Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

1,6 miliarde euro - portofoliul NEPI din ţara noastră

EMILIA OLESCU Piaţa Imobiliară /

Fondul de investiţii sud-african NEPI (New Europe Property Investments) deţine active de 1,6 miliarde euro în ţara noastră, după cum ne-au spus reprezentanţii săi, care menţionează că valoarea portofoliului din Europa Centrală şi de Est (ECE) se ridică la 386 de milioane de euro.

NEPI are în desfăşurare proiecte de circa 200 milioane euro, la nivelul ECE, din care 80% în România. În Europa Centrală şi de Est, fondul deţine 900.000 mp operaţionali, din care 250.000 au fost construiţi în ultimul an. Pentru următorii doi ani, NEPI planifică realizarea altor 200.000 mp de spaţii de retail.

Fondul activează mai mult în zona retail, dezvoltându-se foarte puţin pe segmentul de birouri.

Alex Morar, CEO NEPI, a precizat, ieri, într-o întâlnire restrânsă cu presa: "Avem circa 300 de angajaţi, cei mai mulţi dintre ei fiind în România. Nu putem să spunem că dezvoltăm aceleaşi proiecte aici şi în alte ţări, nu există o strategie copy-paste de la ţară la ţară. Avem o viziune pe 5-10 ani şi nimic din ce am construit nu am construit ca să vindem. Dorinţa noastră este să creştem în calitate portofoliul existent". Alex Morar a mai povestit: "La început am avut investiţii mici la Braşov, Bacău, Iaşi, clădiri de birouri, o facilitate industrială la Râşnov, în 2008 sau 2009 am investit într-un centru cometrcial la Brăila. Acum, în România avem acum peste 20 de proprietăţi, o parte din acestea fiind în construcţie, iar peste cinci ani vrem încă zece «Promenade» (n.r. NEPI deţine Promenada Mall din Bucureşti).

Am intrat de curând în Cehia şi căutăm oportunităţi şi în Ungaria.

Suntem în discuţii pentru două proprietăţi în Slovenia, una în România, în afara Bucureştiului, şi o alta într-o altă ţară.

Mall-ul din România va fi de talie medie, într-un oraş secundar, şi vom fi foarte încântaţi când vom realiza tranzacţia, pe care preconizăm că o vom finaliza în câteva luni".

NEPI va extinde şi proiectul Promenada Mall, cu o clădire de birouri şi retail de maxim 8 etaje şi cel mult 35.000 mp de spaţii comerciale şi 30.000 mp spaţii pentru birouri, pe un teren de 12.000 mp. Aceasta ar urma să fie finalizată până în anul 2018.

NEPI a achiziţionat, recent, parcul de retail Shopping City Sibiu, de la Argo Group, printr-o tranzacţie de 100 de milioane de euro. Centrul comercial din Sibiu are o suprafaţă închiriabilă de 79.100 mp şi a fost inaugurat în noiembrie 2006, pe o suprafaţă de 41.100 mp închiriabili în prima fază.

Fondul urmează să facă o reconfigurare a mall-ului proaspăt achiziţionat. "Va apărea un cinema, galeria va fi reconfigurată, parcarea regândită, pentru că nu este eficientă, investiţia fiind de circa 10 milioane euro, la prima vedere", a precizat domnul Morar.

Tot recent, NEPI a încheiat o înţelegere cu grupul austriac Real4You pentru achiziţionarea a 30% din participaţia sa la Mega Mall, unde NEPI deţine în prezent 70% din acţiuni. Astfel, fondul sud-african a devenit singurul proprietar al Mega Mall, din BUcureşti. Centrul comercial Mega Mall are o suprafaţă de 75.500 mp închiriabili şi a fost inaugurat în mai 2015.

Alex Morar: "BVB este o bursă pe care stăm"

"BVB este o bursă pe care stăm", ne-a spus Alex Morar, precizând: "ASF are o reglementare ce interzice fondurilor de pensii să investească în retail. Practic, noi am construit o casă, i-am pus o uşă, dar uşa este incuiată. În plus, în România nu avem o legislaţie de consolidare fiscală".

Fondul mai este listat pe piata AIM a bursei de la Londra, de nouă ani şi pe piaţa principală a Bursei de Valori din Johannesburg.

NEPI a emis, în octombrie 2015, bonduri în valoare de 400 milioane de euro, cu o maturitate de 5,25 ani, având scadenţă în dată de 26 februarie 2021. "Un cuantum de 10% din cele 400.000 milioane euro a venit din România şi am fost foarte încântaţi", a spus domnul Morar. Moody's Investors Service şi Standard & Poor's au acordat obligaţiunilor negarantate investment grade credit rating Baa3 şi preliminary BBB-, în conformitate cu ratingul NEPI. Obligaţiunile negarantate au fost plasate către o varietate de investitori instituţionali din Europa.

La nivel de grup, fondurile NEPI sunt alcătuite 30% din împrumuturi şi 70% din surse proprii, a mai precizat CEO-ul NEPI.

Pe zona noastră de retail, fondul de investiţii deţine Mega Mall, Promenada Mall, Iris Titan Shopping Center, Vulcan Value Centre în Capitală, City Park în Constanţa, Shopping City Deva, Brăila Mall, Vulcan Value Centre, Shopping City Galaţi, Piteşti Retail Park, Ploieşti Shopping City, Shopping City Târgu Jiu, Shopping City Timişoara, Severin Shopping Center, Aurora Shopping Mall Buzău.

Printre altele, NEPI are în plan extinderea centrelor comerciale din Piatra Neamţ, Galaţi, Severin şi Satu Mare, precum şi extinderea mall-ului din Râmnicu Vâlcea.

Proiectele de birouri ale NEPI sunt Floreasca Business Park, City Business Centre, The Lakeview şi The Office, iar în segmentul industrial fondul deţine Râşnov Industrial Facility şi Otopeni Warehouse.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional