Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ÎN PRIMELE ŞAPTE LUNI ALE ANULUI 2019Creştere de 3,46% a portofoliului creditelor ipotecare din piaţa noastră

Finanţare /

Cristian Dragoş

Cristian Dragoş

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În primele şapte luni ale anului 2019, portofoliul de credite ipotecare la nivelul pieţei a înregistrat o creştere de 3,46%, evoluţia portofoliului Alpha Bank România fiind similară, ne-a spus, într-un interviu, Cristian Dragoş, Vicepreşedinte Executiv Retail Alpha Bank România.

    Domnia sa ne-a transmis: "Primul credit ipotecar din România a fost acordat de Alpha Bank în anul 2001. În ultimii 18 ani, gama de produse a fost continuu dezvoltată, în funcţie de cererea pieţei, cele mai interesante oferte din prezent fiind împrumuturile pentru construcţii şi cele pentru locuinţe verzi. Valoarea portofoliului de credite ipotecare acordate de bancă depăşeşte 1,1 miliarde euro, iar casele a căror achiziţie a fost finanţată în toată această perioadă ar putea forma un mic oraş cu aproximativ 40.000 de locuinţe".

    (Interviu cu domnul Cristian Dragoş, Vicepreşedinte Executiv Retail Alpha Bank România)

    Reporter: Cum a evoluat segmentul creditelor imobiliare/ipotecare în acest an, atât în piaţă, cât şi la Alpha Bank?

    Cristian Dragoş: În primele şapte luni ale anului 2019, portofoliul de credite ipotecare la nivelul pieţei a înregistrat o creştere de 3,46%, evoluţia portofoliului Alpha Bank România fiind similară.

    Reporter: Care este perspectiva acestui sector? Cum estimaţi că va evolua piaţă imobiliară, în funcţie de creditele acordate în acest domeniu?

    Cristian Dragoş: Piaţa creditelor ipotecare este una tânără, cu un potenţial important de creştere, luând în considerare procentajul în continuare ridicat al populaţiei ce locuieşte în locuinţe supra-aglomerate (47% în 2017, comparativ cu 15,7% media în EU în 2017), stocul de locuinţe care este încă vechi (50% din locuinţe fiind mai vechi de 50 ani, comparativ cu media UE de 35%) precum şi ponderea redusă a portofoliului de credite ipotecare în PIB, România înregistrând cea mai scăzută pondere - 7,8% versus 45,7% la nivelul EU28, la sfârşitul anului 2018.

    Cu toate acestea însă, actualele tendinţe demografice vor influenţa la un moment dat cererea în sens negativ. În acelaşi timp, pe termen scurt, măsurile prudenţiale ale băncii centrale privind gradul de îndatorare, în vigoare de la începutul anului, vor avea un efect moderator asupra dinamicii activităţii de creditare.

    Reporter: Cât reprezintă segmentul creditelor imobiliare/ipotecare din total piaţă de creditare? Dar la Alpha Bank?

    Cristian Dragoş: La nivelul pieţei, segmentul creditelor ipotecare reprezintă 56% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, în sold la 31.07.2019.

    Creditul ipotecar reprezintă produsul fanion al creditării Alpha Bank România, segmentul creditelor ipotecare depăşind 83% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, aflate în sold la 31.07.2019.

    Reporter: Ce produse noi aveţi pe acest segment?

    Cristian Dragoş: Cele mai recente lansări pe acest segment sunt oferta specială Alpha Green, destinată finanţării caselor verzi şi creditul Alpha Housing, cu dobânda fixă în primii 5 ani şi variabilă ulterior.

    Reporter: Cum au evoluat dobânzile în 2019 pe acest segment?

    Cristian Dragoş: La nivelul pieţei, a avut loc o uşoară schimbare a dobânzilor la creditele noi în luna mai 2019, odată cu migrarea dobânzii de referinţă de la ROBOR la IRCC, moment ce a condus la o micşorare a dobânzilor aplicate cu până la 0,5 puncte procentuale.

    Reporter: Care este rata de neperformanţă la Alpha Bank pe segmentul creditelor imobiliare/ipotecare?

    Cristian Dragoş: Istoric vorbind, la nivelul pieţei din România creditele ipotecare au înregistrat o rată de neperformanţă redusă chiar şi în perioadele de criză economică, această tendinţă fiind observată şi în cazul Alpha Bank România (la nivelul sistemului bancar rata actuală de neperformanţă se situează sub 3%).

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional