Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

ADELINA OPRIŢA, JLL:"Tranzacţiile cu spaţii comerciale moderne au scăzut, în prima parte din 2015"

Piaţa Imobiliară /

"Tranzacţiile cu spaţii comerciale moderne au scăzut, în prima parte din 2015"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Volumul tranzacţiilor cu spaţii comerciale moderne din primele şase luni ale anului a fost mai scăzut decât în aceeaşi perioadă din 2014, ne-a declarat Adelina Opriţa, consultant Retail Agency în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL. În opinia sa, cele mai importante tranzacţii au fost achiziţionarea Praktiker Craiova de către Secure Property Development&Investment de la Bluehouse şi reachiziţionarea participaţiei Riofisa din două proiecte viitoare din Timişoara şi Braşov de către Ţiriac Imobiliare.

    Pe de altă parte, doamna Opriţa ne-a precizat: "Comparativ cu anul trecut, când livrările de spaţii noi au înregistrat un nivel foarte scăzut, 2015 dă semnale pozitive cu un număr destul de ridicat de proiecte noi,cât şi cu extinderi anunţate, acestea fiind susţinute de o cerere din ce în ce mai puternică din partea retailerilor. În primele şase luni ale anului trecut, nu a fost livrat niciun centru comercial, pe când în prima jumătate a lui 2015 au fost deja livrate două centre comerciale. În luna martie a avut loc inaugurarea primului centru comercial livrat anul acesta, Coresi Shopping Resort Braşov (45.000 mp), dezvoltat de Immochan - filiala imobiliară a retailerului francez Auchan, iar Mega Mall (72.000 mp), dezvoltat de fondul de investiţii NEPI în Bucureşti, a fost deschis în luna mai".

    Potrivit sursei citate, în Bucureşti sunt planificate două deschideri pentru anul viitor, respectiv Park Lake (67.000 mp), dezvoltat de Sonae Sierra şi Caellum Development, şi Veranda Mall (25.000 mp), dezvoltat de Prodplast Imobiliare.

    În ceea ce priveşte piaţa din provincie, NEPI se anunţă cel mai activ dezvoltator din 2016, prin proiectele Timişoara Shopping City (55.000 mp), Mega Mall Satu Mare (27.000 mp) şi Piatra Neamţ Shopping City (29.000 mp), ne-a mai spus Adelina Opriţa, subliniind: "Gradul mediu de închiriere este de peste 90% în centrele comerciale din Bucureşti şi aproximativ 80% în provincie. În primul semestru al acestui an, nivelul chiriilor pentru locaţiile prime a rămas stabil, la 60-70 euro/mp/lună".

    Potrivit reprezentantului JLL, mall-urile ce vor apărea în perioada următoare trebuie să ţină cont, "mai mult ca niciodată", de locaţie, publicul căruia i se adresează, competiţie, diferenţierea faţă mall-urile aflate în apropiere, dar şi de arhitectura centrului comercial, astfel încât acesta să fie mult mai "prietenos" cu clienţii. "Nu în ultimul rând, acestea (n.r. mall-urile) trebuie să ia în calcul de la bun început marketing-ul digital şi cum poate fi folosit pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori", ne-a mai spus Adelina Opriţa, subliniind: "Creşterea economică sustenabilă bazată în special pe creşterea puternică a vânzărilor cu amănuntul a încurajat retailerii să îşi reconsidere planurile de expansiune destul de precaute de până acum. Ne aşteptăm la investiţii în modernizarea unor mall-uri din prima şi a doua generaţie pentru a face loc unor retaileri intraţi pe piaţă ulterior deschiderii acestor centre şi, de asemenea, pentru a face faţă concurenţei".

    Opriţa, JLL: "Oraşe precum Timişoara, Braşov sau Satu Mare au început să atragă dezvoltatorii"

    Doamna Opriţa susţine că proiectele anunţate să fie finalizate în următorii doi ani ţintesc în principal zonele care oferă încă loc de dezvoltare. Astfel, oraşe precum Timişoara, Braşov sau Satu Mare au început să atragă interesul dezvoltatorilor, consideră reprezentantul JLL, care ne-a mai spus: "În prezent, stocul de spaţii comerciale moderne este de circa 2,74 milioane mp, dintre care peste un milion de metri pătraţi sunt concentraţi în Bucureşti. În prima jumătate a anului au fost livraţi 119.000 mp după ce, în aceeaşi perioadă din 2014, nu a fost inaugurat niciun proiect".

    Piaţa locală de retail a performat conform aşteptărilor, în primele şase luni, consideră Mihaela Gălăţanu, head of research în cadrul companiei DTZ, care ne-a spus că nivelul livrărilor de spaţii noi a crescut considerabil, retailerii şi-au continuat extinderea, iar vânzările din comerţul cu amănuntul au înregistrat creşteri în această perioadă.

    Potrivit domniei sale, în primul semestru din 2015 au început reconfigurările şi extensiile pentru o serie de proiecte cum ar fi City Park Constanţa, iar în Timişoara se construieşte al doilea mall din oraş". Datorită faptului că în primul semestru au fost inaugurate centre comerciale importante, chiria «prime» a rămas în general stabilă", ne-a spus doamna Gălăţanu, menţionând că, în ceea ce priveşte gradul de ocupare, centrele dominante din Bucureşti şi din ţară înregistrează o rată de ocupare de peste 97%: "În continuare există diferenţe între centrele dominante şi cele secundare, cele din urmă având grade de ocupare care variază, în cele mai multe cazuri, între 75% şi 85%".

    Doamna Gălăţanu consideră că dezvoltatorii de centre comerciale ştiu ce au de făcut pentru a construi şi a livra un mall "de succes", astfel că densitatea spaţiilor de retail, veniturile populaţiei, numărul de locuitori şi mixul de chiriaşi sunt factori esenţiali în strategia acestora.

    Valoarea tranzacţiilor imobiliare pe piaţa locală a atins, anul trecut, suma de 1,3 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creştere de 4,3 ori mai mare faţă de 2013, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Studiul arată că segmentul de retail a fost dominant şi a atras un volum investiţional de 510 milioane euro, reprezentând 40% din volumul total înregistrat în 2014. Cea mai mare tranzacţie a fost vânzarea centrului comercial Promenada Mall din Bucureşti, deţinut de Raiffeisen Evolution şi achiziţionat de fondul de investiţii NEPI, pentru 148 milioane euro.

    Tranzacţii imobiliare record în Europa

    Tranzacţiile de investiţii în centrele comerciale vor atinge un nivel record în acest an, în Europa, de 52 de miliarde de euro, potrivit estimărilor consultanţilor imobiliari.

    Studiul DTZ Research arată că actualul record de 50,2 miliarde de euro înregistrat în 2006 va fi depăşit în 2015, datorită îmbunătăţirii mediului economic, creşterii fluxurilor de capital şi a cererii puternice a investitorilor pentru acest sector. Conform sursei citate, 45% dintre fondurile de investiţii care au ca strategie să investească într-un singur sector imobiliar se concentrează pe active de retail. Consultanţii DTZ au menţionat că previziunea se bazează pe volumul de investiţii de 46 de miliarde de euro în sectorul de retail în 2014, ce arată o creştere de 27% faţă de anul anterior. Nigel Almond, Head of Capital Markets DTZ, a declarat că economia europeană prinde forţă prin creşterea PIB-ului, a vânzărilor cu amănuntul şi a cheltuielilor de consum, înregistrând creşteri pentru prima dată după 2008: "Această perspectivă alimentează apetitul investitorilor şi, având în vedere volumul capitalurilor ce îşi caută destinaţia, ne aşteptăm ca anul 2015 să stabilească un nou record privind volumul investiţiilor în sectorul de retail". În plus, Magali Marton, Head of Europe Middle East and Africa (EMEA) Research DTZ, susţine că investiţiile vor fi concentrate spre cele trei pieţe principale din Marea Britanie, Germania şi Franţa, unde companiile listate îşi restructurează portofoliile de centre comerciale. Anul trecut, majoritatea investiţiilor au fost orientate către Marea Britanie şi Germania, centrele comerciale fiind cele mai căutate produse de investiţii din sectorul de retail. Studiul DTZ mai arată: "La nivelul Europei, în 2014 au fost tranzacţionate 319 centre comerciale, comparativ cu media anuală din ultimul deceniu (196 de tranzacţii pe an). Dintre investiţiile în centre comerciale înregistrate în Europa, 34% au fost achiziţii în Marea Britanie". Potrivit sursei citate, investitorii non-europeni au contribuit cu 6 miliarde de euro la achiziţiile de centre comerciale din Europa în 2014, înregistrând un volum similar cu cel din 2013.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional