Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎN CONTEXTUL UNEI OFERTEI SCĂZUTE ŞI A UNEI CERERI RIDICATE"Poate apărea o nouă bulă imobiliară, în circa doi ani"

Investiţii /

"Poate apărea o nouă bulă imobiliară, în circa doi ani"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Pe piaţa producătorilor de materiale de construcţii urmează o nouă criză, având în vedere că, foarte multe unităţi de producţie s-au închis, iar o parte dintre cele cu capital străin s-au relocat, opinează Marian Petre Miluţ, preşedintele Consiliului de Administraţie al Prefab, companie ce produce BCA şi alte produse prefabricate din beton.

    Domnia sa consideră că urmează o perioadă, pe segmentul rezidenţial, în care va exista cerere, dar nu va fi ofertă, fapt care va conduce la creşterea preţurilor şi, implicit, la posibilitatea apariţiei unei bule imobiliare, în circa doi ani.

    În cadrul unui interviu, Marian Petre Miluţ ne-a spus că birocraţia, corupţia şi controlul ţin la graniţa României fondurile de investiţii din alte ţări.

    Omul de afaceri susţine că aproape toţi antreprenorii autohtoni şi-au vândut business-urile sau au falimentat, raportul dintre capitalul străin şi cel românesc crescând substanţial în favoarea celui de afară.

    Interviu cu Marian Petre Miluţ, preşedintele Consiliului de Administraţie al Prefab

    "S-a dus speranţa mediului de afaceri"

    "Nu mai văd viitorul Prefab cu un antreprenor român"

    Reporter: Cum a evoluat piaţa construcţiilor din ţara noastră, în acest an, în contextul în care creşterea economică a încetinit?

    Marian Petre Miluţ: Piaţa construcţiilor s-a prăbuşit în special în trimestrul al doilea din acest an, ceea ce este un semn destul de grav, întrucât lunile aprilie-mai-iunie sunt definitorii pentru segmentul pe care activăm. Dacă în perioada menţionată piaţa nu funcţionează cum trebuie, acest lucru îşi pune emblema pe întreaga activitate din restul anului. În prezent, chiar dacă au mai apărut câteva mişcări, foarte puţine, nu sunt proiecte care să se deschidă şi în care să intrăm.

    Reporter: Aţi spus că piaţa construcţiilor s-a prăbuşit. Nu era deja destul de jos? Mai avea loc să se prăbuşească?

    Marian Petre Miluţ: Întotdeauna este loc să ne ducem mai jos decât suntem. Foarte multe companii au intrat în insolvenţă sau în incapacitate de plată şi le paşte falimentul. Au rămas foarte puţine companii de materiale de construcţii. Va fi o criză în special a producătorilor de materiale de construcţii în perioada următoare, pentru că foarte multe unităţi de producţie s-au închis, iar multe dintre cele cu capital străin au fost relocate. Îmi este greu să cred că ele pot fi înlocuite cu uşurinţă, iar acest fapt va crea o anumită tensiune mai ales în zona producătorilor de materiale de construcţii. Este greu să faci investiţii mari, să construieşti fabrici, în domeniul în care noi activăm. Faptul că am mai rămas 5-6 producători în zona de prefabricate, în condiţiile în care înainte nu era judeţ care să nu aibă o capacitate cât de mică de producţie, este posibil să conducă la o gâtuire a ofertei în cazul în care cererea ar creşte.

    Reporter: În ce segmente sunt cele "câteva mişcări" despre care aţi amintit?

    Marian Petre Miluţ: În zona mall-urilor s-a mai construit cât de cât, pe segmentul birourilor foarte puţin, iar în zona construcţiilor civile se observă o încetinire, pentru că vin bani foarte puţini de afară. Din această perspectivă, ne vom confrunta cu o criză imobiliară certă în următorii ani - o criză de locuinţe. Va fi cerere, dar nu va fi ofertă, fapt ce va duce la creşterea preţurilor. Acest lucru se va întâmpla în contextul în care reacţia pieţei este întârziată, nu instantanee. Între momentul în care piaţa cere şi momentul în care avem răspuns la această cerere trece o perioadă de unul-doi ani. Pericolul este ca preţul să crească prea mult şi să nu fie sustenabil prin veniturile care se înregistrează în România. Criza despre care vorbesc va fi diferită de cea din 2008. La vremea respectivă, preţurile locuinţelor erau mari din cauza costurilor cu terenurile. Acum, se poate să apară o bulă imobiliară în circa doi ani, iar o bulă are mai multe caracteristici - una este legată de faptul că nu există ofertă şi atunci cresc preţurile, dar sunt şi situaţii în care unii oameni ajunşi la maturitate nu au unde să stea. Veniturile nu s-au redus, dar au crescut foarte mult preţurile, scăzând, astfel, puterea de cumpărare.

    Reporter: În aceste condiţii, probabil că şi chiriile vor creşte...

    Marian Petre Miluţ: În mod cert şi chiriile vor creşte. Şi veţi mai vedea cheltuieli foarte mari în zona consumului de produse alimentare, pentru că oamenii nu-şi mai dau banii pe case, pur şi simplu consumă primar.

    Reporter: Există fonduri de investiţii din afara ţării care privesc către piaţa noastră şi dacă da de ce ne ocolesc?

    Marian Petre Miluţ: Controlul, birocraţia, corupţia, toate elementele acestea ţin la graniţa României fondurile de investiţii, plus că acestea trebuie să fie sigure că nu-şi vor pierde banii la noi. Deocamdată, dezvoltatorii sunt circumspecţi. Este un an electoral şi vor să vadă ce se întâmplă aici, iar semnalele nu au fost bune, în ultimii ani. Totul s-a produs haotic şi este o tensiune imensă în piaţă.

    Dacă România va merge într-o anumită direcţie, garantez că nu vor veni investitori şase ani de aici înainte. Evenimentele politice şi deciziile care se iau la acest nivel influenţează foarte mult mediul de afaceri. Investitorii nu vin dacă sunt taxaţi şi suprataxaţi. De asemenea, nici apariţia unui conflict aproape de graniţa cu România, şi aici fac referire la situaţia din Ucraina, nu influenţează pozitiv deciziile dezvoltatorilor străini.

    Reporter: Ce se întâmplă cu antreprenorii români?

    Marian Petre Miluţ: Aproape toţi antreprenorii autohtoni şi-au vândut afacerile, dacă nu au falimentat. Raportul dintre capitalul străin şi cel românesc a crescut enorm în favoarea celui de afară. S-a subţiat foarte mult zona antreprenoriatului românesc. Dacă o delegaţie economică s-ar pregăti să plece în alte ţări nu ar avea cine să facă parte din ea. Nu se poate să mergem cu firmele străine în China sau în SUA, trebuie să mergem cu antreprenori români, dar, din păcate, nu mai sunt astfel de oameni de afaceri.

    Nici de bruma de capital autohton care mai există nu mai avem grijă să o stimulăm să se dezvolte.

    Reporter: În acest context, cum evoluează activitatea Prefab?

    Marian Petre Miluţ: Suntem în situaţia în care am pierdut forţă de muncă. Prefab a pierdut 900 de oameni, în ultimii cinci ani. Dacă ar fi să discutăm despre o ranforsare a acestei activităţi, ar fi mari probleme în această zonă. Unii s-au retras, alţii au plecat în străinătate... Este o industrie grea şi forţa de muncă trebuie să fie calificată, iar din învăţământ vin foarte puţini.

    Reporter: Dacă au plecat 900 de salariaţi, câţi angajaţi mai are acum Prefab?

    Marian Petre Miluţ: Acum avem circa 320 de salariaţi. Nimeni nu a înţeles că acest lucru este o problemă. Un combinat de dimensiunea Prefab nu poate funcţiona cu un număr critic de angajaţi. Noi, în iulie, am oprit pentru o lună de zile fabrica. Aşa ceva nu s-a întâmplat de 16 ani de zile.

    Reporter: La ce capacitate lucrează combinatul?

    Marian Petre Miluţ: Acum, combinatul nostru de la Călăraşi funcţionează la peste 90% pe segmentul BCA, dar suntem opriţi la tuburi. Avem încă stocuri, iar volumul vânzărilor este mic, în condiţiile în care aceasta era o perioadă în care se făceau investiţii în domeniul canalizărilor, al infrastructurii.

    Reporter: Ce se întâmplă cu proiectele mult anunţate ale statului?

    Marian Petre Miluţ: Nouă ni se fac cereri doar pentru licitaţii. Dacă în luna septembrie vorbim doar de licitaţii, ce se va întâmpla dacă ele vor veni în octombrie-noiembrie, pentru că fabrica nu poate produce instantaneu? Trebuie să aduci forţă de muncă, să pregăteşti producţia. Aceste licitaţii sunt doar de conjunctură, probabil mai sunt ceva bani de cheltuit...

    Reporter: Înţeleg că de investiţii noi nici nu se mai pune problema...

    Marian Petre Miluţ: Nu se pune problema de nicio investiţie, mergem doar pe mentenanţă. Am vorbit şi cu băncile şi foarte puţine companii româneşti au investit în perioada 2009-2013.

    Reporter: Cum colaboraţi cu băncile?

    Marian Petre Miluţ: La Prefab, cifra de afaceri s-a comprimat de la 40-50 de milioane de euro la 15-20 milioane euro, în anii de criză, iar băncile noastre se uită la acest aspect. Cel puţin în relaţia cu noi, care întotdeauna ne-am plătit datoriile, băncile nu au avut niciodată o atitudine ostilă. Ne-am bucurat de deschiderea lor, dar analizele de risc pe care ni le-au prezentat au fost corecte. Am făcut reduceri de cheltuieli în toate direcţiile companiei. Iniţial, am încercat să păstrăm masa de salariaţi în afara acestui lucru, dar am constatat că nu este posibil.

    Reporter: Exportaţi prefebricate?

    Marian Petre Miluţ: Exportăm BCA în Bulgaria şi Moldova, pentru că avem o companie de reprezentare în Bulgaria şi relaţii comerciale în Moldova.

    Reporter: Cum se situează piaţa noastră comparativ cu aceste două ţări, în domeniul construcţiilor?

    Marian Petre Miluţ: În Moldova este mai bine decât în alţi ani, dar în Bulgaria este la fel ca la noi. Am putea spune că România şi Bulgaria sunt la fel, din punct de vedere al construcţiilor.

    Reporter: Cum evoluează relaţiile Prefab cu statul?

    Marian Petre Miluţ: Vă dau doar un exemplu din situaţiile prin care trecem în relaţia cu statul. La Deveselu (n.r. unde NATO construieşte sistemul antirachetă) s-a întâmplat un lucru tipic ţării noastre. Prefab era furnizor de materiale. Noi nu puteam controla situaţia de acolo, pentru că nu puteam verifica ce garanţii are antreprenorul, relaţia fiind foarte ciudată. Nu aveam cum să intrăm în interior să vorbim cu beneficiarul (care o fi acela - statul român, statul american, NATO...) cu privire la calitatea antreprenorului. Noi, în general, vorbim cu beneficiarii despre antreprenor, să vedem dacă acesta din urmă este garantat, dacă există riscuri etc., dar aici nu am avut acces la beneficiar, nu am putut discuta despre calitatea antreprenorului. Nici nu ne-am putut imagina că statul român, cel american, NATO etc., nu-şi iau măsuri de siguranţă cu privire la calitatea antreprenorului. Nu era posibil ca cineva să meargă acolo pe un contract de 3 milioane de dolari şi să nu aibă o garanţie bancară suficientă care să-i asigure pe toţi furnizorii de plata obligaţiilor. Aşa ceva este de neconceput. Acum, suntem într-un proces cu antreprenorul, care a dat faliment, pentru recuperarea banilor. De fapt, am aflat că partea americană şi-a schimbat antreprenorul cu o firmă din Turcia.

    Reporter: Mai aveţi alte asemenea procese în Instanţă?

    Marian Petre Miluţ: Avem peste 40 de procese în Instanţă, întrucât suntem listaţi pe Bursă şi orice creanţă, cât de mică ar fi ea, trebuie s-o revendicăm prin justiţie. Din această cauză, nu putem nici măcar să ne deducem TVA, nu putem face provizioane până când nu vom avea o sentinţă definitivă şi irevocabilă, iar Instanţa ne poartă şi zece ani prin procese.

    Reporter: Lucraţi mai mult cu statul, sau preponderent cu mediul privat?

    Marian Petre Miluţ: Lucrăm doar cu antreprenori privaţi, chiar dacă beneficiarul este statul.

    Reporter: Cum vedeţi perspectivele Prefab?

    Marian Petre Miluţ: Prefab trebuie să aibă un viitor bun. Rezistând pe parcursul acestor ani de criză - este adevărat, cu nervii terminaţi, cu forţă de muncă pierdută etc. -, ar trebui să avem viitor, dar nu mai văd acest viitor cu un antreprenor român. Mai devreme sau mai târziu vom fi şi noi cumpăraţi. Nu mai poate susţine nimeni în România o companie mare. Antreprenoriatul românesc a fost distrus şi a fost distrus de români. Noi nu putem să ne întâlnim cu reprezentanţii statului şi să discutăm normal, să ajungem la un consens pe un subiect, pe o problemă, pentru că ne împiedicăm de orice lucru minor - un document nu este tradus în limba română, nu are date de identificare, deşi antetul este acolo etc. Dacă Prefab, companie listată pe Bursă la prima categorie, păţeşte astfel de lucruri, oare ce păţeşte un mic antreprenor dintr-un colţ de ţară? S-a dus speranţa mediului de afaceri.

    Reporter: Cum va evolua segmentul construcţiilor?

    Marian Petre Miluţ: Încă de anul trecut am spus că nu sunt premize de creştere, întrucât cererea începuse să scadă. Mediul de afaceri a devenit ostil pentru investitori şi acest lucru se datorează unor impuneri care, de foarte multe ori, sunt agresive şi nu ţin cont de feedbackul pieţei ce nu mai poate suporta un astfel de nivel. De aceea apar evaziunea fiscală şi corupţia, aceste fenomene făcându-se simţite când o lege este greşit pusă în aplicare şi nu poate fi suportată. Nimeni nu avea prevăzut ce s-a întâmplat cu taxa pe stâlp, de exemplu, care a fost introdusă în preţuri de către unele companii de utilităţi. Ceea ce se întâmplă în economie sunt nişte aberaţii ce dau peste cap orice fel de strategie.

    Reporter: Mulţumesc!

    Fondată în anul 1967 ca Întreprinderea de Materiale de Construcţii Călăraşi, societatea s-a restructurat în 1990, când a devenit SC Prefab SA, urmând să fie privatizată în anul 1998, moment din care a cunoscut un proces continuu de modernizare şi extindere.

    Din 2009, a devenit unul dintre cei mai importanţi producători şi furnizori de BCA de la noi, iar la data de 5 iulie 2010 a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional