O delegatie numeroasa de antreprenori chinezi a tatonat terenul in vederea initierii unor afaceri in Romania cu ocazia derularii Forumului de cooperare tehnica de Inginerie si Tehnologie China 2012, organziat in cadrul Targului Tehnic International Bucuresti (TIB) de Ministerul Comertului al Republicii Populare Chineze si Asociatia chineza a antreprenorilor internationali (CHINCA), impreuna cu Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
Lucrarile de infrastructura din Romania par sa genereze un interes deosebit pentru investitorii chinezi. "In ultimii ani multe tari au deschis piata constructiilor de infrastructura spre exterior prin aparitia unor proiecte precum cele de tip PPP. Conceptele se schimba, astfel incat proprietarii nu mai sunt priviti ca finantatori. Aparitia acestor modele noi au ridicat eficienta in realizarea utilitatilor publice, iar firmele au obtinut profituri prin introducerea capitalului in domeniul public. Cooperarile pe palierul constructiilor de infrastructura permite intr-un termen scurt functionarea unor proiecte aflate in dificultate", subliniaza Yu Xiaohong, secretar general CHINCA.
Partea romana si-a manifestat deopotriva deschiderea in directia atragerii investitiilor chineze. "Optiunea noastra clara este o abordare proactiva, iar Republica Populara Chineza reprezinta un partener de afaceri pe care ni-l dorim intr-o prezenta semnificativa pe piata noastra. Intre tarile noastre exista un potential de comert considerabil care trebuie valorificat in anii ce urmeaza", a declarat Dan Simion, directorul general al Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investiiilor Straine (CRPCIS).
Printre sectoarele economice care ofera o astfel de perspectiva de cooperare cu partea chineza se numara si lucrarile de infrastructura, adauga domnul Simion.
La momentul de fata cele mai avansate negocieri cu partenerii chinezi in vederea demararii in parteneriat a unor investitii vizeaza proiectul Primariei Municipiului Bucuresti pentru construirea unei "autostrazii suspendate", precizeaza domnul Plosceanu.
La intalnirile avute cu antreprenorii chinezi, ARACO a promovat deopotriva marile proiecte propuse de guvernul roman pentru a fi demarate in parteneriat cu investitori privati, de exemplu construirea de autostrazi, a Canalului Dunare-Bucuresti, dar si proiectele de interes regional precum realizarea de spitale, stadioane etc. De altfel, in primavara anului curent, ARACO a oferit partii chienze spre analiza aproape 100 de proiecte propuse spre finantarte cu partener privat de autoritatile locale din cele 5 judete ale regiunii Oltenia.
In opinia presedintelui ARACO, delegatia antreprenorilor chinezi in Romania denota disponibilitatea acestora pentru a veni pe piata noastra si este si o consecinta a deschiderii politice promovate de autoritatilor romane in fata investitorilor din Orient. In perspectiva in care editia din 2013 a Forumului de Colaborare cu Europa Centrala si de Est ar putea avea loc la Bucuresti, exista sanse ca proiectele evaluate cu partea chineza sa devina realitate.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala SV "Oltenia" a prezentat potentialilor investitori chinezi in cadrul Fromului desfasurat ieri o lista cu nu mai putin de 100 de proiecte propuse de autoritatile publice locale spre a fi realizate in parteneriat cu investitori privati. Dintre cele mai mari proiecte se remarca construirea unui spital municipal la Craiova, in valoare de 180 milioane lei, amenajarea unui parc tematic de agrement in Slatina de 100,4 milioane lei, realizarea unui pasaj subteran rutier in zona centrala a municipiul Slatina, de 100 milioane lei si realizarea unei centrale electrice in cogenerare la CET Govora, in valoare de 80 milioane euro.