24REAL, una dintre cele mai dinamice agenţii de consultanţă imobiliară din România, a reuşit vânzarea cu succes a 12 imobile, a căror valoare s-a ridicat la peste 1,8 milioane de euro, precum şi un teren de 1 milion de euro în centrul Bucureştiului în 2021, în primul an de activitate pe sectorul rezidenţial, cât şi securizarea a peste 10.000 mp spaţii office, pe o piaţă încă reticentă la revenirea la birou, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
În ciuda crizei provocate de pandemie, 2021 a fost pentru 24REAL un an mult mai bun decât 2020 din punct de vedere al numărului de tranzacţii, dinamizat de activitatea din sectorul rezidenţial, unde cererea crescută a condus la rezultate peste aşteptări.
Potrivit reprezentanţilor 24REAL, valoarea medie a unei tranzacţii în 2021 a fost de circa 150.000 de euro, bifând cel puţin un contract de vânzare cu succes în fiecare lună.
"Am tranzacţionat în cursul anului trecut proprietăţi ce au totalizat peste 1,8 milioane de euro, lucru care a dus segmentul rezidenţial pe primul loc din punct de vedere al veniturilor generate, chiar din primul an de activitate pe acest sector. Cele mai căutate proprietăţi au fost şi vor rămâne cele cu un buget mediu, cu preţuri de aproximativ 100.000 euro, apartamente de 2-3 camere în special, situate în vecinătatea unei staţii de metrou", a declarat Oscar Răceanu, Head of Residential Division în cadrul 24REAL.
Potrivit specialistului 24REAL, majoritatea vânzătorilor au avut un câştig semnificativ în urma tranzacţiilor, fiind un an de creştere a preţurilor.
"Cei care au deţinut imobile sau terenuri timp de mai mulţi ani au considerat că este momentul potrivit să obţină profitul planificat, prin urmare, putem spune că vânzătorii din 2021 au fost buni strategi. De cealaltă parte, cumpărătorii s-au simţit uşor presaţi de această creştere a preţurilor din ultimii 2 ani, dar şi de oferta uşor limitată, confruntându-se cu o piaţă în care cererea a depăşit oferta, iar acest lucru a presupus asumarea de compromisuri într-o proporţie destul de mare în cazul acestora", a precizat Oscar Răceanu.
Potrivit comunicatului, cea mai mare tranzacţie bifată de echipa 24REAL în 2021 a fost un teren de peste 1.000 mp din centrul Bucureştiului, a cărui valoare s-a ridicat la circa 1 milion de euro, respectiv peste 900 de euro pe metru pătrat.
"Am reuşit intermedierea cu succes a celui mai mare proiect din portofoliul nostru în 2021, un teren cu o valoare de aproximativ 1 milion de euro, cu o suprafaţă de 1.100 mp, situat în zona Buzeşti - Piaţa Victoriei, şi achiziţionat în scop investiţional, pe care se vă dezvolta un proiect rezidenţial.
Cele mai căutate proprietăţi au fost cele din zona centrală şi nord, acestea fiind printre favorite, reprezentând un segment de piaţă mai pretenţios şi cu o cerere permanentă.
Totodată, numărul tranzacţiilor de locuinţe noi a fost şi el în creştere inclusiv în zonele limitrofe, în cartierele noi din zona Pallady, Popeşti-Leordeni sau Berceni, unde am securizat tranzacţii şi în cursul anului trecut.
"2021 ne-a arătat că majoritatea tinerilor preferă locuinţe în blocurile noi, în ansambluri rezidenţiale, prin urmare balanţa s-a înclinat mai mult în această direcţie", a mai punctat Oscar Răceanu.
2021, primul an de boom imobiliar al ultimilor 10 ani? Cum vor evolua preţurile în 2022
Preţurile terenurilor şi locuinţelor au atins noi recorduri în tranzacţionare pe parcursul anului trecut, arată datele 24REAL.
"2021 a avut o creştere progresivă a preţurilor, venită în urma cererii crescute şi nu a fost considerat un prim an de boom imobiliar, nu-l putem compara cu ce s-a întamplat în 2008. Majorarea preţurilor de anul trecut au adus o creştere de aproximativ 15% faţă de anul precedent. Creşterea a venit în special din cauza exploziei preţurilor cu materialele de construcţii şi ne putem aştepta la mici modificări de preţuri, însă doar în cazul locuinţelor noi, cele vechi îşi vor menţine preţul actual", a mai precizat specialistul 24REAL.
Potrivit datelor Asociaţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), 2021 a fost un an al recordurilor în tranzacţiile de apartamente, cu peste 183.000 de unităţi la nivel naţional, cu aproape 50% mai mult decât în 2020, şi cu peste 60% faţă de 2019. Din cele 183.000 de unităţi vândute la nivel naţional, 30%, respectiv circa 52.000, au vizat tranzacţiile din zona Capitalei. Pe parcursul anului 2021 au fost tranzacţionate în total 698.756 de imobile, cu 95.951 mai mult faţă de 2020 .
24REAL, peste 10.000 mp tranzactionaţi pe piaţa office în 2021. Toţi clienţii care au închiriat birouri anul trecut s-au mutat în spaţii mai mari
Confruntat încă cu fenomenul "work from home", sectorul office şi-a menţinut trendul de uşoară creştere a cererii de spaţii pentru închiriat pe parcursul anului trecut, echipa 24REAL reuşind să depăşească borna de 10.000 mp tranzacţionaţi pe piaţa de birouri.
"Anul trecut a fost caracterizat printr-o cerere mai crescută a nevoii de a folosi sau de a închiria un spaţiu de lucru dacă ne raportăm la 2020, un an în care incertitudinea a fost pe primul plan şi unde majoritatea business-urilor au funcţionat, în cea mai mare parte, de acasă. Astfel, pe parcursul anului 2021 am reuşit tranzacţionarea cu succes a peste 10.000 mp. Cererea de achiziţie a fost însă mult mai mare ca în alţi ani şi au fost vizate spaţii mici şi medii, între 100-500 mp, preponderent pentru desfăşurarea activităţii. Asta nu înseamnă că imobilele deja închiriate pentru investiţie nu au fost căutate, dar ponderea a fost în favoarea spaţiilor pentru uz propriu", a punctat Mircea Babescu, Head of Office Division în cadrul 24REAL.
"Clientul 24REAL este în general cel care caută suprafeţe cuprinse între 100 şi 500 mp, uneori chiar 1.000 mp, iar faţă de anii trecuţi, în 2021 acesta a fost mult mai atent şi în acealaşi timp mai nesigur în ceea ce priveşte decizia. Tot procesul a durat mult mai mult. Cu toate acestea, toţi clienţii 24REAL de anul trecut au închiriat spaţii mai mari, fie relocându-se în birouri mai generoase, fie diversificându-şi activitatea în mai multe locaţii, cu precădere în cazul clinicilor medicale", a precizat Mircea Babescu.
Nordul Capitalei - în special zonele Aurel Vlaicu, Dimitrie Pompeiu, Pipera şi Aviaţiei - au rămas şi în 2021 cele mai căutate pentru spaţiile de lucru, cu atât mai mult cu cât noi proiecte rezidenţiale apar în peisajul imobiliar de aici, iar cererea se va orienta şi mai mult în această direcţie în acest an, cred specialiştii 24REAL.
"Premisele începutului de an sunt pozitive, 2022 a debutat cu solicitări noi şi nevoi de spaţii de lucru, clienţi noi, cât şi recurenţi, cu dorinţa de a lua o decizie şi a avansa în închirierea unui spaţiu - ceea ce poate însemna un an bun pentru piaţa de birouri. Lucrăm deja la cereri interesante şi sperăm să continue aşa cum a debutat, trendul fiind în această direcţie. La finalul anului trecut am început o serie de discuţii pentru intermedierea de spaţii de birouri şi în alte oraşe, analizăm o posibilă extindere şi suntem deschişi la noi oportunităţi", a adăugat Mircea Babescu.
Potrivit datelor 24REAL, stocul total de spaţii office din Bucureşti se ridică la peste 3 milioane mp, pe o piaţă pe care s-au tranzacţionat, în 2021, peste 250.000 mp, în creştere cu peste 20% faţă de anul anterior.