"Piaţa imobiliară depăşeşte etapa de stagnare"
Finanţare / 05 septembrie 2014
Interviu cu Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank
Reporter: Cum aţi caracteriza primele şapte luni ale acestui an, din punct de vedere al evoluţiei creditării ipotecare, la nivelul pieţei bancare din ţara noastră şi al CEC Bank?
Radu Graţian Gheţea: În primele şapte luni ale anului 2014, CEC Bank a înregistrat o creştere semnificativă a contractărilor de credite ipotecare, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Oferta de creditare a băncii conţine credite ipotecare în lei şi în euro, atât pentru achiziţionarea de locuinţe finalizate, cât şi pentru construirea, reabilitarea, consolidarea, extinderea şi modernizarea acestora. De asemenea, banca a fost permanent implicată în acordarea creditelor pentru achiziţia/construirea de locuinţe în cadrul Programului "Prima Casă", venind în sprijinul clienţilor cu oferte competitive şi consultanţă de specialitate. În baza unei convenţii încheiate cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), CEC Bank a introdus în oferta de produse şi servicii şi credite ipotecare care au ca destinaţie achiziţionarea şi construirea de locuinţe situate pe amplasamentele ANL.
Reporter: În ce măsură a contribuit acest segment la rezultatele obţinute de banca dumneavoastră în activitatea de creditare a persoanelor fizice, în perioada menţionată?
Radu Graţian Gheţea: Creditele ipotecare destinate clienţilor persoane fizice, inclusiv cele acordate în cadrul Programului "Prima Casă", reprezintă o pondere importantă în portofoliul de credite al CEC Bank, alături de creditele de nevoi personale şi de creditele de refinanţare, dezvoltate în scopul susţinerii clienţilor în consolidarea şi eficientizarea finanţărilor contractatelor prin plata unui singur angajament lunar. Astfel, CEC Bank urmăreşte în permanenţă acordarea de finanţări care să răspundă cât mai bine atât cerinţelor clienţilor, cât şi condiţiilor pieţei, prin produse flexibile şi avantajoase.
Reporter: Ce proiecte au beneficiat de cea mai mare finanţare, în primele şapte luni ale acestui an?
Radu Graţian Gheţea: În acest moment, valoarea medie a unui credit ipotecar în lei este de aproximativ 150.000 lei, valoare ce oferă o paletă largă de opţiuni, în condiţiile curente ale pieţei imobiliare.
Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru întreg anul 2014, pentru activitatea de creditare ipotecară?
Radu Graţian Gheţea: Evoluţia creditelor ipotecare din ultima perioadă urmează un trend ascendent, care demonstrează apetitul clienţilor în construirea sau achiziţionarea unei locuinţe. Acest lucru ne bucură prin prisma faptului că, în mod uzual, aceşti clienţi au un comportament bun de plată, ceea ce conduce la constituirea unui portofoliu "sănătos" de clienţi. În ceea ce priveşte estimarea trendului ascendent, avem ca principale argumente atât datele aferente primului semestru al anului 2014, comparativ cu primul semestru al anului anterior, cât şi nivelul scăzut pe care îl înregistrează indicele de referinţă ROBOR, CEC Bank fiind recunoscută în piaţă pentru promovarea finanţărilor în moneda naţională.
Reporter: Cum estimaţi că va influenţa contractarea de credite pentru achiziţia de locuinţe transformarea programului "Prima Casă" în "Noua Casă"?
Radu Graţian Gheţea: Tendinţa acordării unor astfel de credite depinde, în mare măsură, de condiţiile care se vor impune în momentul lansării Programului "Noua Casă", ţinând cont, totodată, şi de ofertele băncilor pe acest segment. Având în vedere portofoliul CEC Bank, reţeaua vastă, personalul specializat şi experienţa băncii, estimăm că vom menţine trendul actual.
Reporter: Ce efecte vă aşteptaţi să aibă implementarea legislaţiei privind obligaţiunile ipotecare asupra creditării în scop locativ?
Radu Graţian Gheţea: Impactul implementării legislaţiei privind obligaţiunile ipotecare asupra creditării în scop lucrativ poate fi unul benefic pentru instituţiile financiar-bancare, prin creşterea volumului creditelor ipotecare. Trebuie, însă, analizate cu atenţie toate implicaţiile unei astfel de implementări, în vederea asigurării unei creşteri "sănătoase" a portofoliului.
Reporter: Intenţionaţi să lansaţi produse noi pentru stimularea creditării ipotecare, în acest an?
Radu Graţian Gheţea: CEC Bank oferă clienţilor credite ipotecare cu destinaţii multiple, atât pentru achiziţionarea de locuinţe finalizate, cât şi pentru construirea, reabilitarea, consolidarea, extinderea şi modernizarea acestora. Deşi clienţii băncii beneficiază, în prezent, de o ofertă diversificată şi competitivă, putem avea în vedere şi lansarea unor campanii promoţionale, în cazul acestor tipuri de credite. De asemenea, avem în vedere dezvoltarea unor parteneriate, cum este cazul celui încheiat deja cu ANL, care să conducă la atragerea clienţilor şi acordarea de finanţări în condiţii cât mai avantajoase.
Reporter: Vă aşteptaţi la o revenire a pieţei construcţiilor, în 2014?
Radu Graţian Gheţea: Evoluţia ascendentă a contractărilor de credite ipotecare din ultima perioadă indică faptul că piaţa imobiliară depăşeşte etapa de stagnare. Considerăm, astfel, că există premise pentru dezvoltarea acestui segment, atât prin prisma faptului că există în piaţă o ofertă diversificată de imobile, cât şi din perspectiva ofertei competitive de credite ipotecare dedicate clienţilor CEC Bank.
Reporter: Vă mulţumesc!