Inovare în industria verde
Granturi din Norvegia pentru inovare în industria verde din România
Roxana Mircea, managing partner "Rosi Euro Invest", www.fonduri-europene.tel.
Creşterea competitivităţii întreprinderilor verzi şi ecologizarea industriilor existente este scopul noului program lansat pe 12 martie.
Sub titulatura "Inovare în Industria Verde din România", programul îşi propune dezvoltarea afacerilor având ca obiectiv creşterea performanţelor întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea şi dezvoltarea spiritului antreprenorial verde.
Viziunea Programului de Inovare este una care să asigure obţinerea de rezultate optime atât din punct de vedere al profitabiliţăţii economice cât şi din punct de vedere al protejării mediului. Toate proiectele care urmează să fie finanţate prin acest Program trebuie să vizeze ca rezultat final îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor în raport cu mediul înconjurător.
Rezultatul specific planificat al Programului reprezintă crearea de oportunităţi de afaceri care să contribuie la "ecologizarea economiei europene".
Operatorul Programului este Innovation Norway, o entitate de stat subordonată Ministerului Norvegian al Comerţului şi Industriei şi Municipalităţilor Regionale Norvegiene. Innovation Norway susţine firmele din industria norvegiană în creşterea competitiviţăţii ca urmare a procesului de inovare.
Aspectele esenţiale ale implementării Programului Granturile Norvegiene includ printre altele şi oferirea celui mai înalt grad de transparenţă, responsabilitate şi eficienţă a costurilor, precum şi a principiilor de bună guvernare, durabilitate a proiectelor, egalitatea de gen şi sansele egale.
Suma totală disponibilă pentru pentru cofinanţarea proiectelor prin acest program este de aproximativ 21,6 milioane de euro.
În cazul societăţilor comerciale, granturile nu depăşesc 50% din valoarea totală a cheltuielilor în timp ce pentru ONG-uri granturile nu depăşesc 90%.
Cheltuielile cu terenul sau clădirea sunt eligibile într-un procent de 10% din valoarea proiectului.
Finanţarea va fi disponibilă prin intermediul a trei scheme. Pentru IMM-uri şi întreprinderi mari cu minim un an fiscal vechime este disponibilă Schema de Proiecte Individuale în valoare totală de 19,4 milioane de euro.
IMM-urile şi ONG-urile mai pot accesa şi Schema de Granturi Mici, în valoare de 2 milioane euro. Aceasta este o schemă dedicată exclusiv firmelor mici şi organizaţiilor neguvernamentale.
Pentru accesarea finanţărilor din schemele mai sus menţionate, termenul limită pentru trimiterea aplicaţiilor este 15 iulie 2013.
Cea de-a treia schemă, Fondul pentru Relaţii Bilaterale dispune de finanţare în valoare de 215.000 de euro.
Termenele limită pentru transmiterea propunerilor de proiect în cadrul Fondului pentru Relaţii Bilaterale sunt: 15 iunie 2013 pentru "Asistenţă financiară pentru deplasări", respectiv 15 mai 2013 pentru "Fondul de Dezvoltare al Proiectelor" .