Romania va beneficia de o finantare nerambursabila in valoare de 306 milioane de euro in cadrul granturilor Spatiului Economic European (SEE) si Norvegiene 2009-2014.
Fondurile vor fi distribuite prin 22 de programe in cadrul carora vor fi dezvoltate proiecte in domenii precum protectia mediului, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma, justitie si afaceri interne, sanatate, cercetare, cultura.
Din totalul de 22 de programe, 20 au fost aprobate, dintre care 15 sunt deja in implementare. "Vrem sa implementam proiectele cat mai repede", a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene.
Granturile urmaresc cresterea coeziunii, reducerea disparitatilor in Europa si incurajarea relatiilor bilaterale intre statele donatoare si statele beneficiare. "Norvegia si Romania sunt aliati si parteneri in Europa", a afirmat Excelenta Sa, doamna Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei in Romania.
Granturile sunt furnizate preponderent de Norvegia (97%), la care se adauga contributiile Islandei si Liechtensteinului.
Program pentru microhidrocentrale si centrale geotermale
Granturile SEE si Norvegiene finanteaza Programul pentru energie regenerabila, coordonat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Acesta dispune de o suma de aproximativ 12,6 milioane de euro. Fondurile vor fi repartizate proiectelor vizand constructia sau retehnologizarea de microhidrocentrale si centrale geotermale (cate 6,3 milioane euro pentru fiecare dintre cele doua domenii).
Apelul de proiecte urmeaza sa fie lansat in luna decembrie, astfel incat toate contractele de finantare sa fie semnate in prima jumatate a anului viitor, a precizat Paul Serbanescu, coordonatorul programului din cadrul AFM.
Beneficiarii eligibili sunt autoritatile publice locale (pentru care finanatarea nerambursabila acopera 100% din valoarea proiectelor) si operatorii economici (care pot obtine fonduri nerambursabile reprezentand pana la 40% din valoarea proiectului in regiunea Bucuresti-Ilfov, respectiv pana la 50% in restul tarii).
Finantare pentru cresterea eficientei energetice
Prin programului de eficienta energetica, coordonat de Ministerul Economiei, intreprinderile mici si mijlocii vor putea beneficia de fonduri nerambursabile pentru reducerea emisiilor de gaze si noxe poluante industriale. Valoarea fondurilor disponibile prin program este de 9,4 milioane de euro.
Obiectivul prioritar al programului consta in realizarea unei economii de energie cat mai mare prin utilizarea eficienta a resurselor, a precizat Ancuta Kazimirovicz, coordonatorul programului din cadrul Ministerului Economiei.
Apelul de proiecte urmeaza sa fie lansat in luna ianuarie 2014, derulandu-se pe parcursul a doua luni, pentru ca proiectele sa fie contractate pana in luna iunie.
Fiecare proiect eligibil poate beneficia de fonduri nerambursabile cu o valoare cuprinsa intre 200.000 si 700.000 de euro.
Fonduri pentru restaurarea patrimoniului cultural
Ministerul Culturii deruleaza cu finantare norvegiana si SEE un program vizand conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural. Acesta are in vedere investitii in restaurarea / renovarea patrimoniului cultural (cladiri si obiecte culturale, precum si dezvoltarea de muzee). Suma alocata pentru aceasta componenta este de aproximativ 13 milioane de euro.
Beneficiarii eligibili sunt organizatiile neguvernamentale (cu pana la 90% din valoarea proiectului) si autoritatile publice locale (100%). Apelul pentru proiecte mici (25.000 - 85.000 de euro) va fi lansat in a doua jumatate a lunii noiembrie, iar cel pentru proiectele mari (0,1 - 2 milioane de euro) in luna decembrie a anului curent.
Programul include si un proiect predefinit, avand ca beneficiar Muzeul Astra din Sibiu, cu o valoare de pana la 3,5 milioane de euro.