Vilă cu mansardă
În general, mansardarea podului este o soluţie recomandată pentru obţinerea unui spaţiu locuibil suplimentar, cu costuri mai reduse (la metru pătrat de arie construită) decât parterul şi etajul. Dar, pentru a obţine un spaţiu funcţional, frumos şi durabil, sunt necesare cheltuieli suplimentare. Materialele folosite trebuie să fie de calitate superioară, puse în operă cu mare grijă la detalii, care sunt pretenţioase şi necesită o manoperă calificată, deci mai scumpă.
Pentru şarpantă se va folosi lemn ecarisat uscat şi tratat antiseptic, ignifug şi hidrofug. Însăşi alcătuirea şarpantei va fi specială, pentru a nu afecta funcţiunea şi estetica spaţiului obţinut.
Învelitoarea va avea straturi suplimentare care asigură ventilarea şi protejarea termoizolaţiei.
Închiderea spre interior, cu plăci din ghips-carton pe structură proprie, din tablă de oţel ambutisată va corecta planeitatea suprafeţelor înclinate de sub căpriori, iar pentru expresia plastică a interiorului se va apela la elemente aparente din lemn finisat transparent.
Însă tot acest efort suplimentar se revanşează prin obţinerea unui spaţiu cu adevărat special, de regulă fiind cel mai plăcut din noua locuinţă, el putând adăposti reuniuni, petreceri, activităţi de hobby, fitness, dar poate fi şi subdivizat, după necesităţile familiei.
Proiectul prezentat aici ilustrează o locuinţă cu parter, etaj şi mansardă, pe un lot cu deschiderea la stradă de 18 m, cuprinzând următoarele încăperi:
la demisol
- garaj, centrală termică, boxă;
la parter
- vestibul, cameră de zi, sufragerie, bucătărie cu cămară, birou, grup sanitar cu duş şi scară spre etaj;
- ca spaţii acoperite deschise, vor fi două terase: la faţada principală - terasa de acces, cealaltă în spate, spre curte
la etaj
- palier etaj şi trei dormitoare, dintre care, cel matrimonial cu baie proprie, dressing şi acces pe terasa dinspre stradă, celelalte două cu acces la baia comună şi la terasa din spate;
mansarda
- spaţiu unic, cu acces, iluminare şi ventilare prin foişorul dinspre stradă.
Clădirea are o structură mixtă, din zidărie de cărămidă şi sâmburi, centuri, planşee din beton armat, cu fundaţii continue din beton cu elevaţii armate, şarpantă din lemn cu învelitoare din ţiglă, ventilată, tâmplărie exterioară din lemn stratificat finisat transparent cu geam termopan.