Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

În semestru I 2012, preţurile terenurilor au continuat să scadă

F.A. Piaţa Imobiliară /

Cătălin Novac, expert evaluator EPI, EBM, EI - analist research Department Managementul Evaluării şi Analiză "Darian DRS"

Cătălin Novac, expert evaluator EPI, EBM, EI - analist research Department Managementul Evaluării şi Analiză "Darian DRS"

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În prima jumătate a acestui an cererea de terenuri a fost orientată către suprafeţele mari pentru construcţia de hypermarketuri şi supermarketuri, terenuri situate în zone cu vizibilitate ridicată şi accesibilitate din punct de vedere al transportului public şi al accesului auto, ne-a spus Cătălin Novac, expert evaluator EPI, EBM, EI - analist research Departament Managementul Evaluării şi Analiză "Darian DRS".

    Pentru segmentul rezidenţial, dezvoltatorii au căutat terenurile cu toate autorizaţiile de urbanism valabile, în timp ce pentru sectorul de birouri ţinta au constituit-o terenurile cu acces facil la mijloacele de transport în comun, dar şi la zonele comerciale.

    Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicată s-a înregistrat din partea companiilor care au deja parcuri logistice sau de producţie în România şi care doresc să-şi extindă aceste parcuri industriale.

    Domnul Novac subliniază că, în ciuda faptului că de la începuturile crizei imobiliare în România, preţurile terenurilor au scăzut în unele cazuri chiar şi cu 90%, inclusiv în acest an, proprietăţile cu cea mai mare depreciere s-au dovedit a fi tot terenurile.

    Astfel, terenurile au înregistrat în semestrul 1 din 2012 o scădere de aproximativ 4% comparativ cu semestrul 2 din 2011 şi de 9% comparativ cu semestrul 1 din 2011. Raportat la moneda naţională, scăderea a fost mai redusă, de aproximativ 1% faţă de S2 2011 şi, respectiv, 4% faţă de S1 2011.

    Un argument în favoarea scăderii continue a preţurilor terenurilor l-a constituit faptul că, spre deosebire de piaţa locuinţelor, care a fost susţinută de programul Prima Casă, pentru sectorul terenurilor nu a existat nici o pârghie care să menţină preţul. De asemenea, marja de negociere în cazul terenurilor este mai ridicată decât în cazul locuinţelor.

    Evoluţiile preţurilor terenurilor în cele 27 de oraşe care fac obiectul acestei analize sunt prezentate în tabelele de mai jos:

    După cum se poate observa din acest centralizator, cele mai semnificative scăderi de preţuri în semestrul curent comparativ cu semestrul anterior s-a înregistrat în Alba Iulia, Ploieşti şi Târgovişte.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional