La începutul anului 2012 ar putea fi demarate lucrările la cea de a doua etapă corespunzătoare proiectului de realizarea a staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina, unitate ce va deservi Bucureştiul. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 353,6 milioane euro, iar finalizarea este prevăzută pentru anul 2015. Primarul General al Capitalei, domnul Sorin Oprescu a semnat nota de fundamentare care va sta la baza întocmirii aplicaţiei pentru obţinerea finanţării din Fondurile de Coeziune ale Uniunii Europene, reprezentând 237 milioane euro. În jur de 36 milioane euro vor reveni bugetului de stat, 21,4 milioane vor fi suportate de Ministerul Mediului şi Pădurilor prin Administraţia Naţională Apele Române, 5,5 milioane euro reprezintă contribuţia Primăriei municipiului Bucureşti, iar restul de peste 53 milioane euro sunt investiţii complementare neeligibile asumate de Apa Nova. "Este o investiţie a Municipiului, dar un proiect de interes naţional, pornit încă din anii "80. Va fi o capacitate de epurare foarte importanta, la standarde europene", a declarat Primarul Capitalei.
A doua fază a lucrărilor vine ca o completare la prima fază demarată, care se va finaliza până la sfârşitul acestui an. Costurile totale ale primei etape au fost de aproximativ 93 milioane euro, din care în jur de 55 milioane euro a reprezentat finanţarea europeană prin măsura ISPA, 25 milioane euro a reprezentat un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), încă 10 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi 2,9 milioane euro de la bugetul de stat. În urma finalizării primei etape, 55% din debitul de apă uzată estimat pentru 2010 va putea fi tratat.
Pentru a doua fază sunt necesare lucrări complexe, care nu se rezumă doar la staţia de epurare propriu-zisă de la Glina. Această investiţie va duce la extinderea capacităţii de procesare a nămolului, inclusiv prin realizarea unui incinerator şi va creşte capacitatea de apă procesată cu 5 mc pe secundă. Astfel, capacitatea finală a staţiei va fi de 10 mc pe secundă, cuprinzând treaptele mecanică, biologică şi chimică. De asemenea, vor fi preluate apele pluviale, respectiv 25 mc pe secundă, a precizat domnul Petrică Diaconu, Director Proiect Glina în cadrul Apa Nova.
Potrivit aceleiaşi surse, în prezent debitul mediu de ape uzate înregistrat la Glina este de 12,35 mc pe secundă. Din acesta însă, doar 8,71 mc pe secundă reprezintă apele aduse de reţeaua de canalizare, în timp ce restul reprezintă infiltraţii cauzate de starea precară a reţelei principale de colectare a apelor uzate. Din acest motiv, propunerea pentru faza a doua include efectuarea de ample lucrări de reducere a inflitraţiilor şi reabilitarea reţelei principale de colectare a apelor menajere, în valoare de aproximativ 179,1 milioane euro. Scopul acestora este de a reduce necesarul de procesat la 8,65% mc pe secundă. Lucrările la staţia de epurare Glina reprezintă încă 160 milioane euro, la care se adaugă lucrări de curăţare a cursului Dâmboviţei şi alte intervenţii, lucrările urmând să fie repartizate prin mai multe contracte.
Investiţiile vor avea ca efect şi o uşoară creştere a tarifului perceput pentru apă şi canal, care la momentul de faţă este printre cele mai mici din România, a adăugat reprezentantul Apa Nova. Potrivit domnului Diaconu, în martie 2011 ar urma să fie finalizate studiile de fezabilitate aferente fazei a doua, aplicaţia pentru finanţarea europeană urând să fie depusă în luna mai. Dacă până în septembrie 2011 Comisia Europeană va aproba finanţarea, realizarea documentelor afarente licitaţiilor de lucrări şi servicii ar fi gata în luna octombrie, pentru ca până în februarie 2012 să fie parcurse procedurile de licitaţie. Finalizarea lucrărilor ar urma să aibă loc până cel târziu în decembrie 2015.
Capacitatea de epurare rezultată, de 10 mc pe secundă este suficientă pentru a acoperi debitul de ape uzate (diminuat în urma eliminării infiltraţiilor), incluzând şi o marjă peste necesar, fapt ce va reduce inclusiv riscul producerii de inundaţii. Dacă pe parcursul duratei de funcţionare a staţiei de epurare se va înregistra o creştere a cantităţii de ape uzate produse în Bucureşti, proiectul permite extinderea capacităţilor staţiei de la Glina cu alte module, a subliniat domnul Costin Berevoianu, consilier al Primarului Capitalei.