IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, acordă Alpha Bank România un împrumut de 50 de milioane de euro pentru a sprijini acordarea de credite ipotecare şi pentru a contribui la extinderea accesului la finanţare pentru potenţialii proprietari de locuinţe din România, potrivit unui comunicat al IFC, trimis Redacţiei.
"Fondurile suplimentare pentru acordarea de credite ipotecare ne vor permite să sprijinim mai bine nevoile clienţilor noştri într-o piaţă în care cererea creşte anual", a declarat Periklis Voulgaris, vicepreşedinte executiv al Alpha Bank România.
"Acest acord va consolida în continuare competitivitatea şi poziţia noastră pe piaţă", a precizat acesta.
IFC consideră că sistemul de finanţare a locuinţelor din România va putea contribui mai mult la creşterea economică decât o face în prezent. Ponderea de 7% a portofoliului ipotecar rezidenţial în produsul intern brut este cea mai scăzută dintre ţările UE. Media pentru cele 28 de ţări membre este de 50%.
"Noul împrumut al IFC va consolida şi mai mult parteneriatul nostru cu Alpha Bank România şi va permite băncii să-şi extindă portofoliul de credite ipotecare şi să-şi ajute clienţii să devină proprietari de locuinţe", a declarat Manuel Reyes-Retana, director regional al Grupului Instituţiilor Financiare din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
"Prin stimularea capacităţii Alpha Bank de a creşte acordarea de credite ipotecare contribuim şi la un ciclu sănătos, generat pe plan intern, al ocupării forţei de muncă, creşterii economice şi economisirii", mai spus Manuel Reyes-Retana.
În 2015, IFC a acordat Alpha Bank România o linie pentru sustinerea activitatii de comerţ internaţional in valoare de 30 de milioane de dolari, în cadrul Programului de Finanţare a Comerţului Global, care sprijină comerţul pe pieţele emergente prin acordarea de garanţii parţiale sau totale pentru tranzacţii comerciale individuale, garantate de ratingul triplu-A al IFC.
IFC punctează: "De la aderarea la UE, creşterea economică a României a contribuit semnificativ la reducerea sărăciei. Cu toate acestea, o mai largă intermediere financiară este necesară pentru a sprijini accesul la credite pentru persoanele fizice şi întreprinderile mici, care constituie segmentul cel mai critic al economiei".
IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este o instituţie de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din pieţele emergente. În anul fiscal 2016, investiţiile IFC pe termen lung în ţările în curs de dezvoltare au crescut la aproape 19 miliarde de dolari.