Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

60 de biserici si o sinagoga au fost incluse pe lista World Monument Watch

A.D. Perspective /

60 de biserici si o sinagoga au fost incluse pe lista World Monument Watch

60 de biserici de lemn din nordul Olteniei si sudul Transilvaniei, precum si Sinagoga Mare din Iasi, au fost incluse pe lista World Monuments Watch, realizata de World Monument Fund, cuprinzand 67 de situri de patrimoniu din lume a caror existenta este periclitata.

Bisericile amintite sunt cladiri de patrimoniu, care necesita o interventie de reabilitare imediata. In caz contrar, ele vor disparea, atrage atentia arhitectul Serban Sturdza, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania.

Cele 60 de biserici de cimitir sunt situate in mediul rural din judetele Hunedoara, Sibiu, Gorj si Valcea. Acestea reprezinta niste constructii mici, realizate din lemn, multe dintre ele prezentand pictura interioara, iar unele inclusiv pictura exterioara. In multe cazuri, ele au cazut in degradare deoarece comunitatile locale au incetat sa le mai foloseasca, precizeaza domnul Sturdza.

Din lipsa de fonduri, interventiile propuse pentru aceste edificii sunt minore, fiind menite sa asigure conservarea acestora. Costurile lucrarilor pentru fiecare cladire in parte variaza de la 5.000 la 100.000 de euro si au fost suportate pana acum exclusiv din fonduri private. Adesea, s-a apelat la voluntari si la ajutorul comunitatilor locale.

In fapt, numarul acestor biserici ar putea fi cel putin dublu, cele 60 de edificii reprezentand cladirile aflate in cele mai rele conditii, prin urmare, acestea sunt prioritare, adauga reprezentantul OAR.

Au fost reluate lucrarile la Sinagoga Mare din Iasi

Al doiela obiectiv din Romania inclus pe lista World Monuments Watch este Sinagoga Mare din Iasi. Cladirea din secolul XVII, apartinand Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, se afla intr-o stare precara. Dupa ce lucrarile de renovare au fost intrerupte timp de mai multi ani, interventiile au fost reluate recent cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, avand in vedere valoarea de patrimoniu a cladirii. Finantarea este insa mult prea mica fata de necesarul de aproximativ 2,3 milioane lei. Prin urmare, daca nu vor fi identificate surse de finantare suplimentare, lucrarile se vor intinde pe multi ani, explica arh. Lucia Apostol, director adjunct al Centrului pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar (CAPI) din cadrul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER).

Patrimoniul Sacru evreiesc din Romania cuprinde 87 de sinagogi, construite in perioada in care populatia evreiasca detinea o pondere semnificativa in multe zone ale tarii. Multe dintre sinagogi necesita acum ample lucrari de restaurare. Avand in vedere ca aceasta comunitate numara in prezent doar in jur de 8.000 de persoane, intretinerea sinagogilor si a celorlalte bunuri ale comunitatii necesita eforturi foarte mari. Incepand cu anul 2007, FCER a demarat un amplu program de reabilitare a sinagogilor, apeland la surse proprii, fonduri de la bugetul de stat si fonduri externe. Astfel, sunt in curs de finalizare lucrarile de consolidare la Templul Coral din Bucuresti, urmeaza sa fie reluata reabilitarea Sinagogii Merarilor din Iasi si sa demareze interventiile la Sinagoga din Harlau, a adaugat doamna Apostol.

Se lucreaza de asemenea la Sinagoga de lemn din Piatra Neamt si la alte sinagogi din Cluj-Napoca, Arad, Timisoara, Simleu Silvaniei etc.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional