Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Aproape de trei ori mai multe spaţii comerciale livrate, faţă de anul trecut

Piaţa Imobiliară /

Aproape de trei ori mai multe spaţii comerciale livrate, faţă de anul trecut
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Analiza compară datele din primele semestre ale anilor 2024 şi 2023

    Pe segmentul de retail, în prima jumătate a acestui an au fost livrate centre comerciale însumând o suprafaţă închiriabilă de 83.600 mp, faţă de 31.700 mp în aceeaşi perioadă din 2023, ne-a spus Alexandru David, Head of Research, iO Partners România.

    Acesta subliniază: "Pe segmentul de centre comerciale vedem o revenire a interesului pentru centrele comerciale de mari dimensiuni (de ex. Arge; Mall, livrat anul acesta sau Promeanda Craiova, inaugurat anul trecut)".

    Potrivit Danielei Gavril, Head of Research CBRE Romania, segmentul comercial înregistrează o chirie prime de 80 de euro/mp/lună pentru centrele comerciale şi de 55 de euro/mp/lună pentru spaţiile stradale.

    Sursa citată ne-a transmis: "Pentru sfârşitul anului anticipăm ca stocul modern de spaţii comerciale din România să depaşească 4,5 milioane mp, luând în considerare că, la sfârşitul primului semestru al anului, se aflau aproximativ 70.400 mp în construcţie şi avea dată de estimare a finalizării până la sfârşitul anului. De menţionat că aproximativ 90% din suprafaţa care urmează să fie inaugurată este dezvoltată în formatul de parc de retail".

    Potrivit lui Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox, chiriile centrelor comerciale s-au menţinut constante, la un nivel maxim de 80-85 de euro/mp/lună în Bucureşti, pentru cele mai bune spaţii din cadrul unor proiecte dominante, în timp ce în oraşele secundare precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Constanţa, acestea ajung la 50-65 euro/mp/lună, iar în cele terţiare - la 30-35 euro/mp/lună.

    Vlad Săftoiu a adăugat că pe segmentul de retail, livrările de noi proiecte au fost cu mult peste cele înregistrate în perioada corespunzătoare a anului trecut, finalizarea Argeş Mall din Piteşti contribuind semnificativ la această evoluţie.

    Pentru a doua jumătate a anului, activitatea de dezvoltare se menţine consistentă, cu proiecte totalizând 155.000 metri pătraţi care sunt în diverse stadii de construcţie şi cu termen de finalizare sfârşitul lui 2024.

    Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox, a conchis: "România rămâne o destinaţie importantă în Europa Centrală şi de Est (ECE) pentru retaileri, dezvoltatorii continuând să investească în noi proiecte pentru a susţine planurile de expansiune ale reţelelor de magazine. Fie că este vorba de parcuri de retail, construite în special în oraşe de mici dimensiuni sau de centre comerciale de tip mall, localizate în poli regionali de dezvoltare, sectorul de retail îşi păstrează dinamismul, astfel că România a fost, după Polonia, la doilea cel mai important beneficiar de noi investiţii de acest tip din ECE în primul semestru".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional