Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PRIMĂRII DIN BUCUREŞTIEdilii mizează pe fondurile guvernamentale

F.A. Finanţare /

Edilii mizează pe fondurile guvernamentale

Sector 1 - Lucrările la 85 de blocuri vor fi finalizate în 2009

Până la momentul de faţă nu au fost finalizate lucrările de reabilitare termică la niciun bloc din sector, ne-au declarat reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 din Bucureşti.

Programul a demarat în luna ianuarie 2008, odată cu adoptarea de către Consiliul Local Sector 1 a hotărârii nr. 3/2008, prin care s-a decis preluarea de către autoritatea locală a cheltuielilor asociaţiilor de proprietari, ajungându-se astfel ca primăria să suporte 66% din costurile totale, restul fiind asigurat de la bugetul de stat.

La 85 de blocuri a fost realizat auditul energetic şi la alte 65 este în curs de finalizare. Lucrările propriu-zise vor demara în a doua jumătate a lunii martie 2009 pentru cele 85 de blocuri, urmând ca durata de execuţie să varieze între 2 şi 9 luni de la caz la caz, toate aceste blocuri urmând să fie finalizate până la sfârşitul anului.

Reprezentanţii primăriei susţin că până la momentul de faţă 400 de asociaţii de locatari au solicitat intrarea în program, însă au fost încheiate convenţii doar cu 250 dintre acestea, respectiv cele care au îndeplinit condiţiile impuse de lege.

Primăria suportă integral şi partea care ar fi revenit locatarilor începând cu luna ianuarie 2008, în contextul în care "programul de reabilitare termică a fost blocat mulţi ani, din cauza acestei lipse de fonduri a asociaţiilor de proprietari".

Conform estimărilor făcute de reprezentanţii primăriei, valoarea totală a investiţiei pentru reabilitarea termică a celor 85 de blocuri incluse în programul pentru anul 2009 este de 108 milioane lei. Din această sumă, 71 milioane lei provin de la bugetul local al Sectorului 1, iar restul de la bugetul de stat.

Sector 2 - Două blocuri terminate şi şapte în curs de reabilitare

În Sectorul 2 au fost reabilitate termic până în prezent trei blocuri, respectiv imobilele de pe Strada Lunca Florilor numerele 16 şi 17 şi imobilul de pe Şoseaua Ştefan cel Mare numărul 36, bloc 30 B. De asemenea, sunt în curs de realizare alte şapte blocuri, începute la sfârşitul anului 2008, cu un termen de execuţie de 6 sau 19 luni, de la caz la caz, ne-au precizat reprezentanţii primăriei.

Conform aceloraşi surse, la momentul de faţă sunt înregistrate nu mai puţin de 480 de cereri pentru intrarea în program, acestea urmând acelaşi traseu, la Ministerul Dezvoltării.

În ceea ce priveşte costurile programului, Primăria Sectorului 2 a preluat şi obligaţiile financiare care reveneau asociaţiilor de proprietari, ajungându-se astfel la un procent de 66% susţinut de instituţie, restul sumei provenind de la bugetul de stat. Pentru implementarea programului în anul 2009, reprezentanţii primăriei estimează că este necesar ca instituţia să aloce suma de 24.770.000 lei.

Sector 4 - 140 de cereri, 11 blocuri auditate

Până la finele lunii februarie în Sectorul 4 au fost auditate energetic un număr de 11 blocuri, urmând ca după obţinerea aprobării de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), să se treacă la proiectarea propriu-zisă, care presupune realizarea studiului de fezabilitate, executarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie (DDE).

Conform datelor furnizate de reprezentanţii primăriei, au fost depuse aproximativ 140 de cereri din partea asociaţiilor de proprietari. 11 dintre acestea sunt în prezent în programul de auditare energetică, 110 cereri au fost trimise către Primăria Municipiului Bucureşti pentru aprobări, iar restul de 20 de cereri va fi prioritizat şi transmis către Primăria Municipiului Bucureşti până la 30 aprilie, aşa cum prevede Legislaţia.

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 180/2008, pentru modificarea şi completarea OUG nr. 174/2002 privind instituirea măsurilor speciale pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit multietajate, resursele financiare folosite în scopul reabilitării termice a locuinţelor provin: 37% din alocaţii de la bugetul de stat, 30% din fonduri de la bugetul local şi 33% din partea asociaţiilor de proprietari.

Reprezentanţii primăriei ne-au menţionat că expertizarea, auditarea şi proiectarea sunt suportate din bugetul local conform art. 7 din O.U.G. nr. 180/2008. "Suma care va fi alocată acestor intervenţii va fi stabilită după ce vom avea aprobat bugetul local al Primăriei Sectorului 4", completează reprezentanţii primăriei.

Sector 6 - Două blocuri reabilitate la 100 de cereri

În Sectorul 6 au fost reabilitate termic două blocuri, unul în anul 2007, celălalt în 2008, ne-au comunicat reprezentanţii primăriei, adăugând că au fost înregistrate 100 de cereri din partea asociaţiilor de proprietari.

În urma ultimelor modificări legislative, bugetul de stat suportă 50% din costuri, bugetul local 30%, iar asociaţiile de proprietari 20% din costurile totale.

Conform estimărilor primăriei, pentru a satisface cererile de reabilitare pentru anul 2009, instituţia trebuie să aloce 24 milioane de euro, bani ce vor proveni "în principal din fonduri externe atrase de către Adminis-tratorul unic al primăriei, Cristina Pârvulescu", ne-au menţionat reprezentanţii instituţiei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional