Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE:"Nu am identificat risc de dezangajare la nivelul POS Mediu"

Finanţare /

"Nu am identificat risc de dezangajare la nivelul POS Mediu"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    La nivelul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu nu s-a identificat risc de dezangajare (n.r. pierdere a fondurilor europene alocate), conform estimărilor de rambursare transmise şi asumate de către beneficiari, ne-au spus reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene.

    "Riscul de dezangajare se calculează la nivel de program, iar la nivel de proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile există riscul de nefinalizare a investiţiei prin neatingerea obiectivelor proiectului stabilite în cererea de finanţare", ne-au menţionat aceştia.

    Cheltuielile efectuate de către beneficiari până la 31 decembrie 2015 sunt eligibile prin POS Mediu, iar plăţile efectuate de către aceştia după 1 ianuarie 2016 revin în sarcina lor, suportându-le din fonduri proprii, conform surselor citate.

    Oficialii Ministerului Fondurilor Europene ne-au mai spus: "La data de 16 octombrie 2015, pentru evitarea riscului de dezangajare pentru anul 2015, Autoritatea de Management a POS Mediu trebuie să solicite Comisiei Europene, până la sfârşitul anului, rambursări în sumă totală de 229.074.593 euro. Din acestea 111.825.309 euro sunt rambursări aferente FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) şi 117.249.284 euro rambursări aferente FC (Fondul de Coeziune)".

    La nivelul POS Mediu, rata absorbţiei reale (total sume plătite de CE - avansuri CE/total alocare) este 49,60%, iar rata absorbţiei curente (total sume solicitate CE - avansuri CE/total alocare) este 52,25%, conform datelor transmise de minister.

    Pentru proiectele de investiţii de mediu care nu pot fi finalizate în actuala perioadă de programare, respectiv 2007-2013, în vederea maximizării absorbţiei, a fost creat mecanismul fazării, prin transferul către viitoarea perioadă de programare, respectiv prin finanţare din Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, a proiectului/componentelor din cadrul proiectelor care nu pot fi finalizate până la 31 decembrie 2015, conform sursei citate. Astfel, s-au creat premisele ca proiectele să fie finanţate din fonduri europene nerambursabile, din cele două perioade de programare.

    Fonduri pentru lucrări la infrastructura de apă şi canalizare şi realizarea de gropi de gunoi ecologice vor fi disponibile prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), prin Axa prioritară 3 (Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor). În cadrul acestei axe sunt următoarele obiective specifice: 3.1. "Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România"; 3.2. "Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei".

    Pentru aceste obiective, termenul estimat de lansare a apelurilor de proiecte este luna ianuarie 2016, ne-au precizat reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene.

    Suma alocată pentru Axa 3 a POIM este de 2.892.443.785 de euro. În cadrul obiectivului specific 3.1. al acestei Axe pot fi finanţate proiecte integrate de consolidarea şi extinderea sistemelor de management al deşeurilor, consolidarea capacităţii instituţionale a beneficiarilor în domeniul sistemelor integrate de management al deşeurilor, ca parte integrantă a proiectelor individuale şi implementarea unui sistem integrat de management al deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti.

    În cadrul obiectivului specific 3.2., pot fi realizate proiecte integrate de apă şi apă uzată (noi şi fazate), respectiv construirea/reabilitarea reţelelor de canalizare şi a staţiilor de epurare a apelor uzate, implementarea şi eficientizarea managementului nămolului rezultat în cadrul procesului de epurare a apelor uzate, reabilitarea şi construcţia de staţii de tratare a apei potabile, împreună cu măsuri de creştere a siguranţei în alimentare şi reducerea riscurilor de contaminare a apei potabile. La aceste lucrări se adaugă reabilitarea şi extinderea sistemelor existente de transport şi distribuţie a apei, precum şi dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii sistemelor centralizate de alimentare cu apă în localităţile urbane şi rurale.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional