Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Regiunea Bucureşti-IlfovSumele cele mai mari sunt alocate pentru dezvoltarea urbană şi infrastructura locală de transport

F.A. Finanţare /

Toate cele cinci proiecte pe axa 2 din POR, depuse până la jumătatea lunii martie, vizează reabilitarea infrastructurii rutiere de pe raza judeţului Ilfov şi se află în etapa de evaluare, solicitantul fiind Consiliul Judeţean Ilfov

Toate cele cinci proiecte pe axa 2 din POR, depuse până la jumătatea lunii martie, vizează reabilitarea infrastructurii rutiere de pe raza judeţului Ilfov şi se află în etapa de evaluare, solicitantul fiind Consiliul Judeţean Ilfov

393 milioane euro - fonduri structurale până în 2013

Uniunea Europeană a alocat regiunii Bucureşti-Ilfov, pentru perioada 2007-2013, o sumă de aproximativ 393 milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional (POR), ceea ce înseamnă 8,86% din totalul acordat ţării noastre prin acest program, ne-a precizat Claudia Ionescu, director în cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regionale Bucureşti-Ilfov (ADRBI). Potrivit domniei sale, suma alocată regiunii Bucureşti-Ilfov "are toate şansele să fie cheltuită în totalitate, într-un mod cât mai transparent, în concordanţă cu obiectivele planului regional. Acest lucru poate fi un imbold şi pentru atragerea altor surse de finanţare, publice şi private, necesare proiectelor bune care vor rămâne fără finanţare din POR".

Defalcat pe axele prioritare (dezvoltare urbană, infrastructura locală de transport, infrastructura socială, sprijinirea mediului de afaceri, promovarea turismului), sumele cele mai mari sunt alocate autorităţilor locale pentru dezvoltarea urbană şi infrastructura locală de transport. În activitatea de până în prezent, ADRBI a dezvoltat o reţea de colaborare cu autorităţile locale din regiune, menită să contribuie la identificarea nevoilor de investiţii la nivel local şi la realizarea unui portofoliu de proiecte eligibile pentru finanţare, ne-a precizat doamna Ionescu. Ar trebui avut în vedere, potrivit domniei sale, şi interesul oamenilor de afaceri pentru finanţare nerambursabilă prin fonduri structurale.

ADRBI va gestiona peste 123 milioane de euro, pentru dezvoltarea durabilă

Domeniile în care vor fi dezvoltate proiecte sunt, în principal, cele finanţate prin primele cinci axe ale POR. Astfel, prin axa prioritară 1 - "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere" - va fi finanţată dezvoltarea oraşelor în vederea creşterii calităţii vieţii locuitorilor şi crearea de noi locuri de muncă. În acest scop, regiunea Bucureşti-Ilfov va primi 123,26 milioane de euro.

Axa 2 - "Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport" - presupune susţinerea financiară a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane, inclusiv a şoselelor de centură. Pentru Bucureşti-Ilfov vor fi alocate 77,68 milioane de euro.

Prin cea de-a treia axă prioritară - "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale" - se urmăreşte alocarea de bani pentru îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor sociale, de sănătate şi siguranţă publică în situaţii de urgenţă şi pentru modernizarea infrastructurii educaţionale. Regiunea prezentată va beneficia, în acest sens, de 58,26 milioane de euro.

Axa prioritară 4 - "Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local" - vizează acordarea unor sume de bani în vederea dezvoltării structurilor de sprijinire a afacerilor, reabilitării centrelor industriale neutilizate şi sprijinirii microîntreprinderilor. Uniunea Europeană alocă 70,49 milioane de euro, pe această axă, pentru Bucureşti-Ilfov.

Prin axa prioritară 5 - "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului" - sunt finanţate lucrările de restaurare a patrimoniului cultural-istoric, modernizarea infrastructurii turistice şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii din zonele naturale care ar putea atrage turişti. ADRBI va dispune de 63,41 milioane de euro.

Consiliul Judeţean Ilfov a depus cinci proiecte pe axa 2

Până la jumătatea lunii martie, în regiunea Bucureşti-Ilfov au fost depuse cinci proiecte pe axa 2 din POR. Toate acestea vizează reabilitarea infrastructurii rutiere de pe raza judeţului Ilfov şi se află în etapa de evaluare, solicitantul fiind Consiliul Judeţean Ilfov.

Primul proiect, care are ca obiectiv modernizarea sistemului rutier pe DJ1, DN1 - Buftea, între km 0+000-12+000, costă circa 22,8 milioane de lei, suma solicitată fiind de aproximativ 18,77 milioane de lei.

Următoarele trei proiecte depuse presupun modernizarea sistemului rutier pe DJ 100, tronsoanele IV (Afumaţi-Găneasa, km 17+200-21+500), V (Găneasa-Braneşti, km 21+500-28+700) şi, respectiv VI (Brăneşti-limita de judeţ Călăraşi, km 28+700-35+000). Primul dintre acestea are o valoare de circa 8,28 milioane de lei, în timp ce al doilea necesită aproximativ 13,65 milioane de lei, iar al treilea - peste 12 milioane de lei. Sumele solicitate pentru cele trei programe de reabilitare a infrastructurii rutiere sunt de aproximativ 6,82 milioane, circa 11,24 milioane şi, respectiv peste 9,9 milioane de lei.

Ul alt proiect depus pe axa 2 vizează modernizarea sistemului rutier pe DJ 301 Mănăstirea Pasărea-Cozieni, între km 0+000 si 4+500, şi are o valoare investiţională de circa 8,68 milioane de lei, suma solicitată fiind de aproximativ 7,15 milioane de lei.

4,57 milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în sectoarele prioritare de mediu din Bucureşti-Ilfov

Anul trecut, ADRBI a derulat o activitate intensă de stabilire şi realizare a procedurilor interne, de auditare, training şi restructurare, în vederea creşterii capacităţii interne a agenţiei pentru oferirea unor servicii de calitate, atât administraţiei publice locale, cât şi cetăţenilor din regiune. De asemenea, în anul 2007 au fost lansate trei programe PHARE-CES 2005, şi anume: "Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu", "Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului privat în domeniul gestionării deşeurilor" şi "Asistenţă acordată IMM-urilor în scopul achiziţionării de servicii de consultanţă în afaceri", ne-a spus Claudia Ionescu.

La începutul lunii martie 2008, a fost lansat, la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov, un nou program de finanţare PHARE-CES 2006: "Schema de granturi pentru sprijinirea investiţiilor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu". Bugetul disponibil pentru această regiune depăşeste valoarea de 4,57 milioane de euro. Asistenţa financiară nerambursabilă este oferită pentru sprijinirea investiţiilor făcute de autorităţile publice din regiune, care au responsabilităţi în sectoare de gestionare a deşeurilor şi gospodărire a apelor şi apelor uzate. Finanţarea nerambursabilă oferită poate fi între 100.000 şi 1 milion de euro pentru un proiect, iar contribuţia proprie a solicitantului trebuie să fie de minim 10%, în numerar. Un solicitant poate depune o singură cerere de finanţare pentru fiecare sector de mediu prioritar. Data limită de depunere a cererilor de finanţare este 25 aprilie.

Tot în cursul acestui an, în cadrul regiunii Bucureşti Ilfov urmează să fie lansat programul Phare 2004-2006, prin care vor fi susţinute proiecte de infras­tructură regională de mari di­men­siuni.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional