Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Trust Expert a implementat un sistem de pompe de căldură NIBE la Cabana Bâlea Lac

SABIN S. BRANDIBURU Ştirile Zilei /

Trust Expert a implementat un sistem de pompe de căldură NIBE la Cabana Bâlea Lac

Trust Expert a implementat un sistem de încălzire cu pompe de căldură de tip aer-apă în cadrul Cabanei Bâlea Lac. Sistemul de încălzire, produs de NIBE Suedia este menit să crească eficienţa energetică şi să contribuie la sustenabilitatea şi conservarea mediului.

Încă de la deschiderea sa, în anul 1905, Cabana Bâlea Lac s-a confruntat cu provocări constante în ceea ce priveşte sistemele HVAC. Situată într-o zonă în care, timp de 8 luni pe an, temperaturile coboară sub 5 grade Celsius, iar încălzirea termică functionează 365 de zile pe an, Cabana a întâmpinat mereu dificultăţi cu privire la climatizare. Fără acces la gaze naturale, proprietatea nu a utilizat niciodată soluţii care funcţionează cu peleţi sau păcură, fiind ineficiente şi extrem de dăunătoare mediului. Astfel, metodele pe care Cabana se baza au vizat incălzire cu lemne sau prin electricitate, ambele reprezentând variante de compromis, cu costuri ridicate si amprente negative asupra mediului înconjurător.

Până la momentul instalării sistemului de încălzire produs de NIBE, la Cabana Bâlea Lac încălzirea era asigurată prin intermediul unei centrale pe lemn. În medie, la Cabana Bâlea Lac, consumul mediu anual de lemne de foc era de 250 de metri cubi.

După o discuţie cu reprezentanţii proprietăţii, Trust Expert a identificat soluţia ideală pentru proiect: pompele de căldură NIBE. Acestea nu generează căldură prin ardere, ci transferă căldura existentă dintr-o sursă, precum aerul, apa sau solul, către spaţiul dorit. Varianta este extrem de eficientă energetic şi financiar, întrucât beneficiază de costuri operaţionale reduse, flexibilitate în utilizare, dar şi de o scădere substanţială a emisiilor nocive.

"Am analizat cu atenţie o serie de soluţii pentru încălzirea Cabanei Bâlea Lac. Am luat în considerare,iniţial, sistemul sol-apă, care, pe lângă faptul că presupunea foraje costisitoare în stâncă, nici nu ar fi generat energia termică necesară întrucât piatra nu acumulează aceeaşi căldură ca solul.De asemenea, am explorat ideea de a îngropa serpentina în lac, dar datorită statutului de sit protejat al lacului, această opţiune a fost exclusă. În cele din urmă, am optat pentru sistemul aer-apă. Această alegere a venit cu propriile sale provocări, având în vedere spaţiul limitat din jurul cabanei, care are o expunere de 70% către luciul lacului. Cu toate acestea, suntem mândri că am reuşit să găsim o soluţie eficientă şi care respectă mediul înconjurător", a declarat Gabriel Anicăi, fondator Trust Expert.

Astfel, pentru Cabana Bâlea Lac, soluţia adoptată a fost un sistem aer-apă, compus din şase pompe de căldură NIBE F2120, proiectate special pentru climatul nordic scandinav. Pentru maximizarea rezultatelor, Trust Expert a montat panouri fotovoltaice în zonă si a legat cele două tehnologii, pentru a creşte nivelul de autonomie al Cabanei.

"Suntem foarte mulţumiţi de rezultatele acestui proiect. Apelând la pompele de căldură furnizate de Trust Expert, am reuşit So eliminăm complet necesitatea achiziţionăriii stocării lemnelor de foc pentru întregul sezon. Această schimbare nu doar că a eliberat spaţiul şi a îmbunătăţit semnificativ aspectul faţadei Cabanei, care era adesea ascunsă de munţii de lemne, oferindu-ne mai multe oportunităţi de branding. Mai mult, am reuşit să reducem nevoia de a aloca doi angajaţi care, anterior, lucrau in schimburi continue pentru a menţine focul aprins şi pentru a asigura funcţionarea continuă a încălzirii" a declarat operatorul Cabanei Bâlea Lac.

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional