Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Regiunea vestCirca 459 milioane de euro prin POR, pentru regiunea vestică, până în 2013

F.A. Finanţare /

Circa 459 milioane de euro prin POR, pentru regiunea vestică, până în 2013

Patru proiecte aprobate pentru finanţarea prin POR

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) gestionează două tipuri distincte de programe de finanţare - Programele Phare (fonduri europene de pre-aderare) şi Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013. Fiecare dintre aceste două programe se află în diverse stadii de implementare, ne-a precizat Miruna Vitcu, purtător de cuvânt al ADR Vest.

Alocarea financiară totală pentru Regiunea Vest, în perioada 2007-2013, este de 458,77 milioane de euro, reprezentând aproximativ 10,34% din totalul fondurilor alocate finanţării POR la nivel naţional. Repartizarea fondurilor pe regiuni are un rol orientativ şi indicativ, astfel că banii pot fi realocaţi de la o regiune la alta, în funcţie de capacitatea de absorbţie a acestora.

Din totalul cheltuielilor eligibile aferente unui proiect finanţat prin POR, contribuţia va fi următoarea: pentru autorităţile administraţiei publice locale şi centrale şi ONG-uri, din fondul european de dezvoltare regională (FEDR) va fi alocat 85%, bugetul de stat va contribui cu 13%, restul de 2% reprezentând contribuţia proprie; pentru microîntreprinderi contribuţia FEDR va fi de 50-70%, restul de 30-50% fiind banii beneficiarului; în cazul IMM-urilor, FEDR va participa cu 50%-60%, iar beneficiarul cu 40%-50%.

Patru proiecte aprobate pentru finanţarea prin POR

În luna aprilie, la sediul ADR Vest erau depuse zece proiecte în vederea finanţării prin POR. Din acest total, patru fuseseră aprobate în cadrul şedinţei Comitetului Regional de Evaluare Strategică şi Corelare Regiunea Vest, din luna martie. Celelalte proiecte se aflau în diverse etape de evaluare şi selecţie.

Anul trecut au fost depuse proiecte doar pe Axa Prioritară 2, domeniul major de intervenţie 2.1. "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură", proiectele aflându-se, în prezent, în diferite faze de evaluare.

Celelalte domenii de intervenţie din POR au fost lansate în acest an, urmând să fie depuse proiecte pe fiecare dintre ele.

În cursul lui 2008, ADR Vest va administra fondurile aferente Programului Phare 2006 - Coeziune Economică şi Socială -"Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu", a căror valoare totală depăşeşte 4,57 milioane de euro. Programul Phare CES 2006 a fost lansat la sfârşitul lunii februarie, anul curent.

Proiecte pentru Infrastructura Mică în Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş

Pe Phare 2001 CES, componenta Investiţii - Infrastructură Mică, au fost aprobate şi contractate opt proiecte pentru finanţare. Dintre acestea, unul aparţine judeţului Caraş-Severin, bugetul PHARE aprobat fiind de 850.000 de euro, din care peste 79.000 au fost plătiţi anul trecut. Alte cinci proiecte, în valoare aprobată de peste 2,56 milioane de euro (din care circa 417.000 de euro au fost achitate în 2007), au fost depuse de autorităţile din Hunedoara, Timişul având două proiecte PHARE contractate, ce totalizează peste 482.000 de euro (63.567 de euro reprezintă suma plătită anul trecut).

Proiecte PHARE de mediu în regiunea vestică

În cadrul Schemei de Investiţii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deşeurilor (Phare CES 2004), au fost selectate pentru finanţare un număr de 14 proiecte, ce vizează realizarea unor sisteme de colectare selectivă şi getionare a deşeurilor din zone ca Satchinez, Variaş, Şandra, Becicherecu Mic, Biled, Dudeştii Noi, Orţişoara, Lipova, Păuliş şi Zăbrani, Valea Jiului, Straja-Lupeni, Parâng-Petroşani, Semenic, Băile Herculane, Caransebeş, Oraviţa, Brad, Crişcior, Ribiţa, Vulcan, Lugoj. Totalul valoric al celor 14 proiecte depăşeşte 11,4 milioane de euro, valoarea granturilor totalizând mai mult de 10,11 milioane de euro. Cel mai mic proiect valorează circa 478.248 de euro, cel mai valoros program depăşind 1 milion de euro.

În ceea ce priveşte Programul Phare 2004 Coeziune Economică şi Socială - Schema de Granturi pentru Sectorul Privat pentru Pregătirea de Proiecte în domeniul Gestionării Deşeurilor - în urma sesiunii de evaluare organizată în cadrul Ministerului Integrării Europene, aferente Regiunii Vest, au fost selectate trei proiecte spre a fi finanţate. Aplicanţii sunt societăţile "Lineo Design", "Calor Grup" şi "Berg-Banat, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 34.045 de euro. Astfel, proiectul elaborat de SC "Berg-Banat" vizează construirea unor tehnologii de minimizare a generării de deşeuri provenite din extracţia huilei şi amenajări pentru atenuarea riscului de mediu, cheltuielile ridicându-se la 10.112 de euro.

"Lineo Design" a propus realizarea unui sistem de gestiune a deşeurilor de ambalaje din plastic în judeţul Caraş-Severin, în valoare de 12.358 de euro, iar societatea "Calor Grup" vizează, prin proiectul său, iniţierea unui sis-tem de gestiune a deşeurilor din construcţii şi demolări, în acelaşi judeţ.

Pentru aceeaşi schemă de granturi, însă aferentă Programului Phare 2005, la nivelul Regiunii Vest au fost depuse 57 de proiecte, fiind contractate 14 proiecte. Beneficiarii sunt Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria Călan, precum şi consiliile locale din Recaş, Comloşu Mare, Sasca Montană, Bocşa, Sacu, Ineu, Gavojdia, Şiria, Ghioroc, Lipova, Victor Vlad Delamarina, Petroşani şi Cărpiniş. Valoarea totală a acestor proiecte se cifrează la circa 426.450 de euro, fondurile publice totalizând aproximativ 380.197 de euro.

Din cele 30 de proiecte depuse pentru evaluare în cadrul schemei de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu (PHARE 2005 CES), au fost contractate iniţial patru proiecte. Aces-tea presupun extinderea sistemului public de alimentare cu apă a comunei Berzovia - judeţul Caraş-Severin (aproape 615.784 euro), reabilitarea reţelei de apă în localitatea Orţişoara (circa 658.896), refacerea staţiei de epurare ape uzate din municipiul Brad, Hunedoara (aproximativ 1,15 milioane de euro) şi, respectiv, realizarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare a apelor uzate menajere în Cărpiniş şi Iecea Mică, din Timiş (886.371 euro).

Din lista de rezerve au fost contractate, în urma realocărilor de fonduri, încă cinci proiecte, după cum ne-a spus doamna Vitcu: canalizarea menajeră în Şiria, Galşa Mică şi Mâsca - etapa I, proiect în valoare de peste 1,25 milioane de euro, "Ecomanagement" Ineu - proiect pentru implementarea unui sistem eficient de gestionare a apelor menajere, valorând mai mult de 1 milion de euro, îmbunătăţirea sistemului de gestionare a deşeurilor urbane solide din oraşul Petrila, de aproximativ 792.048 de euro, sistemul de captare şi alimentare cu apă a localităţilor Bocşa şi Ocna de Fier, din sursa Ursoane - mai mult de 992.515 euro şi sistemul de colectare şi transport a deşeurilor din Giarmata şi Pişchia - 400.949 de euro.

În cadrul Programului PHARE 2005 CES - Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului privat al IMM în domeniul gestionării deşeurilor - au fost depuse, pentru evaluare, nouă proiecte la sediul ADR Vest, fiind selectate spre finanţare şase dintre ele. Astfel, au fost contractate proiectele ce prevăd implementarea sis-temului de colectare a deşeurilor de sticlă şi procesarea primară, în vederea reintroducerii în circuitul economic (beneficiarul: SC "Proserv", valoarea: 191.820 de euro), construirea unei staţii mobile pentru reciclarea deşeurilor provenite din demolări ("Casito Transimpex", 445.498 de euro) şi optimizarea reciclării deşeurilor - Serviciu pentru viitor (A.S.A. Servicii Ecologice, 134.000 de euro).

Peste 41,8 milioane de euro din PHARE, în 2007

Programul PHARE 2003 TVET, care a urmărit reabilitarea şi dotarea cu utilaje a unui număr de opt şcoli, a fost contractat de către Ministerul Integrării Europene, cu firma de consultanţă SAFEGE-TRANSO CONSORTIUM. Beneficiarii acestui program sunt grupurile şcolare Industrial Bocşa, Administrativ Reşiţa, Construcţii-Montaj Reşiţa, Industrial "Oţelu Roşu", "Mihai Viteazu" Vulcan, "Nicolaus Olahus" Orăştie şi colegiile tehnice "Matei Corvin" Hunedoara şi "Anghel Saligny" Simeria.

Programul PHARE 2004 TVET urmăreşte construcţia sau reabilitarea unor ateliere şcolare, beneficiarii acestui program fiind grupurile şcolare "Beliu", Ineu, "Mihai Viteazul" Ineu, Industrial "Ioan Buteanu" Gurahonţ, "Atanasie Marienescu" Lipova şi Agricol Miniş.

Pentru Infrastructura locală şi regională (Phare 2005), au fost selectate spre finanţare zece proiecte, dintre care două aferente Regiunii Vest: "Reabilitare zonă industrială Valea Ţerovei - Reşiţa" şi "Reabilitarea şi revitalizarea Cetăţii Timişoara - Bastionul".

Din cele 11 proiecte depuse la ADR Vest pentru evaluare, în vederea asis-tenţei acordate IMM-urilor în scopul achiziţionării de servicii de consultanţă în afaceri (PHARE 2005), au fost selectate spre finanţare opt proiecte şi au fost contractate şase dintre ele, în valoare totală de 154.314 euro.

În cadrul Programului Phare 2003 - Infrastructură locală şi regională, în regiunea de vest a ţării este finanţat un singur proiect, cu titlul "Dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii Moneasa". Beneficiari sunt Consiliul Local Moneasa şi Consiliul Judeţean Arad, valoarea programului depăşind 4 milioane de euro.

Valoarea totală a sumelor plătite către beneficiari în anul 2007, din programele PHARE, este de aproape 14,95 milioane de euro, în timp ce totalul finanţării din aceste programe s-a cifrat, anul trecut, la circa 41,83 milioane de euro.

Programul Operaţional Regional 2007-2013 reprezintă unul dintre cele şapte programe operaţionale elaborate de tara noastră şi adoptate de Comisia Europeană şi este finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).

Pentru finanţarea POR, pe parcursul perioadei de programare 2007-2013 au fost alocate aproximativ 4,56 miliarde de euro. Din această sumă, circa 3,72 miliarde de euro (84%), adică 19,4% din totalul Fondurilor Structurale şi de Coeziune alocate pentru finanţarea Obiectivului Convergenţă în România, reprezintă finanţarea din FEDR. Contribuţia financiară a UE poate ajunge până la 85% din totalul fondurilor destinate finanţării POR.

Programul Operaţional Regional este structurat pe şase axe prioritare:

- sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere - fondurile alocate pentru această axă fiind de 30% din total,

- îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport - 20,35% din întreaga valoare pentru POR,

- îmbunătăţirea infrastructurii sociale - 15%,

- sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local - 17%,

- dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului - 15% şi

- asistenţa tehnică - 2.65%.

Beneficiarii proiectelor pentru POR depuse până în prezent la sediul ADR Vest sunt administraţiile publice locale din cele patru judeţe ale regiunii de vest.

Programele Phare reprezintă fondurile de pre-aderare oferite de Uniunea Europeană ţării noastre, în vederea pregătirii pentru aderarea la Comunitatea Europeană. În funcţie de domeniul pe care îl vizează şi de perioada programată pentru lansarea acestora, programele Phare sunt clasificate după cum urmează:

- Programul Phare 2001 Coeziune Economică şi Socială, Componenta Investiţii - Infrastructură Mică,

- Programul Phare 2003 - TVET, Programul Phare 2003 Infrastructură locală şi regională,

- Programul Phare 2004 Coeziune Economică şi Socială - Schema de Investiţii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deşeurilor,

- Programul Phare 2004 Coeziune Economică şi Socială - Schema de Granturi pentru Sectorul Privat pentru Pregătirea de Proiecte în domeniul Gestionării Deşeurilor,

- Programul Phare 2004 TVET,

- Programul Phare 2005 - Infrastructură locală şi regională,

- Programul PHARE 2005 CES - "Schema de granturi pentru sectorul public pentru pregătirea de proiecte în domeniul protecţiei mediului",

- Programul PHARE 2005 CES - "Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu" - LD1,

- Programul PHARE 2005 CES - "Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului privat al IMM în domeniul gestionării deşeurilor" - LD3 şi

- Programul PHARE 2005 CES - "Asistenţă acordată IMM-urilor în scopul achiziţionării de servicii de consultanţă în afaceri" - LD2.

Proiectele depuse la ADR Vest, în vederea finanţării prin Programele Phare, vor fi implementate în toate cele patru judeţe ale Regiunii Vest, respectiv Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional