Guvernul a decis suplimentarea bugetul disponibil pentru finantarea proiectelor depuse pe Axa prioritara 1 "Un sistem productiv inovativ şi eco-eficient", destinata IMM-urilor.
Suplimentarea se va face pana la suma maxima ceruta la finantare de proiectele admise dupa evaluarea tehnico-financiara. In prezent au fost depuse 3.900 de proiecte pe aceasta axa, din care au fost evaluate aproape 1.500, fiind declarate admise in jur de 650.
Procesul de evaluare pentru toate operatiunile se va incheia pana la 15 septembrie, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.
Suplimentarea de fonduri s-a realizat prin realocari de fonduri din zona unor axe prioritare in care nu s-au depus suficiente proiecte, de exemplu 110 milioane de euro de pe Axa 4 POS CCE - Cresterea eficientei energetice si a sigurantei in aprovizionare.
In vederea deblocarii rapide a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) Ministerul Fondurilor Europene, impreuna cu Autoritatea de Management pentru POS CCE, au stabilit un plan de actiuni, care a fost aprobat de Guvern.
Printre masurile luate se numara selectarea unui numar de 167 de experti pentru evaluarea cererilor de finantare depuse pe PSO CCE..
Ca efect al masurilor luate din ultima perioada, absorbtia fondurilor europene a accelerat de la circa 7% anul trecut, pana la peste 21% in prezent. Doar in luna iulie, Romania a reusit sa atraga peste 730 de milioane de euro din fonduri europene, au mai precizat reprezentantii Minsiterului.