Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Fonduri europeneRomânia va primi un avans din POR de 3%

F.A. Finanţare /

Până în prezent au fost lansate 86 de proiecte pentru reabilitarea drumurilor judeţene

Până în prezent au fost lansate 86 de proiecte pentru reabilitarea drumurilor judeţene

Dezvoltarea polilor de creştere va fi finanţată prin POR

Uniunea Europeană va aloca ţării noastre, în acest an, cu titlu de avans, 3% din suma destinată Programului Operaţional Regional (POR), după ce, în 2007, România a primit, tot cu titlu de avans, 2% din fondurile POR. Potrivit ministrului dezvoltării, Laszlo Borbely, "este posibil ca spre sfârşitul anului 2008 să apară şi primele cheltuieli, în prezent neputând fi anticipată o sumă în acest sens".

POR funcţionează conform principiului depunerii continue de proiecte, astfel încât proiectele pot fi depuse până la epuizarea completă a fondurilor de pe respectivul domeniu.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) a iniţiat două programe de asistenţă tehnică pentru pregătirea proiectelor, având ca beneficiari autorităţile publice locale. Astfel, prin HG 811/2006 au fost alocate 60 milioane de lei, în vederea pregătirii documentaţiei pentru 97 de proiecte de investiţii care să fie finanţate prin POR. De asemenea, prin HG 1424/2007, au fost alocate peste 110 milioane de lei, în vederea finanţării documentaţiilor tehnice pentru 221 de proiecte care vor contribui la realizarea obiectivelor POR 2007-2013. Finanţarea pregătirii acestor proiecte este asigurată din bugetul MDLPL.

81 de proiecte în evaluare, pe axa 2 din POR

Până la finalul lunii ianuarie, au fost depuse spre finanţare, pe axa 2 din POR, 86 de proiecte, în valoare totală de aproape 978,43 milioane de euro. Dintre acestea, 5 proiecte au fost respinse, restul de 81 de proiecte, în valoare de circa 926,27 milioane de euro aflându-se în procesul de evaluare. Câteva dintre ele au fost declarate eligibile.

Regiunile care au depus cele mai multe proiecte sunt cea de Nord-Est (28) şi cea de Sud-Vest (25). Alte 9 proiecte au fost primite din partea regiunii de Sud-Est, regiunea de Vest depunând 7 proiecte de finanţare. Regiunile Sud Muntenia, Nord-Vest şi Centru sunt prezente cu 4, 2 şi, respectiv 6 proiecte, în timp ce Bucureşti-Ilfov nu a depus niciun proiect de finanţare. Contractarea celor care se află în procesul de evaluare va începe în lunile aprilie- mai.

Instituţiile care au întocmit aceste proiecte sunt autorităţi locale şi consilii judeţene. Obiectivele proiectelor vizează, în principal, reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene şi a străzilor urbane, refacerea infrastructurii de transport şi a celei turistice. Valoarea totală solicitată se ridică la peste 756,78 milioane de euro, suma estimată că va fi alocată prin POR, pentru axa 2, fiind de 876,71 milioane de euro.

La cele 81 de proiecte se vor adăuga încă 22 de proiecte pregătite prin HG 811/2006 (pentru care urmează să fie depuse cereri de finanţare) şi 50 de proiecte aflate în proces de pregătire prin HG 1424/2007.

Pentru anul în curs, sunt estimate plăţi în valoare de 115 milioane de euro, aferente domeniilor majore de intervenţie - infrastructură de transport, echipamente pentru situaţii de urgenţă - şi pentru asistenţă tehnică. Din totalul acestei valori, 99 milioane de euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), restul de 16 milioane de euro fiind din surse guvernamentale.

Încă nu au fost lansate toate cererile de proiecte

Până în prezent, au fost lansate oficial apelurile de proiecte pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură (în cadrul acestei axe - 2 - au fost depuse cele 86 de proiecte), precum şi pentru reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate (axa 3). În acest caz, se află în curs de elaborare studiile de fezabilitate pentru 15 spitale judeţene de urgenţă. Cererile de finanţare vor fi depuse în cadrul celui de-al treilea trimestru al anului, evaluarea acestora urmând să dureze circa patru luni. Astfel, contractarea este estimată pentru primul trimestru al anului 2009.

Valoarea preconizată a investiţiilor pentru spitalele vizate depăşeşte alocarea financiară orientativă pentru acest domeniu major de intervenţie pe toată durata de implementare a POR (173,59 milioane de euro).

Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale este un alt domeniu major de intervenţie din cadrul axei 3 pentru care au fost lansate cererile de proiecte. Suma estimată să fie contractată în 2009 este dată de valoarea proiectelor pregătite prin HG 1424/2007.

În toamna anului trecut a fost lansată şi cererea deschisă de proiecte pentru îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Proiectele constau numai în achiziţia de echipamente specializate, beneficiarii fiind doar asociaţiile de dezvoltare inter­comunitară (ADI).

În conformitate cu strategia privind intervenţiile în caz de urgenţă, fiecare ADI va depune, pe toată durata de implementare a POR, câte două cereri de finanţare. Se estimează că valoarea contractărilor în 2008 va fi de 49 milioane de euro.

În cadrul axei 3, a mai fost lansată cererea de proiecte pentru reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă.

Pentru axa 4, au fost lansate cererile de proiecte în ceea ce priveşte sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor. În cadrul acestui domeniu au fost lansate cereri de proiecte cu termen limită de depunere, prima dintre ele având ca termen luna aprilie 2008. Evaluarea şi selecţia durează circa 3 luni, contractarea fiind estimată pentru trimestrul al treilea al anului în curs. Suma estimată să fie contractată este de 56 milioane de euro.

A doua cerere de proiecte va fi lansată în septembrie 2008, cu termen estimat de contractare primul trimestru al anului 2009. Procedura va continua cu câte două cereri de proiecte pe an: aprilie - septembrie, cu excepţia anului 2013.

În ianuarie 2008 a fost lansată şi cererea de proiecte pentru restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.

Pe parcursul lunii martie, urmează să fie lansate cererile de proiecte pentru dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală, precum şi pentru reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi (ambele domenii fac parte din axa 4). De asemenea, tot în această lună, vor fi lansate oficial solicitările pentru proiectele care vizează planurile integrate de dezvoltare (axa 1) şi crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice (axa 5).

Tot în cadrul acestei axe se află şi promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii ţării noastre ca destinaţie turistică, pentru care cererea de proiecte va fi lansată în aprilie.

Alte două solicitări vor fi lansate în luna august - cea pentru sprijinirea implementării, managementului şi evaluării POR şi cea pentru sprijinirea activităţilor de publicitate şi informare privind POR (ambele din axa 6).

Dezvoltarea polilor de creştere va fi finanţată prin POR

Guvernul a aprobat, la începutul acestui an, memorandumul privind sprijinirea dezvoltării integrate a reţelei polilor de creştere din ţara noastră, în concordanţă cu Conceptul Strategic de Dezvoltare Teritorială a României 2007-2030 şi Cadrul Strategic Naţional de Referinţă 2007-2013, aprobat de Guvernul României şi Comisia Europeană. Polii de creştere sunt formaţi din centrele urbane mari şi arealul lor de influenţă, ei fiind reprezentaţi de oraşele de rang I şi 0 (Bucureşti, Bacău, Braşov, Brăila, Galaţi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Timişoara).

Aceşti poli vor fi finanţaţi prin POR, în cadrul Axei 1 de sprijinire a dezvoltării urbane, dar şi din fondurile alocate prin celelalte programe cu finanţare europeană (POS Competitivitate, POS Mediu, POS Resurse Umane, POS Transport, Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional "Dez­voltarea Capacităţii Admi­nis­trative").

Scopul este promovarea oraşelor ca motoare ale dezvoltării regionale şi naţionale, crearea unor noi relaţii urban-rural şi configurarea reţelelor policentrice.

Procesul de sprijinire a polilor de creştere nu va limita accesul celorlalte oraşe - poli urbani de dezvoltare - (oraşe cu peste 10.000 de locuitori) la finanţare din POR, tot prin Axa 1, pentru infrastructura urbană, socială, structuri de afaceri, transport urban.

Deja au fost primite propuneri de proiecte de dezvoltare urbană de la câteva autorităţi locale (Negreşti-Oaş, Târgu Jiu).

7 din cele 11 programe de cooperare teritorială au fost aprobate de Comisia Europeană

MDLPL gestionează 11 programe de cooperare teritorială la care participă ţara noastră în perioada 2007-2013. Până în prezent, au fost aprobate de Comisia Europeană 7 dintre programe.

Potrivit informaţiilor pe care ni le-a furnizat ministerul de resort, Programul de cooperare interregională INTERREG IV C a fost aprobat şi lansat în luna septembrie 2007. Prima licitaţie de proiecte s-a încheiat în luna ianuarie, iar bugetul total al programului este de aproape 405,1 milioane de euro. Domeniile de activitate eligibile presupun inovarea şi economia cunoaşterii, mediul şi prevenirea riscului şi asistenţa tehnică. Beneficiari sunt autorităţile publice şi organis­mele de drept public.

Programul de cooperare interregională URBACT II a fost şi el aprobat. Până în prezent, MDLPL a fost informat referitor la intenţia de participare a 12 instituţii publice din România în 14 proiecte. Bugetul total se ridică la 67,82 milioane de euro, iar beneficiarii programului sunt oraşele, regiunile şi statele membre, universităţile şi institutele de cercetare.

Programul de cooperare interregională ESPON 2013, a fost aprobat în noiembrie 2007 şi lansat în ianuarie 2008, luna în care au fost lansate şi primele apeluri de proiecte. Data limită pentru depunerea propunerilor sau exprimarea interesului în vederea participării la licitaţiile lansate este 22 martie 2008.

Programul de cooperare transnaţională Sud Estul Europei a fost aprobat de Comisia Europeană în luna decembrie a anului 2007, prima licitaţie de proiecte urmând să fie lansată în luna martie a acestui an. Şi Programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România a fost aprobat de Comisia Europeană şi urmează să fie lansat până la jumătatea anului în curs.

Programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina nu a fost încă aprobat la nivel tehnic, dar urmează să fie transmis Comisiei Europene de către Autoritatea de Management din Ungaria, în această lună.

Programele de cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013, România-Ucraina-Moldova şi România-Serbia se află la Comisia Europeană şi urmează să fie aprobate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional