Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Iaşiul vrea să atragă 640 milioane de euro din fondurile structurale

F.A. Finanţare /

Foto Iaşi - Filarmonica Moldova

Foto Iaşi - Filarmonica Moldova

Municipalitatea ieşeană şi-a pregătit un portofoliu de 34 de proiecte eligibile în valoare de 639.530.819 euro, pentru instrumentele structurale ale Uniunii Europene. Proiectele respective vizează aproape toate marile lucrări de infrastructură necesare Iaşiului. "Au fost identificate proiectele şi au fost stabiliţi responsabili lor la nivelul primăriei. Aşteptăm detalii pentru a definitiva redactarea acestora şi vom încerca să găsim cele mai adecvate programe europene, fie pe Programul Operaţional Regional, fie pe Planul Operaţional Sectorial", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Andrei Trofor.

Cel mai important proiect vizează reabilitarea tuturor străzilor Iaşiului, program demarat în acest an, cu fonduri provenite dintr-un împrumut contractat de la "Dexia Kommunalkredit". Domnul Trofor ne-a precizat: "Vom continua programul cu fonduri europene, proiectul urmând a fi depus pe POR, axa prioritară doi, îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, activitatea eligibilă fiind reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi urbane. Conform primelor estimări, pentru acest proiect avem nevoie de circa 200 de milioane de euro".

Un alt proiect important este cel de modernizare a sis-temului de termoficare. Acesta a fost evaluat la 92 milioane euro şi vizează finalizarea modernizării Centralei Electrotermice Iaşi. Operaţiunea a fost demarată în acest an, în urma unui împrumut de 20 milioane de euro acordat de BERD. "Pentru acest proiect, se pot obţine bani pe POR axa prioritară unu, sau pe Programul Sectorial de Mediu ori pe cel de creştere a competitivităţii economice, în funcţie de componentele programului de modernizare a CET", a adăugat reprezentantul Primăriei Iaşi. Se urmăreşte modernizarea capacităţilor de producţie ale CET şi reabilitarea instalaţiilor de distribuţie pe întregul flux tehnologic, din uzină până la consumatorul final.

Alte fonduri vor fi destinate finalizării programului de modernizare a transportului în comun, iniţiat în acest an cu bani tot de la BERD. Astfel, reabilitarea întregii reţele de cale de rulare a tramvaielor ar costa circa 36 de milioane de euro, proiectul putând fi depus pe POR, axa prioritară unu, reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban. De asemenea, cu 42 de milioane de euro primăria vrea să achiziţioneze tramvaie noi, iar cu 1,8 milioane de euro doreşte să implementeze un proiect de mana-gement al transportului de călători, care presupune şi un sistem automat de taxare.

Refacerea centrului istoric al Iaşiului necesită investiţii apreciate la 30 milioane de euro, bani cu care se urmăreşte regenerarea şi consolidarea clădirilor de pe străzile Cuza Vodă şi Lăpuşneanu. Programul de regenerare urbană vizează şi zona Cicoarei, cu suma de 40 de milioane de euro. Este vorba despre revitalizarea a circa 60 de hectare din municipiul Iaşi, construirea unor noi clădiri, reabilitarea căilor de comunicaţie şi construirea reţelei tehnico-edilitare. O sumă asemănătoare este necesară pentru regenerarea urbană a zonei Baş Ceauş, cuprinsă între Târgu Cucu şi Tătăraşi, municipalitatea urmărind modernizarea căilor de comunicaţie, a clădirilor şi dezvoltarea economico-socială a zonei respective.

De asemenea, există şi un proiect de extindere a sistemelor de canalizare din municipiul Iaşi, în valoare de 1,6 milioane de euro, precum şi un altul care vizează efectuarea reparaţiilor capitale la pasajul superior Nicolina (1.757.142 de euro).

Municipalitatea ieşeană vrea să obţină fonduri structurale şi pentru realizarea Pasarelei "Octav Băncilă", obiectiv estimat la 22,5 milioane de euro, precum şi alte 2,75 milioane de euro pentru realizarea unui sistem informatic integrat al municipalităţii. Un alt proiect important, estimat la 30,5 milioane de euro, este cel referitor la construirea unei şosele de centură, prin realizarea acesteia urmărindu-se devierea traficului greu şi diminuarea poluării în oraş. Proiectul este luat deja în calcul de ministerele de resort pentru finanţare din fonduri guvernamentale.

Construirea de locuinţe sociale este un obiectiv estimat la 10,2 milioane de euro, lucrările urmând să fie iniţiate în acest an, cu fonduri locale într-o primă fază. Pentru amenajarea unor noi parcări sub şi supraterane se estimează un necesar de 3,76 milioane de euro. Pentru reabilitarea, extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public se vor solicita fonduri în valoare de 3 milioane de euro, iar consolidarea ansamblului "Râpa Galbenă", obiectiv deja aflat în execuţie cu finanţare locală, poate atrage o finanţare europeană de 430.000 de euro. Prin finalizarea acestui proiect se menţine în stare de funcţiune circulaţia pietonală şi auto între strada Gării şi platoul superior, respectiv strada Păcurari, Piaţa Eminescu şi bulevardul Independenţei, asigurarea stabilităţii lucrărilor de consolidare a versantului frontal, precum şi conservarea lucrărilor arhitecturale. Realizarea unei baze de date urbane modernă şi completă, prin finalizarea proiectului de Cadastru Imobiliar - Edilitar reclamă costuri de 2,15 milioane euro, iar reactualizarea Planului Urbanistic General al Iaşiului este estimată la 345.000 de euro.

Pentru reabilitarea şi modernizarea spaţiilor de joacă pentru copii se vor solicita 1,4 milioane de euro, iar investiţiile necesare în reabilitarea zonelor afectate de alunecările de teren (cartier Ţicău - Ştefan cel Mare) se ridică la 20 milioane de euro. Proiectul de management integrat al deşeurilor solide vizează închiderea actualului depozit existent la Tomeşti, rezolvarea impactului asupra mediului înconjurător a acestei activităţi, alinierea la acquis-ul comunitar pe linie de mediu şi dezvoltarea unei infrastructuri pentru colectarea selectivă. Proiectul are valoarea de 29,6 milioane de euro şi urmează să fie iniţiat efectiv în ultima parte a acestui an, cu finanţare asigurată deocamdată din surse guvernamentale şi locale.

Reabilitarea zonei de agrement Ciric, prin curăţirea luciului de apă, igienizarea zonei de agrement din jurul lacurilor, refacerea aleilor carosabile, amenajarea unui debarcader, a unei plaje şi asigurarea utilităţilor necesare este un alt proiect important, estimat la 6 milioane de euro.

În acelaşi sector, nu au fost calculate încă fondurile necesare pentru proiectul de amenajare a zonei de agrement Breazu, prin reabilitarea spaţiilor de cazare şi a dotării acestora, precum şi pentru proiectul de amenajare şi modernizare a pârtiei de schi din zona Ţicău, prin realizarea pârtiei de săniuţe, dotarea cu instalaţie de telescaun şi tunuri de zăpadă artificială, spaţii pentru vestiare şi alimentaţie publică.

Un proiect important este cel care urmăreşte creşterea protecţiei populaţiei faţă de riscurile asociate dezastrelor naturale. Cele 10 milioane de euro necesare implementării obiectivului urmează să fie utilizate pentru crearea unui sistem operativ de prevenire şi intervenţie, prin reabilitarea adăposturilor de pe raza oraşului, reabilitarea sistemelor de alarmare, crearea unui sistem de comunicaţii între instituţiile cu sarcini pe linie de protecţie civilă şi a unei baze de date comune, accesibilă în timp real, precum şi prin implementarea la nivelul administraţiei publice locale a unui sistem de management al riscurilor asociate dezastrelor naturale.

România va beneficia, pe Programele Operaţionale Regionale, în perioada 2007-2013, de o sumă totală de 19,6 miliarde de euro. Finanţarea nerambursabilă va acoperi 85% din valoarea proiectului, Guvernul va contribui cu 13%, iar autorităţile locale cu 2%, rămânând în studiu şi o serie de cheltuieli neeligibile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional