Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Acoperiş verdeAcoperişul verde, un strop de magie în designul casei tale

F.A. Amenajări /

Acoperişul verde este compus dintr-o membrană anti-rădăcină, cofraj de drenare, suport geotextil, strat subţire de sol peste care se aplică un strat de gazon

Acoperişul verde este compus dintr-o membrană anti-rădăcină, cofraj de drenare, suport geotextil, strat subţire de sol peste care se aplică un strat de gazon

Acolo unde poluarea şi nevoia de peisaj natural au cerut-o, oamenii au început să planteze pe acoperişuri plante perene sau vegetaţie naturală tip gazon, acoperişuri cunoscute în rândul specialiştilor sub denumirea de acoperişuri verzi sau vegetale.

Acestea pot conţine plantaţii extensive, care nu necesită aproape nicio îngrijire sau plantaţii intensive cu arbori, tufişuri, iarbă.

"Acoperişurile de acest tip pot fi realizate la toate clădirile care urmează să fie construite, dacă sunt prevăzute din faza de proiect. La casele din lemn este necesară mărirea rezistenţei structurii în funcţie de grosimea acoperişului verde", ne-a declarat domnul Vasile Biber, director marketing în cadrul societăţii "Mobinstal" din Iaşi.

De fapt ce înseamnă un acoperiş verde?

"Un acoperiş verde este alcătuit dintr-un strat de gazon sau plante, unde grosimea stratului de sol este determinată de grosimea acoperişului. Sub acest strat se află o membrană filtrantă cu rol de filtrare a apei ce saturea-ză solul şi este în surplus. Membrana filtrantă se pune peste stratul de scurgere, realizat dintr-un material plastic şi care ajută la colectarea apei surplus. Sub stratul de scurgere se realizează hidroizolarea pentru a împiedica pătrunderea apei şi a o ghida spre colectare. Este necesară şi realizarea unei termoizolări pentru a nu se pierde căldura din interior. Toate aceste materiale sunt aşezate pe un suport structural special", ne-a declarat domnul Samoilă Valentin, administratorul societăţii "Samy Nice" din Constanţa.

Avantaje: bun izolator termic şi fonic

"Avantajul unui acoperiş verde este acela că poate menţine, în interiorul locuinţei, o temperatură răcoroasă pe timp de vară şi păstrează căldura iarna, ceea ce duce la scăderea facturii de încălzire. În majoritatea lor blocurile au un strat protector de covor bituminos (smoală) care vara se încălzeşte foarte mult, iar pe timp de iarnă se compactă şi se sparge, ducând la crearea de mici fisuri care permit astfel pătrunderea apei", ne-a spus domnul Samoilă.

Pe lângă aceste avantaje, domnul Biber a mai enumerat câteva: "oferă un plus de izolare fonică, protecţie împotriva vântului şi, nu în ultimul rând, generează invidia vecinilor şi admiraţia pentru curajul de a aborda noile tendinţe în construcţii".

Acest tip de acoperiş nu are nevoie de o întreţinere specială.

Folosite la o scară mare acoperişurile verzi au ca rol şi păstrarea de apă mai mult timp, fiind astfel posibilă prevenirea de inundaţii deoarece, atunci când plouă şi există surplus de apă, aceasta se colectează singură şi poate fi distribuită pe timp de secetă.

Un acoperiş verde poate avea o durată de viaţă de 30 de ani dacă este îngrijit corespunzător perioadelor anului.

Preţul variază în funcţie de materialele folosite

"Preţul variază în funcţie de comandă, de condiţiile de lucru şi de localitatea în care montăm acest tip de acoperiş", ne-a declarat domnul Biber.

Domnul Samoilă ne-a declarat că preţul este cuprins între 25 şi 45 euro/mp în funcţie de ce materiale sunt folosite, ce plante sunt utilizate pe acoperiş (perene sau anuale) sau de tipul izolaţiei. Pentru izolarea acoperişului specialiştii societăţii "Samy Nice" utilizează o folie cu protecţie la UV, intemperii, cu rezis-tenţă cuprinsă între -25 şi +75 grade Celsius şi cu o durată de viaţă de 40 de ani.

Sistem de hidroizolare pentru acoperişuri verzi

În prezent, faptul că au apărut pe piaţă membrane impermeabile facilitează proiectarea sistemelor de acoperisuri verzi. Astfel de sisteme pot capta apa pentru irigaţii, permit drenarea, susţin solul şi rezistă la pătrunderea rădăcinilor.

Există state în SUA în care constructorii sunt încurajaţi, prin reduceri de taxe şi prin alte stimulente, să producă acoperişuri vii. În altele - cum ar fi Germania, Elveţia şi Austria - acoperişurile vii sunt obligatorii prin lege dacă înclinaţia este potrivită.

Un astfel de sistem destinat hidroizolării acoperişurilor verzi este comercializat de societatea "Augment" din Bragadiru, judeţul Ilfov.

"Acesta poate fi folosit în combinaţie cu sistemele de acoperişuri verzi care folosesc o vegetaţie uşoară ce nu necesită întreţinere specială. Geomembrana specială mai poate fi folosită la impermeabilizarea acoperişurilor terasă, a garajelor subterane, a lacurilor artificiale, iazurilor, canalelor, rezervoarelor de apă potabilă şi reziduală, bazinelor pentru dejecţii animale, acoperiri pentru gropi de gunoi", ne-a declarat domnul Mihai Runceanu, manager în cadrul societăţii amintite.

Membranele folosite sunt monostrat din cauciuc sintetic special care îi conferă o flexibilitate de excepţie, chiar şi în condiţii de temperatură de până la -45 grade Celsius. Datorită compoziţiei sale chimice, membrana are o rezistenţă aproape nelimitată la razele ultraviolete, la ozon şi la şocuri termice. Deoarece nu conţine plastifianţi sau agenţi pentru rezistenţa la foc, caracteristicile sale chimice rămân stabile şi neschimbate în timp. Durata medie de viaţă estimată este de 50 ani

Membranele pentru acoperişurile verzi sunt disponibilă în folii de mari dimensiuni, până la 15 m lăţime şi 61 m lungime, fapt ce permite reducerea considerabilă a numărului de lipituri ce trebuie realizate în şantier şi, implicit, optimizează timpul de instalare şi costul lucrării.

Preţul acestui sistem se încadrează între 11 şi 25 euro/mp, fără TVA funcţie de complexitatea terasei.

Vasile Biber, director marketing în cadrul societăţii "Mobinstal" din Iaşi: "Ca tot ce e nou, puţini clienţi solicită oferte pentru tipul acesta de acoperiş, majoritatea aşteaptă să vadă la vecini, apoi îşi montează şi ei. Solicitările vin de la clienţii deschişi spre tot ce e nou şi avantajos pentru casele lor. Cum nu prea se ştie de acest tip de acoperiş, noi îl prezentăm ca o extraopţiune la soluţiile curente de acoperire a caselor pe structură din lemn construite de noi".

În Germania 15% din acoperişuri sunt verzi.

Beneficiile ecologice ale unui acoperiş verde:

-reducerea efectului insulei urbane de căldură;

-reducerea costurilor pentru energie;

-managementul apei de ploaie;

-noi habitate pentru plante şi animale;

-îmbunătăţirea calităţii aerului;

-reducerea poluării fonice.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional