Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Garanti Leasing vrea să-şi crească vânzările cu aproape 20%, până la sfârşitul anului

Finanţare /

Garanti Leasing vrea să-şi crească vânzările cu aproape 20%, până la sfârşitul anului
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Okan Yurtsever este General Manager al Garanti Leasing, având o experienţă în domeniul financiar de aproape 20 de ani.

    Garanti Leasing, brandul sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA, a acordat peste 700 de milioane de euro pentru activele în leasing financiar şi a semnat peste 40.000 de contracte de leasing, de la înfiinţare şi până acum. În primul semestru al anului 2014, compania a acordat un volum de finanţări noi cu 68% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

    Într-un interviu oferit Bursa Construcţiilor, Okan Yurtsever povesteşte despre planurile şi strategia de creştere ale companiei, dar şi despre piaţa construcţiilor şi imobiliarelor.

    Interviu cu Okan Yurtsever, General Manager Garanti Leasing

    Reporter: Care sunt avantajele finanţării prin leasing faţă de accesarea unui credit bancar?

    Okan Yurtsever: Activitatea de leasing şi cea de creditare sunt două metode diferite de finanţare a unui echipament. Leasing-ul finanţează utilizarea, în timp ce împrumuturile finanţează achiziţia. Fiecare are propriile sale avantaje. Clienţii, de obicei, trebuie să facă o analiză a nevoilor proprii, pe o anumită perioadă de timp, şi să decidă ce anume se potriveşte cel mai bine situaţiei şi preferinţelor lor.

    Reporter: Cum a evoluat, în primul semestru din acest an, activitatea de leasing financiar a Garanti Leasing şi care au fost factorii care au influenţat-o?

    Okan Yurtsever: Garanti Leasing a avut o evoluţie constantă în ceea ce priveşte volumul de finanţări acordate.

    În primul semestru al acestui an am acordat finanţări noi în valoare de 36,2 milioane de euro, cu 68% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ritmul de creştere al Garanti Leasing a fost în primele şase luni de trei ori mai rapid decât media pieţei, iar cota noastră de piaţă a ajuns în prezent la 5,4%.

    Reporter: Care este profilul clienţilor dumneavoastră pe segmentul de leasing imobiliar?

    Okan Yurtsever: Avem clienţi din toate segmentele pieţei: energie, transport, logistică, sectorul medical, agricultură, construcţii, industria grea etc. În prezent, avem aproximativ 3.000 de clienţi, dintre care 99% sunt companii, pentru o bună parte din aceşti clienţi, acordând şi leasing imobiliar. Ne adresăm, aşadar, în principal persoanelor juridice.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru a doua jumătate a anului?

    Okan Yurtsever: În ultimii ani, am înregistrat un progres constant al volumului de finanţări noi acordate şi al veniturilor, iar în prima jumătate a anului am finanţat 64% vehicule, 30% echipamente şi 6% imobiliare. Strategia noastră este de a echilibra portofoliul şi a acorda o importanţă din ce în ce mai mare sectorului imobiliarelor.

    Ne aşteptăm că trendul ascendent al activităţii noastre să continue şi în lunile următoare, cu accent pe finanţarea IMM-urilor şi a sectorului public.

    Până la finele anului, ne propunem să creştem vânzările cu aproape 20%, faţă de anul trecut. Suntem optimişti în ceea ce priveşte evoluţia sustenabilă a companiei noastre, precum şi a portofoliului nostru de active finanţate.

    Reporter: Cum a evoluat cererea finanţării prin leasing în ultimii ani pe sectorul imobiliar şi pe cel al construcţiilor?

    Okan Yurtsever: În ultimii ani, companiile au devenit din ce în ce mai conştiente de beneficiile contractelor de leasing, iar acest lucru a contribuit la avansul leasing-ului de echipamente. În primul semestru al anului, acesta a reprezentat 21% din totalul pieţei, iar procentul majoritar a continuat să fie deţinut de leasing-ul de autovehicule (76%). Leasingul imobiliar a reprezentat 3%, în primele şase luni.

    Noi am urmat îndeaproape tendinţele pieţei şi ne-am îndreptat în direcţia în care potenţialul s-a dovedit a fi sustenabil. Un astfel de segment îl constituie finanţarea echipamentelor.

    Reporter: Consultanţii imobiliari susţin că sunt semne de revenire pe piaţa locuinţelor. Cum comentaţi?

    Okan Yurtsever: Sectorul imobiliar este o industrie care nu îşi revine peste noapte. Pentru o revigorare certă este nevoie de timp. În momentul de faţă, putem spune că ritmul descendent al pieţei a încetinit şi că ne putem aştepta la o reechilibrare. Momentul exact depinde în mare parte de evoluţia economiei din următoarele luni.

    Reporter: Care sunt planurile dumneavoastră de dezvoltare pe segmentul leasingului imobiliar şi pe cel de echipamente?

    Okan Yurtsever: Începând cu 2011 obiectivul nostru este să avem un portofoliu echilibrat de clienţi, iar acest lucru rămâne în continuare una dintre priorităţile pe care le avem în vedere. Din acest motiv, una dintre abordările noastre strategice a fost să ne îndreptăm atenţia către finanţarea de echipamente.

    Astfel, dacă în 2010 portofoliul nostru era compus din 71% autovehicule, 28% echipamente şi 1% imobiliare, acum avem aproximativ 49% autovehicule, inclusiv cele comerciale, 37% echipamente şi 14% imobiliare. După cum puteţi vedea, avem un interes din ce în ce mai mare pentru leasingul de echipamente, iar sectorul imobiliar va reprezenta în continuare un segment important pentru noi".

    Reporter: Ce produse noi urmează să lansaţi, pe termen mediu şi scurt, pentru sectorul imobiliar şi cel al construcţiilor?

    Okan Yurtsever: Abordarea noastră de afaceri este să oferim soluţii personalizate în funcţie de nevoile şi de specificul activităţii fiecărui client în parte. Acest lucru este aplicabil, bineînţeles, şi pentru finanţările din domeniul imobiliar şi cel al construcţiilor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional