Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

ÎN ULTIMII ANI,"Regiunea Centru a absorbit circa 500 milioane euro din fonduri UE"

Finanţare /

"Regiunea Centru a absorbit circa 500 milioane euro din fonduri UE"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 derulat de ADR Centru, la sfârşitul anului 2015 erau angajate 580 milioane euro, în 491 de proiecte contractate, în urma aprobării cererilor de finanţare depuse de autorităţile publice locale, ONG-uri şi firme private din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, pentru finanţarea infrastructurii şi dezvoltării în diferite domenii, după cum ne-a spus Simion Creţu, directorul general al Agenţiei. Până în prezent, au fost decontate plăţi de peste 380,48 milioane euro din fonduri europene şi bugetul de stat, ceea ce înseamnă un grad de absorbţie la nivel regional de 83,15% din fondurile alocate prin POR 2007-2013.

    De asemenea, prin programul POSCCE 2007-2013 au fost sprijinite investiţiile directe pentru retehnologizare, beneficiile pentru cetăţenii din regiune costând în dezvoltarea sectorului productiv şi al serviciilor, implicit în creşterea numărului de locuri de muncă. Rezultatele obţinute prin POSCCE au constat în sprijinirea a 664 IMM-uri şi ONG-uri, crearea a circa 5.800 noi locuri de muncă, achiziţionarea a mai mult de 2.900 de echipamente industriale şi peste 1000 de echipamente IT, construirea/modernizarea a 31.700 mp de hale industriale etc. Volumul total al celor 803 proiecte gestionate de ADR Centru în ultimii aproape trei ani, a fost de aproape 1,4 miliarde lei, gradul de utilizare a fondurilor prin acest program fiind de peste 92%.

    Interviu cu domnul Simion Creţu, director general ADR Centru

    Reporter: Cum s-a dezvoltat regiunea în ultimul an?

    Simion Creţu: Având în vedere faptul că programele gestionate prin ADR Centru şi bugetele aferente nu sunt distribuite anual, ci în funcţie de programarea financiară a bugetului Comisiei Europene, şi luând în considerare faptul că anul 2015 a fost ultimul an de implementare a proiectelor contractate prin POR 2007-2013, respectiv a celor derulate în Regiunea Centru prin POS CCE 2007 - 2013, menţionăm că nu se poate aborda anual procesul de dezvoltare. Este un proces aflat într-o continuă evoluţie, ce are ca scop continua dezvoltare a Regiunii Centru. Acest proces a demarat în 1998, fiind amplu intensificat în perioada 2007-2013, datorită fondurilor disponibile investite în Regiune prin POR, apoi prin POSCCE.

    Punctual însă, în cursul anului 2015, activitatea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională s-a axat pe următoarele aspecte:

    - Actualizarea Planului de Dezvoltare Regională Centru 2014-2020, inclusiv finalizarea Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2014-2020, elaborarea de studii şi strategii sectoriale pentru dezvoltarea regională, dezvoltarea şi actualizarea portofoliului de proiecte regional;

    - Implementarea Programului Operaţional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru şi a unor domenii din Axa prioritară 1 şi 3 a Programului Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice 2007- 2013 la nivelul Regiunii Centru;

    - Definitivarea documentului de programare şi demararea implementării Programului Operaţional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru;

    - Dezvoltarea şi promovarea de proiecte regionale şi implementarea acestora la nivel regional.

    Concret, în ultimul an s-au văzut rezultatele proiectelor demarate în anii anteriori, respectiv prin activitatea ADR Centru de atragere a fondurilor alocate preponderent prin Programul Operaţional Regional. Aceste rezultate sunt vizibile în toate cele 6 judeţe din Regiunea Centru. Aceste realizări includ reabilitarea a peste 1 milion mp de străzi din oraşe, darea în folosinţă a 11 centre multifuncţionale sociale modernizate, amenajarea a peste 2600 locuri de parcare, 2 centre de agrement, 2 centre de afaceri, amplasarea a 20 de sisteme de siguranţă, modernizarea sistemelor de iluminat şi transport public, reabilitarea a 2 centre istorice. Peste 3700 de apartamente au fost izolate termic în Regiunea Centru şi 290 km de drum au fost reabilitaţi, 34 de centre sociale au fost modernizate, s-au achiziţionat 90 de echipamente pentru intervenţie în situaţii de urgenţă, au fost modernizate 14 ambulatorii şi un spital, un număr de 79 de unităţi de învăţământ au fost reabilitate şi dotate. Prin 13 centre de afaceri nou construite şi 248 de microîntreprinderi sprijinite s-au creat peste 3000 de locuri de muncă. Fondurile alocate prin POR au mai susţinut restaurarea unei catedrale evanghelice, a 18 biserici fortificate, a 4 cetăţi istorice şi a unui muzeu, care au fost ulterior introduse în circuitul turistic regional.

    Au mai fost modernizate 4 staţiuni turistice, s-a construit un teren de golf, o pârtie de schi, 4 zone de relaxare (parcuri tematice), 4 puncte de salvare montană şi 23 de structuri de primire turişti au fost reabilitate, dotate şi date în folosinţă.

    Reporter: Care este gradul de absorbţie, la nivel regional, a fondurilor alocate din bugetul precedent?

    Simion Creţu: În ceea ce priveşte implementarea fondurilor nerambursabile derulate prin ADR Centru, prin POR 2007-2013, la sfârşitul anului 2015 erau angajate 580 milioane euro, în 491 de proiecte contractate, în urma aprobării cererilor de finanţare depuse de autorităţile publice locale, ONG-uri şi firme private din Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Pe parcursul celor nouă ani de gestionare a acestui program, la nivel regional de către ADR Centru, au fost depuse la sediul Agenţiei 1192 de proiecte, cu o valoare totală de peste 1,74 miliarde de euro. Până în prezent, prin Program au fost decontate plăţi de peste 380,48 milioane euro din fonduri europene, ceea ce înseamnă un grad de absorbţie la nivel regional de peste 83%.

    În cadrul programului POSCCE 2007-2013, preluarea unor operaţiuni de către ADR Centru începând cu luna martie 2013 a dus la deblocarea programului şi a constituit o modalitate de accelerare a implementării acestuia. Ca urmare a descentralizării activităţilor derulate anterior prin Ministerul Economiei, pe lângă monitorizarea celor 324 de contracte preluate de la Minister, a fost finalizată evaluarea pentru un număr de încă 429 de proiecte, unele depuse încă din anul 2011. Proiectele contractate prin ADR Centru şi cele monitorizate de noi au avut o valoare a finanţării nerambursabile de 487,64 milioane lei. Concret, beneficiarii au fost sprijiniţi pentru soluţionarea problemelor cu care s-au confruntat, inclusiv prin realizarea plăţilor într-un timp mult mai scurt decât în perioada anterioară, ceea ce a redus considerabil costurile cu resursele financiare necesare, inclusiv prin utilizarea mecanismului cererilor de plată. Volumul total al celor 803 proiecte gestionate de ADR Centru în ultimii ani este de aproape 1,4 miliarde lei, pentru dezvoltarea IMM-urilor şi ONG-urilor din Regiunea Centru. De la preluarea acestui program, în parteneriat cu beneficiarii contractelor de finanţare, a fost finalizată implementarea a 612 contracte de finanţare şi au fost plătite către beneficiari peste 335 milioane lei, ce reprezintă mai mult decât dublul sumei plătite în perioada 2007-2013, anterior delegării atribuţiilor către ADR Centru, care era de circa 147 milioane lei. Astfel, gradul de utilizare a fondurilor nerambursabile alocate pentru implementarea operaţiunilor gestionate din cadrul POSCCE, din proiectele contractate şi nereziliate, a atins valoarea de 92,9%.

    Reporter: Puteţi da câteva exemple de proiecte importante derulate prin POR 2007-2013?

    Simion Creţu: Dintre cele mai importante proiecte derulate prin POR 2007-2013 menţionăm următoarele:

    - Trei proiecte de finanţare nerambursabilă, care au dus la reconstituirea şi punerea în valoare a Cetăţii Alba Carolina, fortificaţie de tip Vauban, cu o valoare totală de 43,20 milioane euro, din care fonduri nerambursabile în valoare de 26,49 milioane euro. Alte 4 proiecte de reabilitare a străzilor din Alba Iulia, în valoare totală de peste 23 milioane euro, au dus la modernizarea şi lărgirea intrărilor principale în oraş, drumurile convergând acum spre revalorificata Cetate din centrul urbei. Unul dintre aceste proiecte a susţinut şi reabilitarea multor străzi din centrul vechi al oraşului.

    - Şase proiecte de reabilitare termică, pentru care au fost alocate peste 16 milioane euro fonduri nerambursabile primăriei Municipiului Târgu Mureş, pentru izolarea a peste 2000 de apartamente de locuinţe din municipiu. Tot în Târgu Mureş, o investiţie privată pentru "Construire clădire de birouri pentru sprijinirea afacerilor", cu o sumă totală de peste 6,5 milioane euro, a creat opţiunea ideală pentru companiile care doresc să-şi desfăşoare activitatea în zona de maxim interes a oraşului. Construcţia modernă care beneficiază de un sistem integrat de management electronic al clădirii este considerată una dintre primele "clădiri inteligente" din Transilvania.

    - În municipiul Miercurea Ciuc, din judeţul Harghita, proiectul de "Reabilitare, modernizare şi echipare a Liceelor Marton Aron şi Segito Maria", în valoare totală de 5,75 milioane euro din care 4,67milioane euro fonduri nerambursabile, a valorizat cea mai mare clădire şcolară din Transilvania, cu o istorie de peste 100 de ani. Astfel s-a transformat o unitate şcolară atât într-un monument istoric, cât şi într-un liceu modern, precum şi un punct de atracţie turistică pentru cei ce trec prin municipiul Miercurea Ciuc.

    - Pentru judeţul Covasna, proiectul de "Reabilitare a Spitalului Judeţean "Dr. Fogolyan Kristof", din Sfântu Gheorghe, cu fonduri de aproape 20 milioane euro, cel mai important proiect de acest gen din Regiune, se traduce în schimbarea completă a modului cum se oferă tratamente şi proceduri medicale, într-o structură modernă, cu aparatură profesională, oferă siguranţă şi încredere celor circa 300.000 de cetăţeni ai judeţului şi nu numai.

    - În Braşov, un număr de 24 de proiecte au fost contractate pentru reabilitare străzi, amenajare sistem de transport, iluminat public, clădiri sociale, parcări, transformare a unui cinema în sală de concerte, crearea unui centru de afaceri, fiind investite în total peste 140 milioane euro, în cadrul subdomeniului "Poli de creştere". Acum, datorită fondurilor europene investite, sistemul de transport s-a modernizat, au fost create locuri de parcare, s-au amplasat sisteme de supraveghere, iar un sistem nou şi inteligent controlează iluminatul stradal pentru ca toţi cetăţenii şi turiştii să se poată bucura de frumuseţile oraşului în siguranţă. Pe lângă turişti, bunăstarea locuitorilor oraşului a fost în atenţia autorităţilor prin căminele şi locuinţele sociale reabilitate, dar şi prin reabilitarea unei săli de cinema abandonate, unde acum au loc concerte de muzică clasică, datorită acusticii unice în România.

    - În judeţul Sibiu, prin 4 proiecte în valoare de peste 117 milioane euro cu finanţare nerambursabilă europeană, Consiliul Judeţean a reabilitat 112 km de drum judeţean. În plus, prin şapte proiecte de modernizare străzi din oraş, pieţe, de construcţie a unui viaduct şi un proiect de modernizare centru social, municipiul Sibiu a atras circa 17 milioane euro, la un volum al investiţiilor totale de peste 21 milioane euro.

    Reporter: Care sunt problemele pe care le-aţi întâlnit de-a lungul anilor în implementarea POR?

    Simion Creţu: Pe scurt, principalele probleme identificate la proiectele de implementare a POR 2007-2013 au fost:

    - Întârzieri în derularea procedurilor de achiziţii şi încheierea contractelor;

    - Calitatea slabă a proiectelor tehnice, din cauza neconcordanţelor din documentaţii cu realitatea din teren, care a dus la multe modificări, care au întârziat lucrările;

    - Capacitatea scăzută de lucru a firmelor de construcţii, care a dus la întârzieri în execuţie, generând multe neînţelegeri între firma de construcţii şi proiectant, respectiv beneficiar;

    - Firmele de construcţii au intrat în procedura de insolvenţă sau faliment;

    - Întârzieri în depunerea Cererii de Rambursare/Cererii de Plată, ca urmare a întârzierilor în depunerea facturilor la beneficiari.

    Considerăm că cele mai mari probleme în implementarea proiectelor au fost reprezentate de abordarea necorespunzătoare a aspectelor privind achiziţiile publice.

    Trebuie să menţionăm însă că, pe parcursul implementării POR 2007-2013, au fost adoptate o serie de măsuri pentru fluidizarea programului. Au existat unele probleme în ceea ce priveşte graficul de lucrări ce trebuie executat de către constructori, însă beneficiarii au recuperat o mare parte din decalaje. Acestea au fost remediate fie prin recuperarea întârzierilor semnalate, fie prin prelungirea perioadei de implementare şi implicit a duratei de execuţie a lucrărilor, fie prin prelungirea perioadei contractelor de finanţare. ADR Centru a coordonat mai multe reuniuni de lucru cu beneficiarii de finanţare şi constructori, pentru fluidizarea blocajelor de lucru.

    În ceea ce priveşte licitaţiile, ca urmare a modificărilor legislative aduse în 2011 în domeniul achiziţiilor publice, în special prin stabilirea termenului maxim de 14 zile în care ANRMAP va emite acceptul asupra unei documentaţii depuse în SEAP, au fost soluţionate şi o parte din aceste probleme, prin accelerarea procedurii de atribuire. Sperăm că noua lege a Achiziţiilor publice să îmbunătăţească modul în care se derulează această componentă importantă în implementarea proiectelor.

    Au mai existat anumite blocaje în ceea ce priveşte rambursarea cheltuielilor efectuate de către beneficiari, în special în cazul proiectelor cu valori mari. Însă, în 2013 a fost adoptată implementarea sistemului de decontare a cheltuielilor prin cereri de plată, benefică tuturor celor care nu dispuneau de lichidităţi pentru achitarea facturilor. Practic, prin acest sistem, în termen de maxim 15 zile lucrătoare de la data depunerii unei cereri de plată, se efectuau plăţile, deblocând astfel sistemul şi asigurând fondurile necesare pentru plata serviciilor şi a echipamentelor furnizorilor. Datorită acestui sistem de plată, efectele imediate au fost vizibile, lucrările fiind realizate mult mai repede sau asigurându-se fondurile necesare pentru avansarea mai eficientă a proiectelor.

    Reporter: Ce planuri are Agenţia pe termen scurt, mediu şi lung?

    Simion Creţu: Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru îşi va continua activitatea în domeniul gestionării fondurilor nerambursabile la nivel regional prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, pentru a atrage cât mai multe fonduri în Regiune, care să sprijine activitatea Agenţiei şi a actorilor regionali în procesul de dezvoltare a Regiunii, va promova sursele de finanţare disponibile şi va sprijini potenţialii solicitanţi în accesarea acestora. De asemenea, ADR Centru va continua activitatea de elaborare a documentelor strategice regionale, în special prin actualizarea Strategiei Regionale de Specializare Inteligentă şi a Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020, precum şi de pregătire a portofoliului de proiecte regional, necesar pentru fundamentarea investiţiilor care vor fi finanţate din fondurile disponibile în perioada de programare 2014-2020.

    Reporter: Ce sumă a fost alocată din bugetul 2014-2020 Regiunii Centru?

    Simion Creţu: În cadrul POR 2014-2020, Regiunii Centru i-au fost alocate peste 828 milioane euro fonduri nerambursabile. Până în prezent, au fost lansate şase priorităţi de investiţii, iar depunerea de proiecte a început, pe unele dintre aceste priorităţi, din 16 mai 2016. Sunt lansate în prezent priorităţile ce vizează finanţarea proiectelor de eficienţă energetică a clădirilor şi iluminatului public, de restaurare a patrimoniului cultural, de revitalizare a oraşelor, de reabilitare a infrastructurii rutiere regionale, de dezvoltare a microîntreprinderilor şi de diversificare a economiilor prin turism.

    Reporter: Ce proiecte şi activităţi vor fi derulate de Instituţia pe care o conduceţi în exerciţiul 2014-2020?

    Simion Creţu: Printre principalele activităţi care vor fi derulate de către ADR Centru în perioada 2014-2020 se numără cele de evaluare şi contractare a cât mai multe cereri de finanţare, acordarea de sprijin autorităţilor în atragerea de investitori, dar şi proiecte de informare şi promovare a Regiunii. ADR Centru va desfăşura în continuare activităţi de implementare a proiectelor aflate în derulare prin programele europene COSME, HORIZON 2020, InterReg şi Europe Direct şi va dezvolta noi idei de proiecte, inclusiv va participa ca partener în proiecte de cooperare interregională, transnaţională şi în domeniul educaţiei şi tineretului; va desfăşura activităţi în colaborare cu organizaţii din regiuni partenere, va susţine mediul de afaceri şi va căuta parteneri europeni.

    Pentru acest an estimăm că numărul de proiecte contractate spre finanţare prin POR 2014-2020 va fi relativ redus, iar pe cale de consecinţă gradul de implementare şi de absorbţie al fondurilor va fi scăzut. Situaţia va evolua în anii următori, în funcţie de realizarea unor proiecte bune de către solicitanţii de fonduri.

    Reporter: Mulţumesc!

    Printre cele mai relevante proiecte realizate în Regiunea Centru se numără cele trei proiecte de dotare a bazelor de intervenţii în situaţii de urgenţă din Regiunea Centru, atât pentru faptul că programul a fost demarat ca unul pilot, ulterior preluat şi de celelalte regiuni din ţară, dar şi pentru că acoperă o nevoie vitală ce deserveşte cei peste 2,3 milioane de locuitori ai regiunii. Din fondurile alocate prin cele trei proiecte la nivelul Regiunii, cu peste 10 milioane de euro fonduri nerambursabile, au fost dotate Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), baza regională şi structurile SMURD din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cu 44 de autospeciale, 16 ambulanţe de prim ajutor, 2 ambulanţe de terapie intensivă şi 26 autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă. Prin fondurile alocate au fost achiziţionate 24 de autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, câte 4 pentru fiecare judeţ. Tot din fondurile alocate au fost achiziţionate 6 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă - câte una pentru fiecare judeţ al Regiunii 7 Centru, 3 autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic) - pentru judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu, 6 autospeciale pentru descarcerări grele - câte una pentru fiecare judeţ al Regiunii 7 Centru, dar şi un centru mobil de comandă şi control. Echipamentele sunt necesare pentru îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul Regiunii Centru, prin reducerea timpului mediu de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat, indiferent de locul unde este necesar, dar şi pentru întărirea colaborării dintre judeţele Regiunii Centru şi a întregii regiuni cu judeţele limitrofe, în perspectiva îmbunătăţirii siguranţei populaţiei din aceste judeţe.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional