Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN ACEST AN,Cererea pentru creditele imobiliare s-a dublat, la Garanti Bank

Finanţare /

Cererea pentru creditele imobiliare s-a dublat, la Garanti Bank
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cererea pentru creditele imobiliare s-a dublat, la Garanti Bank, de la începutul anului şi până în prezent, comparativ cu perioada similară de anul trecut, după cum ne-a spus Ufuk Tandogan, CEO al băncii. Domnia sa ne-a precizat, într-un interviu, că numărul cererilor pentru credit primite de la dezvoltatorii de proiecte imobiliare este în creştere. Majoritatea tranzacţiilor din piaţa imobiliară sunt reprezentate de achiziţionarea de apartamente în clădiri construite înainte de 2010, a mai adăugat domnul Tandogan.

    (Interviu cu Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank)

    Reporter: Cum a evoluat creditarea, la Garanti Bank, în acest an?

    Ufuk Tandogan: Prima jumătate a anului a fost bună pentru noi. Creditarea şi volumul depozitelor au înregistrat şi continuă să înregistreze evoluţii remarcabile. Volumul total de credite al Garanti Bank, pe toate segmentele (retail, IMM şi corporate), a ajuns, în primul semestru, la 6,27 miliarde lei, în creştere cu 27,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

    Cifrele din al doilea trimestru au jucat un rol semnificativ în obţinerea acestor rezultate şi ne aşteptăm ca ultima parte a anului să fie la fel de dinamică.

    Reporter: Ce tipuri de credite au fost cele mai solicitate?

    Ufuk Tandogan: Strategia noastră este să creştem pe toate cele trei linii de business, iar creditarea a reuşit să avanseze pe toate segmentele.

    Până în acest moment, în 2015 am reuşit să înregistrăm o creştere semnificativă a volumului de credite de nevoi personale, iar obiectivul nostru este să menţinem acelaşi ritm.

    Totodată, este unanim acceptat faptul că IMM-urile reprezintă unul dintre principalii piloni care susţin dezvoltarea economică. Am reuşit să creştem creditarea şi pe acest sector, care pentru Garanti joacă un rol important în strategia de dezvoltare.

    De asemenea, anul trecut, am acordat împrumuturi către zona corporate, în valoare totală de 200 de milioane de euro, şi avem convingerea că vom înregistra un rezultat şi mai bun până la finalul acestui an. Mai mult, datorită perspectivelor macroeconomice pozitive, estimăm că vom avea o evoluţie similară pe zona respectivă şi în 2016.

    Reporter: Ce produse noi aţi lansat în ultima perioadă?

    Ufuk Tandogan: Lucrăm constant la dezvoltarea de noi produse şi servicii financiare. De exemplu, în această vară, am lansat un nou credit de nevoi personale, menit să deservească nevoile clienţilor de retail, existenţi şi potenţiali. Prin acest produs, clienţii au avut posibilitatea să acceseze, până la finalul lunii august, o finanţare de până la 5.000 de lei, pentru o perioadă de maxim 18 luni.

    Totodată, în luna iunie, am lansat un nou produs de creditare destinat IMM-urilor, prin care clienţii pot accesa până la 100.000 de euro.

    Reporter: Ce produse promovaţi în sectorul construcţiilor?

    Ufuk Tandogan: Garanti Bank are o gamă largă şi complexă de soluţii integrate dedicate finanţării sectorului construcţiilor: instrumente nemonetare, credite pentru investiţii şi credite ipotecare. În 2015, am avut numeroase solicitări din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidenţiale, comerciale, dar şi de proiecte logistice, pe care le-am gestionat şi vom continua să le gestionăm cu rapiditate.

    În calitate de creditori, luăm toate măsurile pentru a ne asigura că proiectele sunt bine definite în termeni de bugete de investiţii, surse de finanţare şi costuri. Pe durata perioadei de investiţie, banca monitorizează îndeaproape operaţiunile, ca să ne asigurăm că bugetul şi lucrările sunt sub control. Totodată, în perioada de operare, ne asigurăm că proiectul are un nivel optim de vânzări şi că echipa de management are experienţa şi abilităţile necesare ca să gestioneze afacerea.

    Reporter: Cum a evoluat cererea pe piaţa imobiliară?

    Ufuk Tandogan: Sectorul imobiliar este pe un trend ascendent. De altfel, cererea pentru creditele imobiliare, la Garanti Bank, s-a dublat, de la începutul anului şi până în prezent, comparativ cu perioada similară din 2014. Mai mult, numărul cererilor de credit primite de la dezvoltatorii de proiecte imobiliare este în creştere. Majoritatea tranzacţiilor din piaţa imobiliară, sunt, însă, reprezentate de achiziţionarea de apartamente în clădiri construite înainte de 2010. Cu toate acestea, segmentul construcţiilor este în creştere. Estimăm că acesta va juca un rol important în creşterea economică din 2015.

    Reporter: Cum a evoluat segmentul depozitelor, la Garanti Bank?

    Ufuk Tandogan: În primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, valoarea totală a depozitelor a înregistrat o creştere de 43%, ajungând la 4,53 miliarde lei. Pentru noi, acest lucru înseamnă că beneficiem, în calitate de partener financiar, de încrederea clienţilor. Totodată, ne bucură faptul că agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingurile băncii. Astfel, ratingul pentru datorii pe termen lung a fost îmbunătăţit la BBB- (cu perspectivă stabilă), cel pentru datorii pe termen scurt la F3, ratingul de suport la 2, iar ratingul de viabilitate la b+.

    Atât timp cât încrederea clienţilor în noi creşte, vom continua să reprezentăm un jucător important pe piaţa din România, atât în ceea ce priveşte zona de depozite, cât şi cea de credite.

    Reporter: Cu ce rezultate estimaţi că va încheia anul Garanti Bank?

    Ufuk Tandogan: Avem o strategie pe termen lung în România, de a menţine acelaşi ritm cu nevoile clienţilor noştri. Ne dorim să creştem exponenţial şi să ne fidelizăm clienţii. Vom continua să ne diversificăm produsele şi serviciile pentru toate segmentele de piaţă (retail, IMM-uri şi corporate), oferind credite pe termen scurt şi lung, evaluare atentă a riscurilor şi depozite. Scopul nostru este să menţinem un echilibru al acestor segmente, să avem un portofoliu sănătos şi să ne creştem cota de piaţă într-un mod sustenabil.

    Reporter: Ce părere aveţi despre evoluţia sectorului bancar şi ce perspective există pentru acest domeniu?

    Ufuk Tandogan: 2015 a fost un an interesant şi plin de provocări pentru sectorul bancar. Problema principală a industriei financiare - creditele neperformante - este în proces de soluţionare. De asemenea, au loc diverse achiziţii sau fuziuni importante în domeniu. Consider că vom mai vedea asemenea tranzacţii şi în viitor.

    Cu toate acestea, sectorul bancar românesc este bine reglementat şi monitorizat, iar faptul că rata medie a creditelor neperformante a scăzut faţă de anul trecut reprezintă un rezultat bun pentru industria financiară, dar şi pentru întreaga economie.

    Reporter: Mulţumesc!

    Garanti Bank intenţionează să intre în programul care presupune colaborarea cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru verificarea resurselor financiare ale persoanelor fizice - potenţiali debitori.

    În prezent, există posibilitatea ca veniturile oamenilor să fie verificate de către bancă, prin intermediul ANAF, ceea ce este un lucru pozitiv atât pentru operatorii financiari, cât şi pentru clienţi, potrivit lui Bogdan Neacşu, director general adjunct la Garanti Bank. Domnia sa a precizat, recent, că nu toate băncile au intrat în acest sistem, dar că sectorul bancar se îndreaptă către acest lucru.

    Recent, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României, ne-a explicat: "Există o convenţie între bănci şi ANAF, în care este permis accesul operatorilor financiari la fişierele persoanelor ce doresc să se împrumute. Nu există un act normativ pentru reglementarea acestui aspect, este la latitudinea băncilor dacă doresc sau nu să lucreze în acest sistem".

    Acesta este un pas elementar, care ar fi trebuit făcut de mult, opinează Bogdan Neacşu, adăugând că şi Garanti Bank şi-a propus să aibă acces la bazele de date de la ANAF: "Deja există bănci care îşi permit să spună că dau credite în câteva ore, ceea ce presupune că au toată această informaţie în spate, în mod legal, cu protecţia datelor. Trebuie să ne digitalizăm şi să avem o infrastructură pentru păstrarea datelor despre clienţi".

    Domnia sa consideră că asistăm la o consolidare a sistemului , băncile continuându-şi procesul de restructurare a portofoliului şi a activităţii pe care o au. Totodată, reprezentantul Garanti Bank spune că sectorul bancar este foarte interesat să nu mai repete greşelile din trecut, subliniind că este momentul ca instituţiile de credit să se întoarcă din nou la client.

    "Clientul nu mai vine singur la bancă, el trebuie convins să apeleze la serviciile noastre", a ţinut să precizeze domnia sa, apreciind că avem nevoie de bancheri, respectiv de oameni care să interacţioneze cu clientul şi să gestioneze relaţia cu el.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional