Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ÎN DRUMUL CĂTRE O CAPITALĂ EUROPEANĂMunicipiul Iaşi investeşte 250 milioane lei în reabilitarea sistemului de termoficare

Investiţii /

Municipiul Iaşi investeşte 250 milioane lei în reabilitarea sistemului de termoficare
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Autorităţile ieşene derulează Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Creştere 2009-2015

    Primăria din Municipiul Iaşi face eforturi pentru obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană, în anul 2021.

    "Conceptul de Capitală Culturală Europeană înseamnă posibilitatea de creştere a potenţialului turistic al Iaşiului şi al împrejurimilor", spun reprezentanţii Municipalităţii.

    În prezent, autoritatea derulează Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Creştere (PIDPC) 2009-2015, care are ca prim obiectiv creşterea competitivităţii economice, prin crearea şi dezvoltarea unor structuri de sprijin a afacerilor, transferului tehnologic şi promovării industriilor noi, creative. Cel de-al doilea obiectiv general este dezvoltarea conectivităţii teritoriale prin asigurarea accesibilităţii, îmbunătăţirea mobilităţii spre şi dinspre polul de creştere şi fluidizarea traficului în interiorul acestuia, în timp ce al treilea obiectiv principal al PIDPC vizează îmbunătăţirea serviciilor sociale prin crearea, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii aferente, în vederea asigurării unui standard de viaţă sporit al populaţiei.

    În acest an, primăria din Iaşi derulează o serie de proiecte importante, finanţate parţial din fonduri europene.

    Cel mai important obiectiv, din punct de vedere al valorii de investiţie, pe care Primăria Iaşi îl derulează în acest an este reabilitarea sistemului de termoficare din municipiu, în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană.

    Valoarea totală a proiectului se ridică la 249.135.892 lei, acesta fiind cofinanţat cu suma de 12.456.795 lei.

    Durata contractului şi perioada de implementare a proiectului este de 69 de luni, lucrările urmând să fie finalizate la sfârşitul anului 2015, după cum ne-au transmis reprezentanţii primăriei.

    Contractul de finanţare a fost semnat în martie 2010, obiective generale ale proiectului fiind încadrarea în normele europene privind emisia de gaze; creşterea randamentelor tehnice şi economice ale principalelor echipamente/reducerea preţului de producţie a Gcal şi păstrarea sau creşterea numărului de consumatori.

    Proiectul cuprinde următoarele componente: retehnologizarea a trei cazane de apă fierbinte; retehnologizarea a două cazane de abur; montarea unei instalaţii de desulfurare în CET2 Iaşi, realizarea instalaţiei de colectare uscată a cenuşii în CET2 Iaşi; retehnologizarea pompelor de transport şi a magistralei 2 din cadrul reţelei de transport şi asistenţa tehnică, conştientizarea publică şi supervizarea.

    UTI lucrează la Sistemul de Management de Trafic al Iaşiului

    Autorităţile ieşene investesc peste 90 de milioane de lei în Sistemul de Management de Trafic, care are o durată de implementare de 31 de luni.

    Executantul lucrărilor este Asocierea "UTI şi Information Business Consulting".

    Contractul de finanţare a fost semnat în iunie 2012, termenul limită de execuţie fiind luna iulie 2015.

    Municipalitatea finanţează proiectul cu 1.471.356,13 lei, acesta urmând să contribuie la fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi la reducerea numărului de accidente şi ambuteiaje, dar şi la scăderea poluării datorate staţionării prelungite a vehiculelor la traversarea intersecţiilor. Practic, va fi realizat un sistem care să asigure monitorizarea, controlul şi optimizarea automată a traficului urban în Municipiul Iaşi, prin dotarea intersecţiilor cu tehnici moderne de semnalizare şi dirijare, de tip adaptiv, conectate la un sistem centralizat de dirijare a circulaţiei.

    Printre altele, vor fi realizate un centru de comandă şi control al traficului; semaforizări şi echipamente pentru 90 de intersecţii şi treceri de pietoni; un sistem de comunicare între intersecţii şi centrul de comandă cu fibră optică; un sistem de camere video pentru supravegherea condiţiilor în care se desfăşoară traficul; un sistem de management al defectelor.

    Astfel, prin implementarea noilor tehnologii sunt prevăzute modernizarea unei clădiri care să fie pregătită pentru activităţi aparţinând infrastructurii urbane, în suprafaţă de 380,60 mp; 59 de echipamente pentru supravegherea condiţiilor în care se desfăşoară circulaţia auto; 1.242 de semafoare noi montate în municipiu; 1.979 de indicatoare rutiere amplasate în Iaşi; 72 de automate de dirijare a circulaţiei; 633 de camere de detecţie;

    Autorităţile estimează că acest proiect va conduce la economii, din reducerea timpului de călătorie, de aproximativ 4,79 milioane de euro, în primul an de operare a investiţiei (2014) şi de 139,5 milioane de euro pe parcursul întregii perioade de operare (2014-2030). Acestea susţin că, în faza de operare a proiectului, sunt create 27 de locuri de muncă permanente.

    "Prin atingerea obiectivelor propuse, proiectul «Sistem de management de trafic în Municipiul Iaşi» contribuie la reabilitarea infrastructurii urbane şi la îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv transport urban, din Municipiul Iaşi şi urmăreşte creşterea atractivităţii şi promovarea dezvoltării durabile a polului de creştere Iaşi în contextul dezvoltării regionale de ansamblu", se arată în fişa proiectului.

    Zonă de agrement de 46 milioane lei

    Autorităţile din Iaşi investesc în Zona de agrement Ciric peste 46 de milioane de lei.

    Proiectul a fost demarat în anul 2010 şi urmează să fie finalizat în luna iulie a acestui an, potrivit fişei aferente. Asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de 16.117.246,07 lei.

    Printre obiectivele de investiţie se numără lucrări de amenajări exterioare, amenajări de plaje şi piscine, de spaţii destinate activităţilor de agrement, realizarea de terenuri de sport, debarcadere şi pontoane, precum şi amenajarea unui telescaun.

    Artera Funcţională Sud va fi dezvoltată

    Artera Funcţională Sud a Iaşiului va fi şi ea dezvoltată şi reabilitată, proiectul aferent derulându-se pe o perioadă de 35 de luni, din care durata de realizare a lucrărilor de construire/intervenţie fiind prevăzută pentru 26 de luni şi 18 zile, respectiv până la data de 31 iulie 2015.

    Valoarea totală a investiţiei se ridică la circa 87,64 milioane de lei.

    Proiectul asigură decongestionarea traficului urban prin reabilitarea a două străzi şi a pasajului care face legătura cu una din zonele aglomerate ale oraşului.

    Potrivit fişei de proiect, îmbunătăţirea infrastructurii publice urbane se realizează prin reabilitarea reţelei stradale pe strada Nicolina şi şoseaua cu acelaşi nume, refacerea şi modernizarea tramei stradale, reabilitarea spaţiilor pietonale aferente străzilor reabilitate, crearea de piste pentru biciclişti, îmbunătăţirea sistemului rutier de marcaje rutier, precum şi reabilitarea refugiilor pietonale, a reţelelor aeriene, a căii de rulare tramvai şi a pasajului Nicolina.

    Progresul fizic al lucrărilor este de 40%.

    Regenerarea centrul istoric din Iaşi, în atenţia Municipalităţii

    În vederea implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013, Municipiul Iaşi a identificat proiectele cu impact favorabil asupra economiei Regiunii de Dezvoltare Nord - Est şi cu un grad avansat de maturitate, ce se încadrează în domeniile eligibile ale Programului. Unul dintre acestea este reprezentat de lucrările de regenerare urbană din zona Lăpuşneanu - Piaţa Unirii.

    Proiectul valorifică patrimoniul cultural-istoric, prin regenerarea centrului istoric al Municipiului Iaşi, redarea în circuitul turistic, refacerea arhitecturii zonei, promovarea unor activităţi economice în conformitate cu statutul zonei.

    Reabilitarea infrastructurii urbane în zona istorică a Municipiului Iaşi, în vederea creşterii gradului de valorificare a potenţialului economic şi turistic, este principalul obiectiv al investiţiei.

    Astfel, proiectul îşi propune să modernizeze infrastructura publică urbană, utilităţile publice şi spaţiile verzi din zona istorică a Municipiului Iaşi, să crească gradul de mobilitate a populaţiei în zona menţionată, să îmbunătăţească accesibilitatea comunităţilor locale şi regionale la obiectivele de interes turistic, cultural, de învăţământ şi sănătate cu efecte naţionale şi internaţionale, să creeze oportunităţi de dezvoltare economică locală prin asigurarea condiţiilor de creştere a numărului de locuri de muncă, să ridice calitatea vieţii comunităţii locale şi a condiţiilor de mediu înconjurător.

    Revitalizarea infrastructurii din zona cuprinsă între strada Lăpuşneanu, Piaţa Unirii şi Bulevardul Independenţei va conduce la atragerea de turişti cu impact emergent în crearea/dezvoltarea de funcţiuni şi servicii economice, apreciază reprezentanţii Primăriei.

    Durata de realizare a lucrărilor de reabilitare este de 13 luni, iar perioada de implementare a proiectului este de 19 luni.

    Pasajul Mitocul Maicilor, Esplanada Piaţa Unirii, Reamenajarea Parcului, Parcarea Romtelecom, Pasajul Subteran Unirea sunt câteva dintre obiectivele care vor fi reabilitate.

    Valoarea totală a proiectului se ridică la 13.588.350,40 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de 13.138.038,77 lei.

    Sursele de finanţare sunt atrase prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi bugetul Municipiului Iaşi.

    Amenajarea Plajei din Zona Nicolina, parte din Master Planul Primăriei

    Proiectul "Amenajarea Plajei din Zona Nicolina" face parte din Master Planul realizat de Primăria Municipiului Iaşi pentru dezvoltarea Staţiunii de agrement - tratament Nicolina.

    Proiectul are o valoare de 20.354.633,11 lei, de la bugetul Municipalităţii provenind 11.026.553,365 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 20 de luni, iar scopul realizării acestuia constă în crearea premiselor de dezvoltare a potenţialului economic al Municipiului Iaşi, potrivit surselor citate.

    Realizarea investiţiei este justificată de faptul că, în timp, s-a produs o degradare a zonei, care nu este exploatată la potenţialul real.

    "Prin realizarea unei noi zone de agreement, se vor regăsi toate facilităţile necesare pentru ca o persoană, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate, să poată petrece o zi întreagă în acest complex", precizează fişa proiectului.

    Autoritatea locală vrea să înfiinţeze Muzeul Municipal Iaşi

    Primăria din localitate intenţionează să înfiinţeze Muzeul Municipal Iaşi, în acest sens cheltuind mai mult de 19 milioane de euro pentru consolidarea şi restaurarea unui imobil cu trei niveluri (P+1E+ subsol parţial) şi cu o amprentă la sol de aproximativ 480 din strada Zmeu.

    Lucrările ar urma să fie finalizate în luna februarie a anului următor şi vizează, printre altele, atât consolidarea fundaţiei şi a pereţilor, cât şi refacerea şarpantei de lemn şi a învelitoarei de tablă, reabilitarea faţadelor exterioare şi refacerea pe interioar a clădirii.

    Imobilul este prevăzut cu 18 camere, 8 holuri şi 2 grupuri sanitare.

    Înfiinţarea Muzeului Municipal este o reeditare a instituţiei care a funcţionat în Iaşi în perioada interbelică. Noul Muzeu Municipal urmează să refacă patrimoniul fostei instituţii şi, de asemenea, să colecteze obiecte şi acte referitoare la istoria oraşului.

    Lucrări de reabilitare la Căminul de Pensionari Sf. Cuvioasă Parascheva şi la Mănăstirea Golia

    Căminul de Pensionari Sf. Cuvioasă Parascheva şi Mănăstirea Golia din Iaşi vor trece şi ele prin lucrări de reabilitare, modernizare şi extindere.

    Primul dintre aceste două obiective este prevăzut să fie finalizat în luna februarie 2015, contractul de finanţare fiind semnat din luna iulie a anului 2012.

    Valoarea proiectului se ridică la aproape 11 milioane de lei, asistenţa financiară nerambursabilă solicitată fiind de aproximativ 8,7 milioane de lei.

    "Obiectivul general al proiectului vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea Căminului pentru Pensionari Sf. Cuvioasă Parascheva Iaşi, în vederea oferirii de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice, la parametri recomandaţi de legislaţia în vigoare şi standardelor europene", potrivit reprezentanţilor Primăriei.

    Un număr de 240 de persoane vor beneficia de serviciile puse la dispoziţie de acest Cămin, alte 41 de persoane urmând să fie instituţionalizate în noul corp.

    Cel de-al doilea obiectiv - Mănăstirea Golia - se află în etapa a doua de reabilitare, valoarea investiţiei cifrându-se la circa 9 milioane de lei. Perioada de implementare este de 22 de luni.

    Proiectul integrat (în valoare de aproximativ 25 de milioane de lei) este inclus în Planul Integrat pentru Polul de Creştere Iaşi şi va fi depus în parteneriat cu autorităţile judeţene din Iaşi în vederea finanţării în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013.

    Proiectul integrat va cuprinde următoarele activităţi: restaurarea picturii interioare a bisericii din cadrul Mănăstirii Golia şi reabilitarea unor străzi, iluminarea arhitecturală a ansamblului şi dotarea cu mobilier urban a zonei din imediata vecinătate a mănăstirii.

    Circa 88 milioane lei pentru Axa de Dezvoltare Nord-Sud Pasaj Octav Băncilă

    Aproape 88 de milioane de lei sunt investiţi în proiectul "Axa de Dezvoltare Nord-Sud Pasaj Octav Băncilă", care are o durată de implementare de 48 de luni (16.09.2010 - 16.09.2014). Asistenţa financiară nerambursabilă solicitată de autorităţi se ridică la 69.353.829,38 lei.

    Printre altele, în cadrul investiţiei va fi realizat Pasajul superior Octav Băncilă, care se află în procesul de construire, urmând să fie reabilitate străzile Sarmisegetuza, Strămoşilor, Tabacului, Columnei, Vitejilor, Muşatini, Plăieşilor, Petru Poni, Toma Cozma.

    În prezent, stadiul proiectului este de 65%.

    Strategia de Dezvoltare Economico-Socială Durabilă a Municipiului Iaşi - Orizont 2020

    Autorităţile locale au întocmit Strategia de Dezvoltare Economico-Socială Durabilă a Municipiului Iaşi - Orizont 2020.

    Printre obiectivele strategice pe care municipalitatea şi-a propus să le realizeze până în anul 2020 se numără şi cele care privesc infrastructura: construirea şoselei de centură din jurul oraşului, modernizarea aeroportului, reabilitarea şi modernizarea sistemului stradal, refacerea infrastructurii de tramvaie, modernizarea sustenabilă a flotei şi a sistemelor de transport în comun.

    "Pentru a implementa cu succes aceste proiecte în anii ce vor urma, vor fi absorbite majoritatea resurselor disponibile (buget, forţă de muncă, suport)", se arată în Strategie.

    Alte proiecte prevăzute de autorităţi prevăd conceperea şi construirea de spaţii de parcare.

    Referitor la acest aspect, Strategia de Dezvoltare Economico-Socială Durabilă a Municipiului Iaşi - Orizont 2020 subliniază: "Locurile de parcare sunt, conform studiului public, una dintre principalele nemulţumiri ale locuitorilor Municipiului Iaşi. Până acum nu există o abordare sistematică pentru a face faţă problemei".

    Cele patru obiective economice menţionate în Strategie privesc industria şi serviciile bazate pe cunoştinţe de ICT, industriile creative şi inovative, aspectul de capitală culturală şi turistică a ţării şi serviciile pe regiune.

    90 milioane lei pentru dezvoltarea Axei de transport Est-Vest

    Până la finalul acestei veri ar trebui să se finalizeze proiectul de dezvoltare a Axei de transport Est-Vest a Municipiului Iaşi, care presupune cheltuieli de peste 90 de milioane de lei.

    În prezent, se lucrează la şoseaua Păcurari, la strada Păcurari, la Piaţa Mihai Eminescu, la devierea unor reţele, la pasajul subteran Mihai Eminescu, la bulevardul Independenţei şi la strada Elena Doamna.

    Centru Tehnologic Regional la Iaşi

    Proiectul care vizează realizarea unui Centru Tehnologic Regional în Municipiul Iaşi ar trebui să fie finalizat în vara acestui an, după ce durata de implementare a fost prelungită de mai multe ori.

    Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 18 milioane de lei, Centrul fiind prevăzut cu patru corpuri de clădire.

    Lucrări pentru creşterea accesibilităţii spre zona centrală

    În localitate, se desfăşoară şi lucrări pentru creşterea accesibilităţii spre zona centrală economică şi comercială a Polului de Creştere Iaşi, care presupun refacerea reţelei stradale de 2.524 m, refacerea şi modernizarea tramei stradale, precum şi modernizarea parcărilor.

    Valoarea investiţională se cifrează la 9.135.924,97 lei, asistenţa financiară nerambursabilă solicitată fiind de 7.186.288,50 lei.

    Termenul pentru finalizarea lucrărilor este 29 august 2014.

    Familiile cu venituri mici beneficiază de subvenţie pentru proiectele de eficienţă energetică

    Municipalitatea sprijină investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Iaşi pentru familiile cu un venit mediu sub 350 de euro pe lună.

    Bugetul alocat în acest sens este de 7.284.471,66 lei, termenul de execuţie a proiectului, care încă nu a început, fiind de 12 luni.

    Finanţarea provine de la bugetul de stat în proporţie de 10,8%, de la Uniunea Europeană (49,2%) şi de la bugetul local (2%).

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional