Vilă cu seră
Reducerea consumului de energie convenţională într-o locuinţă devine o preocupare stringentă pentru cei ce-şi vor construi o casă nouă. Trebuie ştiut că utilizarea unor noi surse de energie (geo-termală, solară, eoliană) presupune instalaţii cos-tisi-toare ca investiţie iniţială, dar asigură reducerea substanţială a cheltuielilor de exploa-tare, deci câştiguri reale după recuperarea inves-tiţiei în câţiva ani.
Şi arhitectul are posibilitatea de a contribui, printr-o soluţie inteligentă, la reglarea termoenergetică a clădirii. O bună izolare termică, a pereţilor exteriori, a pardoselii aflate în contact cu pământul, a aco-perişului (fie el pod, terasă ori mansardă) este deja obligatorie, prin normative.
Dar mai există posibilităţi subtile de a reduce încălzirea excesivă a interiorului în timpul verii şi de a folosi radiaţia solară în timpul iernii. În prima categorie se înscriu balcoanele şi terasele acope-rite, amplasate pe faţadele însorite (est, sud, vest), precum şi detalii constructive cum ar fi ventilarea învelitorilor, sau faţade ventilate. În cea de a doua, se încadrează sera sau veranda, dacă este adia-cen-tă laturii de sud a casei.
Efectul de seră (la nivelul locuinţei) poate fi spe-culat prin controlul ventilaţiei naturale (prize de aer la bază şi guri de evacuare sus) şi a deschiderii serei către spaţiul interior al locuinţei.
Astfel, vara, aerul supraîncălzit din seră va fi per-manent înlocuit prin ventilaţia naturală dirijată, în timp ce iarna va ridica temperatura peretelui din-spre interior, diminuând pierderile de căldură. Nu este de ignorat nici aportul plantelor din seră la echilibrul termic al acestui spaţiu.
Proiectul prezentat mai jos include soluţii la aceste preocupări.
Este o locuinţă cu parter şi etaj pe un lot de 400 mp cu accesul pe faţada dinspre est, cuprinzând urmă-toarele încăperi:
la parter
- vestibul, cameră de zi, bucătărie, cămară, grup sanitar, birou, seră, scara spre etaj, centrală termică şi garajul;
- ca spaţii acoperite deschise, vor fi două terase: la faţada principală - terasa de acces, cealaltă în spate, spre curte
la etaj
- palier etaj cu deschidere spre camera de zi, şi trei dormitoare cu baie proprie;
- ca spaţii acoperite deschise, vor fi: un foişor pentru dormitorul mic dinspre stradă şi o terasă pentru dormitorul matrimonial
Zona de zi comasează într-un spaţiu alveolat, cu înălţime variabilă, camera de zi, locul de servit masa şi bucătăria deschisă spre living, scara şi pa-lierul de la etaj. Terasa dinspre curte şi sera, adia-cente zonei de zi, asigură o continuitate spaţială, funcţională şi vizuală a spaţiului interior cu exte-riorul, ca spaţiu tranzitoriu, specific arhitec-turii tradiţionale.
Clădirea are o structură mixtă, din zidărie de cără-midă şi cadre din beton armat, cu fundaţii continue din beton cu cuzinet armat, şarpantă din lemn cu învelitoare din ţiglă, ventilată, tâmplărie exterioară din lemn stratificat finisat transparent cu geam termopan.