valoare totală de peste 6 milioane de euro, proiect cu o perioadă de implementare de 540 de zile

Peste 90 milioane de euro sunt disponibile în acest an

Ţara noastră va beneficia, în perioada de programare 2007 - 2013, de 3,627 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Regional (POR). Această sumă nu include şi fondurile destinate asistenţei tehnice în cadrul POR 2007 - 2013, care sunt gestionate de Autoritatea de Management a Programului.

Regiunii de Dezvoltare Sud-Est i-a fost alocat, pentru perioada 2007 - 2013, un procent de 13,25% din totalul fondurilor ce îi revin ţării noastre. Conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR SE) ne-a precizat că este vorba despre suma de circa 480,6 milioane de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR). Având în vedere că sumele alocate anului 2007 nu au fost angajate, fondurile aferente perioadei 2007 - 2008 pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est sunt de 95,03 de milioane de euro.

Oficialii ADR SE ne-au spus: "Estimăm ca, până la finele anului, suma alocată pentru perioada 2007 - 2008 să fie contractată în proporţie de 90%. A fost cheltuit, până la finele anului trecut, un procent de 10%. Semnarea primelor contracte va avea lor în această vară".

35 de proiecte depuse pentru finanţare prin POR

Până în luna iunie, la ADR SE au fost depuse 35 proiecte pentru finanţare prin POR. Din totalul de 35 proiecte, şase au fost depuse în cadrul domeniului major de intervenţie (DMI) 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor". Proiectele au intrat în analiză în vederea aprobării în a doua jumătate a lunii iunie, când a expirat şi termenul limită de depunere în cadrul acestui DMI. Conducerea ADR SE ne-a precizat că cele 29 de proiecte primite în cadrul celorlalte domenii majore de intervenţie au o valoare totală de peste 858 milioane de lei.

Două proiecte privind infrastructura au fost deja aprobate

Pentru două proiecte depuse în cadrul Axei prioritare 2 "Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale" - DMI 2.1 "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia şi reabilitarea şoselelor de centură", a fost avizată demararea etapei de verificare pre-contractuală, în urma verificării Raportului privind conformitatea proiectului tehnic. Ulterior desfăşurării acestei etape şi în urma organizării vizitei la faţa locului, autorităţile vor transmite propunerea de finanţare sau respingere a investiţiilor.

Constanţa - judeţ campion la depunerea de proiecte

Până la finele lunii iunie, numărul cel mai mare de proiecte a fost depus de aplicanţii din Judeţul Constanţa. Potrivit datelor furnizate de ADR SE, Constanţa se situează pe primul loc şi la valoarea totală a proiectelor.

Astfel, pe DMI 2.1 "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane, inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură", au fost depuse, până în iunie, 15 proiecte în valoare totală de 727 milioane de lei. Judeţul Brăila are trei proiecte cu o valoare totală de 205 milioane de lei, Judeţul Tulcea - tot trei proiecte cu un total de 185,2 milioane de lei, iar Judeţul Constanţa are trei proiecte de 92,4 milioane de lei. Tot trei proiecte au fost depuse pentru acest DMI şi în Judeţul Galaţi, în valoare totală de 95,5 milioane de lei. Judeţul Buzău are un proiect de circa 95 milioane de lei, iar Judeţul Tulcea dispune de două proiecte de 53,8 milioane de lei.

Pentru DMI 3.1 "Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate", au fost depuse numai trei proiecte în valoare totală de 60,18 milioane de lei. Acestea sunt numai din Judeţul Constanţa.

Conducerea ADR SE ne-a declarat că, pe DMI 3.2 "Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale", au fost depuse trei proiecte, în valoare totală de 9,8 milioane de lei. Judeţul Brăila are un proiect de 3,4 milioane de lei, iar Judeţul Constanţa - două proiecte de 6,4 milioane de lei.

Pe DMI 4.1 "Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală", au fost depuse trei proiecte, toate din Judeţul Constanţa. Valoarea totală a investiţiilor este de 8,2 milioane de lei.

DMI 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" a atras şase proiecte, din care cinci sunt din Judeţul Constanţa, iar unul din Judeţul Galaţi.

Pentru fonduri prin DMI 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe" a fost depus, până în iunie, doar un singur proiect. Acesta aparţine Judeţului Constanţa şi valorează circa 11 milioane de lei.

DMI 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism în vederea valorificării resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice" a atras patru proiecte în valoare totală de 41,7 milioane de lei. Judeţul Buzău are un proiect de 1,2 milioane de lei, iar Judeţul Constanţa are trei proiecte de 40,4 milioane de lei.

66 de proiecte în derulare cu finanţare Phare

În Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, erau în derulare, la finele lunii iunie, 66 de proiecte finanţate în cadrul Programelor Phare Coeziune Economică şi Socială. Valoarea totală a acestor investiţii este de 37.024.206,42 de euro.

Potrivit datelor furnizate de ADR SE, printre cele mai importante proiecte în curs de derulare la finele lunii iunie se numărau reabilitarea Centrului Istoric al Municipiului Brăila Lot 2, finanţat prin Programul Phare 2004 Coeziune Economică şi Socială - componenta Infrastructură regională. Beneficiarii investiţiei sunt Consiliul Judeţean Brăila şi Consiliul Local al Municipiului Brăila. Costul total al lucrărilor a fost estimat la 7,2 milioane de euro. Contribuţia de la stat este de 1,8 milioane de euro, cea a Comisiei Europene ajunge la 2,6 milioane de euro, iar contribuţia locală este de 2,8 milioane de euro.

Autorităţile brăilene au propus reabilitarea unui sector din centrul istoric al oraşului alcătuit din Piaţa Traian, Piaţa Poligon, Grădina Mare, şi străzile Împăratul Traian, Grădinii Publice, Mihai Eminescu, Goleşti, Oituz, Edmond Nicolau, Danubiului, Belvedere, Bolintineanu, Hepites, Ana Aslan, Campiniu, Anghel Saligny, Braşoveni, Calea Călăraşilor, Galaţi, Panait Istrati, stada Mare (Poternei), C.A Rosetti, precum şi faleza Dunării.

Zona de sit istoric a Municipiului Brăila cuprinde o suprafaţă de 169,5 de hectare, din care, prin proiectul propus, va fi reabilitată o suprafaţă de 25,7315 de hectare. Lucrările vor cuprinde alei carosabile de 60.881 mp, alei pietonale de 403.970 mp, trotuare de 39.244 mp, spaţii verzi de 108.320 mp şi debarcadere de 1.100 mp. Vor fi reabilitate şi reţelele de alimentare cu apă şi canalizare aferente zonei vizate pentru intervenţie din centrul istoric.

Portul turistic din Mangalia - un succes

Unul din proiectele importante din Regiunea de Sud-Est, finanţat prin Phare 2005 Coeziune Economică şi Socială - componenta Infrastructură regională, este amenajarea unui port turistic în Mangalia. Costul total al proiectului este de circa patru milioane de euro, din care contribuţia de la fondul naţional este de 854.986,81 de euro, iar contribuţia Comisiei Europene reprezintă 2,5 milioane de euro. Autorităţile locale participă cu 651.418,52 de euro.

Acordul cadru al proiectului încheiat între Ministerul Dezvoltării (autoritatea contractantă), ADR SE (autoritatea de implementare) şi Consiliul Local Mangalia a fost semnat pe 28 noiembrie 2006. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.

Proiectul presupune crearea unei platforme portuare moderne, amenajate după o concepţie ce îmbină particularităţile zonei, cu toate avantajele ei. Portul asigură un cadru optim pentru atragerea investiţiilor locale şi străine, precum şi generarea de noi locuri de muncă. Sunt amenajate 116 locuri de acostare pentru nave cu lungimea sub şapte metri, 26 de pontoane de acostare (între 10 - 13,5 metri), 110 metri lungime pentru cheul de acostare pentru nave cu pescaj, 7.000 mp de alei carosabile şi spaţii de parcare, precum şi 1.800 de metri de gradene (pe tronsonul 1).

Primăria Mangalia a încheiat deja, în luna mai a acestui an, prima etapă a investiţiilor demarate, în primăvara anului trecut, pentru reabilitarea portului turistic din oraş. Porţiunea funcţională a portului cuprinde tronsonul 1 şi zona pontoanelor din cadrul Marinei din Mangalia. Obiectivul va avea, în final, o capacitate totală de 1.000 de ambarcaţiuni, ceea ce îl va transforma în cel mai mare port turistic de la Marea Neagră.

După următoarele două etape de modernizare, portul va putea asigura facilităţi avansate. Elaborarea proiectului a avut ca obiectiv specific crearea unei platforme portuare moderne: instalaţiile de lansare la apă şi punere la uscat a navelor, iluminatul fiecărui apuntament, utilităţile necesare precum şi la halele pentru repararea şi iernarea ambarcaţiunilor, etc. Pentru toate aceste amenajări, primăria va solicita o nouă finanţare nerambursabilă în valoare de şapte milioane de euro. Consiliul Local Mangalia va asigura o cofinanţare de 500.000 de euro.

Se va dezvolta, astfel, segmentul de turism nautic din Mangalia şi va fi creat un cadru adecvat activităţilor portuare de agrement, în scopul creşterii numărului de turişti români şi străini. Noul port va crea şi condiţiile necesare atragerii de investiţii private ulterioare, în vederea creşterii veniturilor în zonă şi, implicit, a îmbunătăţirii economiei locale.

Centru de afaceri în Galaţi

Autorităţile gălăţene au obţinut fonduri prin Programul Phare 2005 Coeziune Economică şi Socială - componenta Infrastructură regională, pentru construirea unui centru de afaceri. Contractul cadru pentru acest proiect dintre Ministerul Dezvoltării (autoritate contractantă), ADR SE (autoritate de implementare) şi Consiliul Judeţean Galaţi (beneficiar) a fost semnat pe 16 aprilie 2007. Valoarea totală a contractului este de 6.294.183,79 de euro, iar perioada de implementare a proiectului este de 540 de zile.

Contribuţia de la fondul de stat se ridică la 1,3 milioane de euro, cea a Uniunii Europene este de 3,9 milioane de euro, iar contribuţia locală ajunge la aproape un milion de euro.

Clădirile centrului de afaceri vor avea, în final, o suprafaţă totală construită de 7.198 mp. Aria construită pentru birouri este de 864 mp, suprafaţa construită pentru mică producţie - 449,8 mp, iar aria construită pentru expoziţii - 2.100 mp. Vor fi realizate şi toate racordurile la utilităţi şi facilităţile şi dotările necesare pentru funcţionarea unui astfel de centru. Constructorul va amenaja şi 57 de locuri de parcare.

Centrul de afaceri va asigura, prin func-ţionarea lui, îmbunătăţirea infrastructurii regionale în vederea sprijinirii creşterii economice, crearea unor condiţii de bază care să determine atragerea unor investiţii în regiune, revitalizarea mediului de afaceri prin serviciile de consultanţă, pregătire şi asistenţă care vor fi oferite în cadrul proiectului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional