Dezvoltarea turismului din ţara noastră beneficiază, ca şi alte domenii economice, de fonduri europene substanţiale în următorii cinci ani. În cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa 5 "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului" are alocat, pentru şapte ani de programare, 15% din valoarea totală a programului. Suma totală este de circa 615 milioane de euro. Scopul acestei axe este acordarea de sprijin pentru restaurarea patrimoniului cultural-istoric, modernizarea infrastructurii turistice şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii din zonele naturale care ar putea atrage turişti.
Oficialii Ministerului Dezvoltării ne-au declarat că, în perioada 2007 - 2013, pentru restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, cu modernizarea şi crearea infrastructurii conexe, va beneficia de circa 234 milioane de euro. Regiunea Nord-Est are la dispoziţie 38,42 milioane de euro, regiunea Sud-Est va beneficia de 31,19 milioane de euro, Sud Muntenia - 33,5 milioane de euro, iar Sud-Vest Oltenia - 32,98 milioane de euro. Regiunea Vest va avea la dispoziţie 24,34 milioane de euro, cea de Nord-Vest - 28,46 milioane de euro, Regiunea Centru - 25,66 milioane de euro, iar Bucureşti-Ilfov va primi 20,85 milioane de euro.
Alte 231 milioane de euro au fost alocate pentru componenta POR Axa 5 de creare, dezvoltare, modernizare a infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic şi pentru creşterea calităţii serviciilor turistice. În cadrul acestei componente, Regiunea Nord-Est va primi, în perioada 2007 - 2013, o sumă de 37,7 milioane de euro, Regiunea Sud-Est - 30,61 milioane de euro, Sud-Muntenia - 32,87 milioane de euro, iar Sud-Vest Oltenia - 32,36 milioa-ne de euro. Regiunea Vest are alocate 23,89 milioane de euro, Nord-Vest va dispune de 27,93 milioane de euro, Centru - 25,18 milioane de euro, iar Bucureşti-Ilfov - 20,47 milioane de euro.
Pentru domeniul de intervenţie "Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare pentru creşterea atractivităţii României ca destinaţie turistică" din cadrul Axei 5, aproximativ 150 milioane de euro vor fi la dispoziţia ţării noastre, în perioada 2007 - 2013. Pentru Regiunea Nord-Est sunt disponibile 24,53 milioane de euro, pentru Sud-Est - 19,92 milioane de euro, pentru Sud-Muntenia - 21,4 milioane de euro, iar pentru Sud-Vest Oltenia - 21,07 milioane de euro. Regiunea Vest va primi 15,55 milioane de euro, Nord-Vest - 18,18 milioane de euro, Centru - 16,39 milioane de euro, iar Bucureşti-Ilfov - 13,32 milioane de euro.
Au fost depuse proiecte de aproape 200 milioane de lei
Proiectele depuse pentru restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi a infrastructurii conexe totalizează circa 178 de milioane de lei. Potrivit datelor furnizate de Minis-terul Dezvoltării, Agenţia Regională de Dezvoltare (ADR) Nord-Est a primit, până la finele lunii mai, un proiect de 19.167.959 de lei, iar ADR Sud-Est avea tot un proiect de 11.056.397 de lei. În Regiunea Sud-Vest Oltenia a fost înregistrat tot un proiect, dar care valorează 50.219.097 de lei, iar în Regiunea Vest, singurul proiect depus costă 54.649.323 de lei. Regiunea Centru are înregistrat tot un proiect de 43.866.801 de lei.
În cadrul domeniului major de intervenţie 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice" exista, la finele lunii mai, un singur proiect depus în valoare de 9,5 milioane de lei. Investiţia va fi realizată în Regiunea Sud-Est.
În acest an, trebuie cheltuite 67 milioane de euro
Alocările din surse publice (FEDR şi bugetul naţional) pentru Axa prioritară 5, la nivelul anului 2008, sunt de 66,9 milioane de euro. Din această sumă, pentru restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, sunt dis-ponibile 25,5 milioane de euro, Domeniul de intervenţie "Crearea, dez-voltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice" va primi 25,1 milioane de euro. Iar pentru promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, sunt alocate 16,3 milioane de euro.
Activităţi eligibile
În cazul fondurilor structurale, fiecare proiect este evaluat atât din punct de vedere tehnic şi financiar, cât şi strategic. Oficialii Ministerului Dezvoltării ne-au explicat: "Dacă până acum, puteau primi finanţare iniţiative disparate, necorelate între ele, începând cu 2007, posibilitatea acordării de fonduri pentru proiecte fără o valoare strategică va scădea considerabil. Comitetele Regionale de evaluare Strategică şi Corelare, aşa numitele CRESC, vor analiza modul în care fiecare proiect contribuie la îndeplinirea obiectivelor strategiei de dezvoltare a regiunii respective şi modul în care este corelat cu iniţiativele derulate prin alte programe operaţionale". Pentru toate proiectele depuse pe Axa 5, contribuţia minimă a solicitantului trebuie să fie de 2% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile.
Pentru domeniul 5.1, activităţile eligibile sunt restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea clădirilor de patrimoniu, a picturilor interioare, a frescelor şi a picturilor murale exterioare. Alte activităţi finanţate sunt refacerea căilor de acces către obiectivele reabilitate, iluminat interior şi exterior şi amenajări piesagistice, instalaţii şi echipamente pntru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie, dar şi pentru amenajarea zonelor de protecţie a obiectivelor de patrimoniu. La aceste obiective se adaugă modernizarea unităţilor aferente obiectivelor de patrimoniu, construcţia unităţilor anexe, precum şi amenajarea/ marcarea de trasee turistice/itinerarii culturale la obiectivele turistice de patrimoniu reabilitate.
Autorităţile publice pot obţine finanţare pentru activităţi extrem de variate
Având în vedere faptul că pentru domeniul de intervenţie 5.2 solicitanţi eligibili sunt pe lângă autorităţile administraţiei publice locale, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi întreprinderile mici şi mijlocii, există mult mai multe tipuri de activităţi finanţabile.
La capitolul infrastructură de turism de activitate publică, pot primi fonduri europene proiectele de reabilitare a infrastructurii rutiere, inclusiv utilităţile din corpul drumului, în staţiunile balneare, climatice şi balneoclimatice, dar şi construirea căilor de acces la obiectivul turistic modernizat sau extins. La aces-tea se adaugă proiecte de construire sau modernizare a punctelor de observare a refugiilor montane, marcarea traseelor montane, amenajarea de posturi de salvamont, amplasarea de panouri de orientare şi crearea sau reabilitarea spaţiilor de recreere şi popas. Alte proiecte eligibile sunt amanajarea facilităţilor de utilizare a izvoarelor minerale, crearea sau reabilitarea parcurilor balneare şi realizarea pistelor pentru cicloturism.
Produse turistice cu specific naţional
În cadrul domeniului de intervenţie 5.3, activităţile eligibile sunt de promovare a produselor turistice cu specific naţional/regional/local şi activităţi de marketing. Un capitol foarte important în cadrul acestor activităţi este construirea, reabilitarea, consolidarea, extinderea clădirilor Centrelor Naţionale de Informare şi Promovare Turistică, precum şi dotarea lor cu echipamente. Mai pot primi finanţare şi proiectele de creare a bazelor de date cu informaţii şi de realizare a unui sistem naţional integrat cu acces on-line pentru diseminarea şi colectarea informaţiilor.
Axa 5 funcţionează pe principiul depunerii continue de proiecte
Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării ne-au mai spus că toate domeniile de intervenţie din cadrul Axei 5 funcţionează pe principiul depunerii continue de proiecte. Cererea deschisă de proiecte pentru domeniul 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural; crearea şi modernizarea infrastructurii conexe" a fost lansată în data de 14 martie 2008. Pentru domeniul 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic şi pentru creşterea calităţii serviciilor turistice", cererea a fost lansată pe data de 29 aprilie 2007. Ghidul solicitantului pentru domeniul 5.3 se afla, la finele lunii mai în lucru, iar cererea de proiecte urmează să fie lansată la începutul acestei veri.
Proiecte eligibile pentru infrastructura privată
Şi infrastructura de turism publică şi privată, care intră sub incidenţa regulilor ajutorului de stat beneficiază de fonduri europene. Printre proiectele eligibile se numără dezvoltarea reţelelor de captare şi transport a izvoarelor minerale şi salinelor cu potenţial terapeutic; crearea, modernizarea, dotarea bazelor de tratament; amenajarea în scop turistic a obiectivelor naturale.
Alte proiecte eligibile sunt crearea şi dotarea cu utilităţi a platformelor de campare, construirea de piscine, ştranduri, bazine de kinetoterapie, terenuri de tennis, mini-golf, paint-ball, echitaţie, dar şi modernizarea căilor ferate cu ecartament îngust în zonele de deal şi munte.
Finanţare din fonduri structurale mai pot primi şi investiţiile în crearea de porturi turistice, debarcadere amplasate pe lacuri de agreement, construirea de pârtii de schi sau pentru alte sporturi de iarnă, dar şi amanajări pentru practicarea sporturilor nautice şi a pescuitului sportiv.