Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Programul de reabilitare termicăBani puţini pentru aşteptări mari

F.A. Finanţare /

Braşov

Braşov

Bacău - Cost mediu de 15.000 de lei pe apartament

Finanţarea derulării programului de reabilitare de anul acesta se va realiza în limita fondurilor aprobate din bugetul local. Anul trecut în Bacău au fost reabilitate termic 1.206 apartamente. Costul mediu pentru reabilitarea unui apartament a fost de 15.000 de lei (inclusiv TVA), potrivit reprezentanţilor Primăriei Municipiului Bacău.

Braşov - Municipalitatea vrea să includă 100 de blocuri în program

În bugetul aprobat pentru anul acesta, Municipalitatea Braşov şi-a propus să cofinanţeze lucrările de reabilitare termică pentru aproximativ 100 de blocuri. În cazul în care va exista şi finanţare guvernamentală pentru mai mult de 100 de blocuri, se va lua în discuţie majorarea acestui capitol bugetar, ne-a declarat domul Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Braşov.

La sfârşitul lunii martie urma să aibă loc procedura de licitaţie pentru proiectare.

Potrivit sursei citate, la începutul primăverii erau înregistrate 430 de solicitări pentru izolarea termică a blocurilor de locuinţe, 50 dintre acestea fiind incluse în programul naţional în anul 2009. De altfel, anul trecut, au fost reabilitate termic 2.139 apartamente, la un cost mediu pentru un apartament între 2.000 - 3.000 de lei, cu un minim de 1.500 de lei şi un maxim de 3.300 de lei.

Municipalitatea va asigura doar cofinanţarea de 30% pentru derularea acestui program guvernamental, iar numărul blocurilor care vor fi incluse va fi dimensionat în funcţie de finanţarea de la Ministerul Dezvoltării. Însă, în acest an Primăria va extinde programul local de reabilitare termică a clădirilor publice în care funcţionează unităţi de învăţământ, subliniază domnul Toarcea.

Cluj-Napoca - Se lucrează la finalizarea blocurilor începute anul trecut

Lucrările de proiectare pentru acest an sunt în curs de execuţie, fiind atribuite prin licitaţie publică deschisă în anul 2009. Ulterior, lucrările de execuţie vor fi atribuiete pe baza contractelor subsecvente, încheiate pe fiecare bloc în parte, în baza acordurilor-cadru realizate în anul 2009 cu un număr de opt firme. Acestea au fost selectate în urma licitaţiei publice deschise, în prima etapă, urmată de două runde de licitaţie electronică. Criteriul de selecţie a fost preţul cel mai mic.

De asemenea, în anul 2009 au început lucrările la un număr de 2.165 apartamente din care s-au finalizat intervenţiile la 320 de apartamente, iar restul sunt în curs de finalizare, ne-a precizat domnul Virgil Poruţiu, directorul executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit sursei citate, costul mediu estimativ pentru lucrările de intervenţie pe anul trecut a fost cuprins între 175,65 lei/mp suprafaţă utilă apartament (fără înlocuire tâmplărie) şi 307,65 lei/mp suprafaţă utilă apartament (cu tâmplărie eficientă energetic).

Până la mijlocul lunii martie erau înscrise 498 de asociaţii de proprietari în Programul local multianual de creştere a performanţei energetice. 30% din costurile lucrărilor de execuţie sunt suportate de bugetul local, 20% de proprietari şi 50% de Guvern.

Drobeta-Turnu Severin - Este în derulare procesul de reabilitare la imobilele aprobate anul trecut

Anul trecut au fost licitate şi atribuite lucrările de execuţie pentru 2.145 de apartamente. Lucrările de reabilitare termică se află în derulare şi sunt asigurate fondurile necesare finalizării acestora. Costul mediu pentru reabilitarea termică a unui apartament este de 3.300 lei, ne-a precizat doamna Gabriela Pogaci, consilier Cabinet Primar în cadrul Primăriei Municipiului Drobeta-Turnu Severin.

Conform aceleiaşi surse, la Primăria municipiului Drobeta - Turnu Severin sunt înregistrate 238 de cereri din partea asociaţiilor de proprietari în vederea reabilitării termice a locuinţelor. Consiliul Local nu a aprobat în anul 2010 extinderea programului de reabilitare termică a locuinţelor şi la alte asociaţii de locatari în afara celor 238 de solicitări depuse, care au fost deja cuprinse în acest program. Prin urmare, la începutul lunii martie nu erau licitaţii pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare termică.

Galaţi - Fonduri doar pentru finalizarea lucrărilor la trei blocuri

În anul 2010 este asigurată finanţarea pentru finalizarea lucrărilor de intervenţie la blocurile C11, C12, D7 din cartierul Ţiglina II. Fondurile alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru executarea acestor lucrări sunt de 533.000 de lei. De altfel, anul trecut nu a fost finalizat niciun bloc, ci doar au fost demarate intervenţiile de reabilitare la blocurile menţionate. Prin finalizarea lucrărilor la aceste blocuri vor fi reabilitate termic 200 de apartamente, potrivit reprezentanţilor Primăriei Municipiului Galaţi.

Conform aceloraşi surse, în urma licitaţiei organizate pentru atribuirea lucrărilor de execuţie a rezultat un cost mediu de 1.300-1.600 lei pe apartament.

În perioada 2009 - februarie 2010 s-au înscris în Programul Multianual 60 de asociaţii de proprietari, reprezentând 127 de blocuri de locuinţe şi respectiv 7.649 apartamente, mai spun reprezentanţii Primăriei Galaţi.

Iaşi - 36 de imobile în proiectare

În municipiul Iaşi 36 de dosare pentru reabilitarea termică erau în luna martie în faza de proiectare, dintr-un total de 166 dosare complete depuse de asociaţiile de locatari. Restul dosarelor urmau să fie propuse spre proiectare în momentul alocării fondurilor necesare. Pentru proiectarea celor 36 de cladiri sunt alocaţi anul acesta 600.000 lei, ne-a declarat domnul Romeo Olteanu, viceprimarul Municipiului iaşi.

În 2009, la nivelul oraşului au fost reabilitate termic 376 de apartamente. Costul mediu pe apartament a fost de 12.500 lei, din care locatarii au achitat 20%.

Procedura de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare din acest an urma să fie demarată imediat după aprobarea bugetului pe anul 2010, potrivit sursei citate.

Oradea - 27 de blocuri aşteaptă finanţarea pentru demararea licitaţiilor

36 de blocuri de locuinţe au fost prevăzute pentru reabilitare termică în acest an. Pentru acestea au fost stabilite fonduri în bugetul local pe anul 2010. La începutul lunii martie pentru 9 dintre aceste blocuri erau încheiate contracte încă din luna decembrie 2009, lucrările urmând să înceapă tot în aceeaşi lună. În cazul celorlalte 27 de blocuri, procedura de licitaţie va demara în funcţie de data la care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va aloca sumele necesare de la bugetul de stat, ne-a precizat domnul Micu Cristalin, consilier Compartiment Eficienţă Energetică din cadrul Primăriei Municipiului Oradea.

Potrivit aceleiaşi surse, până în luna martie erau înregistrate 105 cereri de reabilitare din partea asociaţiilor de proprietari, din care 78 au fost aprobate pentru includerea în program prin Hotărâre a Consiliului Local Oradea.

În anul 2009 au fost reabilitate termic 145 de apartamente. Costul mediu pentru aceste intervenţii a fost de 3.000 de lei în cazul apartamentelor cu doă camere şi 4.350 lei, pentru apartamentele cu 3 camere. Asociaţiile de proprietari au suportat 20% din costuri, adică 600, respectiv 870 lei, completează domnul Micu Cristalin.

Satu Mare - În aşteptarea fondurilor pentru 2010 sunt finalizate blocurile începute în 2009

Anul acesta autorităţile locale şi-au propus să reabiliteze termic 11 blocuri, totalizând 463 de apartamente. La sfârşitul lunii februarie pentru patru blocuri studiile de fezabilitate erau finalizate, iar la celelalte se aflau încă în lucru. De asemenea, din bugetul pe anul 2010 a fost alocată suma de 101.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare începute anul trecut, potrivit afirmaţiilor doamnei Liliana Măgureanu, şef Birou Energetic, în cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare.

Incluzând şi blocurile care urmau să fie finalizate anul acesta, în 2009 Primăria a reabilitat termic cinci blocuri. Primăria asigură din surse proprii 30% din costurile de execuţie şi finanţarea studiilor de fezabilitate. "Ne aşteptăm totuşi la o realocare a fondurilor şi poate astfel să începem alte blocuri", conchide doamna Măgureanu.

Târgovişte - 85 de blocuri în execuţie şi 224 propuse pentru 2010

Anul acesta, Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat până în luna martie finanţarea lucrărilor de intervenţie la 85 de blocuri de locuinţe ale căror contracte de lucrări au fost încheiate în anul 2009. Acestea se află în prezent în faza de execuţie, iar finanţarea lor este prioritară pentru Primărie, ne-au declarat reprezentanţii Biroului Energetic din cadrul Primăriei Municipiului Târgovişte.

Tot în 2009 au fost întocmite documentaţiile tehnice (expertiza tehnică, auditul energetic, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie) la 46 scări de bloc. Acestea urmează să primească finanţare pe anul în curs în funcţie de fondurile disponibile de la bugetul de stat, au adăugat reprezentanţii Primăriei Târgovişte.

În luna martie autorităţile locale aveau depuse din partea asociaţiilor de proprietari solicitări de intrare în programul de reabilitare pentru 283 de blocuri de locuinţe. Dintre acestea, au fost aprobate în Consiliul Local 224 de imobile în vederea participării la program, în limita sumelor alocate de la bugetul local pentru reabilitare termică.

În Municipiul Târgovişte, în perioada 2007 - 2008 au fost finalizate lucrările de reabilitare termică la două imobile (bl.68, 38 din b-dul Unirii), având un număr de 88, respectiv 40 de apartamente, au mai precizat aceleaşi surse.

Târgu-Jiu - Primăria pregăteşte 92 de blocuri pentru introducerea în program

Până în luna martie a acestui an, Primăria a primit finanţare de la Ministerul Dezvoltării doar pentru finalizarea în primăvară a celor 21 de blocuri începute anul trecut.

"Avem în pregătire 92 de blocuri, împărţite pe două pachete. Primul pachet, cuprinde 45 de imobile din zona centrală, iar al doilea 47 de clădiri din celelalte cartiere ale oraşului. Au fost semnate contractele de mandat şi s-a trecut la proiectare. Vom înainta aceste blocuri Ministerului. Dacă nu primesc finanţare toate, vom face o prioritizare, începând cu acele cazuri urgente. Pe măsură ce sunt semnate noi contracte de mandat cu asociaţiile, ne ocupăm şi de gruparea blocurilor în noi pachete", ne-a declarat domnul Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Potrivit domniei sale, autorităţile locale nu dispun de posibilitatea financiară de a prelua costurile reabilitării aferente asociaţiilor de proprietari, poate doar pentru cazurile sociale.

Primăria aşteaptă să fie acordate de la Minister fonduri şi pentru începerea lucrărilor la alte blocuri, mai ales având în vedere că în Târgu-Jiu sunt 530 de blocuri.

Târgu-Mureş - 6 blocuri contractate

Pentru programul de reabilitare termică din 2010 sunt contractate lucrările la 6 blocuri cu 125 apartamente. De asemenea, consiliul local a mai aprobat în acest an şi indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea termică a 45 blocuri de locuinţe cu 1.948 apartamente. Procedurile de licitaţie pentru atribuirea contractelor de execuţie la blocuri aprobate de consiliul local vor fi organizate în luna aprilie, ne-a precizat domnul Dorin Belean, consilier juridic în cadrul Primăriei Târgu-Mureş.

Din partea asociaţiilor de proprietari sunt solicitări pentru intrarea în program a 215 blocuri cu peste 9.200 apartamente. Introducerea acestora în programele anuale şi asigurarea resurselor din bugetul local şi bugetul de stat se va face corelat cu asigurarea finanţării de către asociaţiile de proprietari, respectiv a cotei-părţi de 20% din costurile lucrărilor de intervenţie, subliniază domnul Belean.

Potrivit sursei citate, în 2009 au fost reabilitate termic 33 de condominii cu 1.022 apartamente. Costurile lucrărilor de intervenţie au fost, în medie, de 4000 euro pe apartament.

Timişoara - Sunt vizate 82 de blocuri pentru 2010

În 2010 sunt incluse în Programul local multianual pentru reabilitare termică 82 de imobile. Pe de altă parte, în Programul local pe 2009 au fost prevăzute iniţial 75 de imobile şi au rămas 72. S-au încheiat 55 de contracte de execuţie cu 20 de firme de construcţii. 42 de blocuri sunt finalizate, iar 13 vor fi terminate în perioada următoare. De asemenea, s-au reluat procedurile de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor la 17 blocuri de locuinţe rămase din programul pe 2009, deoarece la prima licitaţie nu s-au prezentat ofertanţi sau cei care s-au prezentat nu au întrunit condiţiile. "În 2010 mai avem de primit de la minister aproape 5 milioane de lei pentru blocurile din programul 2009", ne-a declarat domnul Sorin Grindeanu, viceprimarul Municipiului Timişoara.

Costul mediu total pentru reabilitarea termică a unui apartament a fost de 3.500 de euro, iar cota medie plătită de proprietar a fost de 700 de euro. Astfel, în 2009 au fost reabilitate termic 2.132 de apartamente, conform sursei citate.

"Anul trecut în luna mai Ministerul Dezvoltării Regionale ne-a alocat 229.000 lei. Am contestat criteriile de alocare a banilor pe localităţi. Ne-au promis că ne dau toţi banii în iulie. În august, din suma de 20,3 milioane lei pe care o cerusem în februarie, reprezentând aportul bugetului de stat pentru execuţia a 75 de blocuri, prin realocare, Timişoara a primit 13,7 milioane lei credite de angajament (limita maximă în care se pot contracta lucrări), din care credite bugetare de 4,8 milioane lei (limita maximă în care se pot efectua plăţi). Apoi au mai tăiat 1,5 milioane de lei şi au acordat Timişoarei la sfârşitul lunii august suma de 12,2 milioane lei. În septembrie am făcut licitaţiile, în 2 octombrie am început lucrările, care au fost sistate la sfârşitul lunii noiembrie din cauza condiţiilor meteo", relatează domnul Grindeanu.

Potrivit Viceprimarului Timişoarei, la începutul lunii martie erau înregistrate la Primărie 265 de solicitări din partea asociaţiilor de proprietari pentru intrarea în program, dar alte 460 de asociaţii urmau să facă demersurile legale în acest scop.

"Cred că reducerea finanţării pentru acest program este o decizie contraproductivă. La Timişoara, anul trecut au lucrat pentru programul local 20 de firme din toată ţara, care au avut 1.000 de angajaţi pe respectivele lucrări. Aceste investiţii sunt benefice pentru toată lumea, nu numai pentru confortul termic sporit şi reducerea facturilor la utilităţi ale proprietarilor, dar şi pentru mediul economic. Aceste investiţii înseamnă locuri de muncă şi, implicit, venituri la bugetul de stat, la bugetul local, în familiile angajaţilor. Numai prin investiţii putem redresa economia, în niciun caz prin reduceri de finanţări la acest capitol. Sperăm să înţeleagă cei din Guvern acest lucru şi să aloce mai mulţi bani, măcar cât anul trecut pentru acest program naţional. Încercăm să identificăm şi alte posibile surse de finanţare, dar în condiţiile existenţei unui program naţional specific este mai dificil. Suntem deschişi la orice variante posibile pentru reabilitarea termică, deoarece timişorenii apreciază pozitiv acest program", conchide domnul Sorin Grindeanu, vice-primarul Timişoarei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional