Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Stadiul programuluiPrimăriile ne spun cum merge implementarea programului de reabilitare termică

F.A. Finanţare /

Primăriile ne spun cum merge implementarea programului de reabilitare termică

Bacău - Primăria a solicitat suplimentarea fondurilor alocate pentru alte 18 blocuri

Procesul de reabilitare termică a 31 de blocuri din Bacău, demarat anul trecut, era aproape finalizat la începutul lunii septembrie. "Lucrările sunt finalizate 99,99% şi am început deja să facem recepţia pentru unele dintre ele", ne-a precizat domnul Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Bacău. Valoarea totală a investiţiei este de 19 milioane lei. Pentru aceste blocuri s-au aplicat însă prevederile anterioare ordonanţei nr. 18/2009, astfel că fiecărei părţi implicate i-a revenit 33% din costurile total: bugetul de stat, consiliul local şi asociaţia de proprietari.

Pentru anul acesta, Primăria a solicitat finanţare pentru 34 de blocuri. "Am estimat că ar fi nevoie de 34 milioane în total, deci 17 milioane lei cota de finanţare de la bugetul de stat. Am primit 6 milioane, cu care pot fi reabilitate 16 blocuri, deci cu costuri totale de 12 milioane lei", ne-a precizat sursa citată. Acestea erau în procedura de licitaţie în a doua parte a lunii septembrie, respectiv în faza de evaluare a celor 17 oferte depuse.

Pentru celelalte 18 blocuri a fost solicitată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei o suplimentare de fonduri, respectiv alte 11 milioane de lei, reprezentând cofinanţarea de la bugetul de stat, de 50%, iar valoarea totală se ridică la 22 milioane lei. Până spre sfârşitul lunii septembrie nu fusese primit nici un răspuns oficial în acest sens din partea Ministerului.

În scopul includerii şi a acestor imobile, în urma unei şedinţe de consiliu local, s-a făcut o rectificare bugetară pentru prinderea necesarului de cofinanţare pentru cele 18 blocuri.

Costurile reabilitării sunt aparent mai mari la blocurile de anul acesta decât la cele de anul trecut. Acest lucru se justifică pe de o parte prin faptul că suprafaţa desfăşurată a blocurilor intrate anul acesta este mai mare, iar pe de altă parte, primăria a cerut proiectantului să includă la acestea şi soluţii de distribuire a agentului termic pe orizontală şi contorizarea individuală a apartamentelor. Aceasta ca să nu mai existe probleme, de genul atunci când unul dintre locatari nu plăteşte, sunt sistate utilităţile pentru toată scara. Asociaţiile de locatari au acceptat această măsură, chiar dacă presupune costuri suplimentare.

În paralel, anul trecut Primăria Bacău a realizat din surse proprii termoizolarea faţadelor altor 37 de blocuri. "Practic, ar fi deja reabilitate cam pe jumătate. Am solicitat fonduri pe 2010 pentru completarea lucrărilor. Ar trebui să fie un avantaj faptul că au inclusiv audit energetic realizat", mai spune domnul Tomescu.

Braşov - 50 de blocuri vor fi reabilitate până la sfârşitul anului

Procedura de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare termică a 46 de blocuri era în desfăşurare la mijlocul lunii septembrie. Ofertele se aflau în perioada de evaluare. Termenul de finalizare al lucrărilor este de două luni de la încheierea contractelor pentru blocurile parter + 4 etaje si de trei luni pentru cele mai înalte de patru etaje, ne-a precizat domnul Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Braşov

Pentru alte patru blocuri licitaţia pentru proiectare şi execuţie a fost organizată anterior. În urma acesteia, lucrările la două blocuri au fost câştigate de societatea "Lucs" S.A, pentru suma totală de 582.435 lei, incluzând TVA. Companiei "Carpaţi" SRL i-au fost atribuite lucrările de 531.036 lei, incluzând TVA, pentru un bloc, iar societăţii "Cobco" S.A. i-a revenit un alt bloc, pentru suma de 442.918 lei, TVA inclus.Termenul de finalizare pentru aceste blocuri este 26.10.2009, ne-a menţionat sursa citată.

În Braşov reabilitarea termică se face pe două căi: prin programul naţional şi pe cont propriu, de către asociaţiile de proprietari, relatează doamna Camelia Raţă, directorul executiv al Agenţiei pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov.

Proprietarii care decid să facă lucrările de anvelopare pe cont propriu pot înregistra costuri mai mari, decât dacă le fac prin program. Ei trebuie să aibă în vedere că nu realizează şi celelalte lucrări incluse în program, nu primesc audit energetic, nu primesc garanţii. Primăria oferă garanţie trei ani şi obţine costuri mai mici în urma procedurii de licitaţie. "Este adevărat că durează mai mult prin programul de reabilitare termică. Aceasta pentru că sunt necesare mai multe licitaţii, de la proiectare până la lucrările propriu-zise, dar mai bine să aibă răbdare şi să obţină o lucrare de calitate", conchide doamna Raţă.

Iaşi - Procedurile de licitaţie s-au încheiat

Procedura de licitaţie pentru reabilitarea termică a două blocuri s-a încheiat. Ofertele au fost depuse la mijlocul lunii iunie, iar deschiderea lor a avut loc la data de 20 iulie. A fost desemnată oferta câştigătoare, iar contractul a fost semnat la data de 13 august. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 40 de zile, ne-a precizat doamna Cătălina Lucaci, inspector în cadrul Direcţiei de Programe şi Servicii pentru Comunitate a Primăriei Municipiului Iaşi.

De asemenea, a avut loc şi licitaţia pentru proiectare şi audit energetic pentru locuinţe din diferite cartiere ale oraşului Iaşi: Centru, Alexandru cel Bun, Dacia, Tătăraşi, Tudor Vladimirescu, Nicolina. Depunerea ofertelor s-a făcut până la 4 august. Un număr de 37 de blocuri pentru care s-a solicitat proiectarea lucrărilor de reabilitare energetică vor fi beneficiare ale acestor lucrări. Au fost evaluate ofertele şi declarată firma câştigătoare, cu care urma în prima parte a lunii septembrie să se încheie contractul în vederea demarării lucrărilor, conform aceleiaşi surse.

În ceea ce priveşte licitaţia privind proiectare şi execuţia lucrărilor de reabilitare termică pentru un număr de zece blocuri din Iaşi, depunerea ofertelor s-a făcut până la data de 24 iulie. Au fost evaluate ofertele şi s-a desemnat câştigătorul, dar până spre mijlocul lunii septembrie nu fusese încă semnat contractul, conchide doamna Lucaci.

Oradea - Două blocuri în execuţie

În Oradea, procedura de licitaţie pentru achiziţionarea lucrărilor de proiectare ,,Reabilitare termică 35 blocuri" era sus-pendată spre mijlocul lunii septembrie ca urmare a unei contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. În paralel, două blocuri erau în execuţie, respectiv blocul M6 de pe strada Aluminei şi E1, de pe Aleea Sulfinei. Lucrările de execuţie au fost atribuite "Abed Nego Com" S.R.L. la valorile de 132.745 lei pentru blocul M6 şi 444.877 lei pentru blocul E1, termenul de execuţie pentru cele două fiind de 15 octombrie, ne-a precizat doamna Mirela Macra, consilier al Biroului de Presă din cadrul Primăriei municipiului Oradea.

Sibiu - "Termenele date nu permit să fie îndeplinite toate prevederile legale"

Municipiul Sibiu nu a avut alocate anul acesta fonduri pentru reabilitarea termică, deoarece "termenele date nu permit să fie îndeplinite toate prevederile legale", explică doamna Mirela Gligore, şef Serviciu de Presă şi Comunicare, în cadrul Primăriei Municipiului Sibiu.

Primăria Sibiu a parcurs etapele specificate în noul act normativ din 2009, res-pectând succesiunea şi termenele prevăzute pentru acestea. Astfel, până la data de 12 mai, au fost inventariate imobilele care se pretează programului. Au fost identificate 850 de blocuri construite între 1950-1990. Ulterior au fost trimise înştiinţările către cele peste 260 de asociaţii de proprietari care se pot înscrie în program. Alături de înştiinţare a fost transmis şi contractul de mandat care împuterniceşte Primăria să includă respectiva asociaţie în programul local de reabilitare. Până la mijlocul lunii septembrie au fost depuse la Primărie 60 de cereri de includere în programul local de reabilitare pentru un număr total de 228 de blocuri. Astfel, a demarat alcătuirea programului local de reabilitare care urma să fie ulterior supus aprobării Consiliului Local şi apoi trimis la Minister pentru finanţare.

Pentru acest program, municipalitatea a alocat pe lista de investiţii din acest an suma de 215.000 de lei, ne-a mai spus doamna Gligore.

Târgu Jiu - Se lucrează la 11 blocuri, iar alte 10 aşteaptă încheierea licitaţiei

Din cele 21 de blocuri care au primit finanţare anul acesta, pentru 11 au fost semnate contractele de executarea a lucrărilor, iar intervenţiile deja au început. Pentru celelalte 10 blocuri, procedura de licitaţie era încă în derulare în a doua parte a lunii septembrie, ne-a precizat domnul Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Jiu.

"Nu am cerut Ministerului o suplimentare de fonduri, deoarece trebuie să aibă şi primăria capacitatea de a cofinanţa lucrările şi oricum este destul de târziu. În schimb, avem în vedere proiectarea altor 100 de blocuri, în cazul cărora avem deja încheiate contracte de mandat cu asociaţiile, pentru a fi disponibile anul viitor", conchide doamna Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu Jiu.

Timişoara - Fondurile alocate au fost reduse după demararea procedurii de licitaţie

Trei dintre cele 75 de blocuri înscrise iniţial în program s-au retras deoarece asociaţiile au primit propuneri de la constructori să le fie reabilitate imobilele în schimbul acordului pentru mansardare, iar proprietarii au acceptat propunerea, relatează doamna Lăcrămioara Condea, consilier în cadrul Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Timişoara.

Din suma solicitată, de 20,3 milioane lei, care reprezenta aportul bugetului de stat pentru anul 2009 pentru Timişoara, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a alocat 13,7 milioane lei credite de angajament (limita maximă în care se pot contracta lucrări), din care credite bugetare 4,82 milioane lei (limita maximă în care se pot efectua plăţi).

Ulterior, după ce a fost declanşată procedura de licitaţie pentru execuţie, Ministerul a transmis că a mai redus cu 1,5 milioane lei alocările pentru Timişoara, astfel că suma atribuită va fi de 12,22 milioane lei (limita maximă în care se pot contracta lucrări), din care 3,34 milioane lei (limita maximă în care se pot efectua plăţi). "Vom merge pentru toate cele 72 de blocuri din pachet, mai ales că avem licitaţiile în desfăşurare. Nu putem să lăsăm asociaţii pe dinafară. Probabil vom folosi surse proprii şi sperăm să primim fonduri la anul pentru toate. Sperăm ca sumele necesare să fie mai mici în urma licitaţiilor", mai spune doamna Condea.

Încheierea procedurilor de licitaţie, începute la jumătatea lunii august, era aşteptată pentru sfârşitul lunii septembrie. Însă, pentru trei blocuri nu fuseseră depuse oferte şi era necesară o reluare a licitaţiilor. "Se pare că marii constructori nu sunt aşa de interesaţi de reabilitare, mai ales dacă primesc banii anul viitor", semnalează doamna Lăcrămioara Condea.

Criteriile pentru atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor de intervenţie sunt: oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, ponderea factorilor de evaluare fiind: 60% pentru preţul ofertei şi 40% pentru durata de execuţie a lucrărilor; garanţia acordată sistemului de termoizolaţie va fi de minim 5 ani, a sistemului de tâmplărie PVC şi geamuri izolante minim 10 ani, iar pentru feronerie minim 10 ani sau 15.000 de cicluri deschis/închis. Materialele care vor fi folosite la fiecare lucrare vor fi de bună calitate, omologate la standarde superioare. De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au fost invitaţi la deschiderea ofertelor, a precizat domnul viceprimar Sorin Grindeanu.

Bucureşti Sectorul 5 - Se lucrează la 26 de blocuri

La cele 26 de blocuri intrate anul acesta în programul de reabilitare termică, lucrările au fost începute în a doua săptămână a lunii septembrie. La mijlocul lunii fusese realizată etapa de organizare de şantier. Reabilitarea teraselor blocurilor a fost programată pentru sfârşitul lunii octombrie. Însă, "dacă vremea nu este prielnică şi sunt ploi, va trebui să amânăm finalizarea lucrărilor până în aprilie", subliniază domnul Adrian Stoica, directorul Direcţiei Utilităţi Publice şi Urbanism din cadrul Primăriei Sectorului 5.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional