Locuinţă unifamilială/minipensiune
Proiecte / 09 martie 2016

Caracteristici: CASA SD cod. L-056
Categorie = medie (Suprafaţa cuprinsă între 200 şi 400mp)
-Locuinţă unifamilială / minipensiune
-anul: 2012-2013
-regim înălţime = P+E
-suprafeţe totale:
-St= 912 mp (suprafaţă teren)
-POT=11,59%
-CUT=0,23
-Sc= 105,76mp (suprafaţa construită la sol)
-Sd= 212,43mp (suprafaţa desfăşurată)
-Hmax= 8,52m înălţime max
-Hc= 5,34m înălţime la cornişă / atic
-S alei= 122,5mp suprafaţă alei / pietonale, carosabile
TEMA
Proiectul a demarat pentru realizarea unei mini zone rezidenţiale cu 5 case similare. Fiecare locuinţă individuală a trebuit să fie proiectată astfel încât să poată fi oricând folosită fără niciun fel de modificare ca pensiune familială.
Proiectul rezultat este prefect adaptat pentru următoarele funcţiuni: locuinţă pentru o familie cu 3-4 persoane, casă de vacanţă sau mică pensiune familială.
FUNCŢIUNI
Parter: Hol, Scară, Living, Bucătărie, Cămară, Cameră oaspeţi (Birou), 2 Băi,
Spaţiu centrală termică;
Etaj : Hol, 3 Dormitoare, 3 Băi, 3 Balcoane;
STRUCTURA
Zidărie portantă, planşeu BA, stâlpi/sâmburi BA, scară BA, grinzi/ buiandrugi BA, acoperiş tip şarpantă de lemn.
AMPLASAMENT
Casa este amplasată într-un cadru natural şi liniştit, într-o mică zonă rezidenţială aflată la intrarea in Braşov (cartierul Stupini, în zona de nord a Braşovului, cu acces către ocolitoarea oraşului la ieşirile spre Bran, Sibiu, Sighi-şoara). Zona este înconjurată de locuinţe, diverse funcţiuni turistice pentru sport şi agrement şi beneficiază, de asemenea, de o privelişte deosebită către vest şi sud-vest, fiind lipsită de aglomeraţia specifică a centrelor comerciale sau a clădirilor industriale.
FINISAJE EXTERIOARE ŞI TERMOIZOLAŢII
Pereţii exteriori realizaţi din blocuri ceramice sunt placaţi cu termosistem EPS (polistiren de 15 cm) şi sunt finisaţi cu tencuială decorativă structurată.
Finisajele exterioare utilizează placări cu piatră naturală pe soclu.
Tâmplăria exterioară este din PVC cu geam termopan.
Balustradele balcoanelor sunt din lemn.
Acoperişul clădirii este tip şarpantă, cu învelitoarea din ţiglă de tablă.
Termoizolaţia şarpantei este realizată cu vată minerală rigidă.
FINISAJE INTERIOARE
Tâmplăria interioară este din lemn masiv.
Finisajele interioare proiectate utilizează parţial placări cu materiale naturale.
Pentru pereţi şi tavane s-au ales zugrăveli lavabile anticondens şi placări cu rigips.
SISTEM DE ÎNCĂLZIRE
Încălzirea va fi asigurată de o centrală termică pe combustibil solid (peleţi).
Instalaţia de încălzire este susţinută de un termoşemineu amplasat în living.
CERINŢE FUNCŢIONALE şi DESCRIERE
Locuinţa SD a fost proiectată cu spaţii suficient de mari, dispuse armonios şi echilibrat pe o suprafaţă desfăşurată de 212,43 de metri pătraţi.
Este o casă funcţională, cu o volumetrie compactă, modernă - proiectată cu un şablon marcat de unitate şi simplitate.
Proiectul a urmărit realizarea unei locuinţe cu spaţii funcţionale, deschise, luminoase, dar în acelaşi timp compactă, funcţională şi eficientă pentru a asigura tot confortul necesar unei familii cu un buget mediu.
Liniile compoziţionale ale faţadelor, tratarea echilibrată în ansamblu a suprafeţelor, precum şi contrastul moderat al materialelor şi texturilor oferă o imagine arhitecturală simplă şi armonioasă.
Schema funcţională aflată la baza partiului se dezvoltă în jurul holului de la parter, care face legătura cu nivelul superior printr-o scară şi, deopotrivă, cu celelalte spaţii ale parterului. Livingul include diningul şi se dezvoltă natural ca o prelungire perfect funcţională a holului, fără să se impună cu ostentaţie.
Bucătăria şi livingul sunt amplasate în spaţii relativ proprii, separate dar aflate în comunicare directă una cu cealaltă prin intermediul holului.
Scara de acces la etaj a fost pusă în evidenţă ca element de închidere şi control funcţional al parterului - finalizând holul şi fiind vizibilă din spaţiul livingului. Aceasta poate fi tratată (prin finisaj) ca un obiect separat şi decorativ în spaţiul livingului, fiind cu adevărat centrul compoziţional al partiului, prin legătura directă pe care o realizează la nivel estetic între intrare, hol şi living.
La parter se regăsesc, alături de living şi bucătărie, o cameră de oaspeţi (sau birou), o baie, precum şi spatiul tehnic pentru centrala termică.
La etaj sunt amplasate trei dormitoare, dintre care unul principal şi două secundare, cu trei băi aferente şi o debara. Fiecare dormitor beneficiază de câte un balcon separat.
Existenţa băilor dedicate pentru fiecare cameră de la parter şi etaj, concepţia generală, compartimentarea funcţională, precum şi unitatea spaţială a întregului volum asigură o excelentă rezolvare a acestei teme de proiectare, dar în acelaşi timp conferă versatilitatea acestui proiect şi perfecta sa adaptabilitate pentru cele două cerinţe funcţionale solicitate din start: locuinţă şi pensiunea familială.