Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

ADVERTORIALTehnică de vârf pentru pregătirea stratului suport în cadrul lucrărilor de renovare a pardoselilor

Amenajări /

Tehnică de vârf pentru pregătirea stratului suport în cadrul lucrărilor de renovare a pardoselilor

Verificarea caracteristicilor pardoselii este esenţială pentru evitarea unor costuri suplimentare în cadrul procesului de renovare

Înainte de a începe orice lucrare de pregătire a stratului suport, este extrem de importantă localizarea, în prealabil, a armăturilor din beton. Eliminarea acestei operaţiuni din cadrul procesului implică riscul ca tamburul pentru scarificare sau discul pentru şlefuire să lovească armăturile, deteriorandu-se şi generând extra-costuri cu înlocuirea lor. În plus, se prelungeşte automat şi timpul de execuţie al lucrării propriu-zise de renovare a pardoselii.

Elcometer 331 poate elimina rapid şi eficient riscurile pentru că aparatul:

-localizează armăturile şi determina orientarea acestora;

-determină grosimea stratului de beton depus peste armături;

-estimează diametrul armăturilor;

-determină potenţialul de coroziune a armăturilor

Dacă activităţile de renovare presupun şi utilizarea unui echipament pentru şlefuire, cu discuri diamantate, este necesară determinarea rezistenţei la compresiune a suprafeţei betonului, în scopul alegerii discului potrivit.

Aceasta se poate realiza simplu, cu ajutorul dispozitivului Elcometer 181, care determină rezistenţa la compresiune a betonului.

citeşte mai departe

Tehnologii de top pentru o pregătire de excepţie a stratului suport

În funcţie de starea de deteriorare a pardoselii şi în funcţie de destinaţia finală a acesteia, se pot utiliza diferite tehnici pentru pregătirea stratului suport:

a. Sablarea pardoselii

Procesul de sablare pardoseli este recomandat dacă se doreşte:

-curăţarea şi pregătirea suprafeţelor din beton, asfalt, piatră sau oţel

-îndepărtarea acoperirilor diverse (vopseluri etc.)

-îndepărtarea marcajelor şi a cauciucului, în mod special în cazul pardoselilor industriale

-crearea de aderenţă pentru aplicarea ulterioară de noi straturi de acoperire şi generarea de efecte optice/estetice în cazul parcărilor, trotuarelor, pistelor pentru biciclete etc.

Procedeul presupune bombardarea cu alice de oţel a suprafeţei de curăţat, cu ajutorul maşinilor de sablare. Echipamentele BLASTRAC prezintă avantajul că sunt prevăzute cu sistem de recuperare. Datorită circuitului închis ele nu degajă praf, putând fi utilizate cu succes inclusiv în spaţii unde pulberile, în general, nu sunt tolerate. În plus, sistemul ajută la reducerea cantităţii de abraziv necesare, comparativ cu sablarea cu jet deschis, ceea ce determină reducerea costurilor atât cu alicele cât şi cu eliminarea consumabilului uzat.

Sablarea cu alice din oţel este cea mai ecologică formă de sablare. Ea nu implică utilizarea de substanţe chimice şi nici nu necesită apă.

citeşte mai departe

b. Şlefuirea pardoselilor

Şlefuirea este recomandată atât în cazul renovării pardoselilor (industriale sau decorative), cât şi în situaţia lucrărilor de decontaminare sau/şi demolare.

De obicei este pasul precedent lustruirii şi este ideală dacă se doreşte:

-aducerea la o cât mai bună planeitate a suprafeţelor denivelate, fără a îndepărta prea mult material

-eliminarea vopselurilor vechi, a acoperirilor şi adezivilor adiacenţi

-reducerea cantităţii de materiale de acoperire (vopsea sau răşină) pentru noua pardoseală

Procedeul presupune utilizarea unor discuri diamantate care nu produc vibraţii şi ajută la eliminarea elementelor nedorite de pe pardoseală, simultan cu netezirea acesteia.

BLASTRAC este leaderul mondial în producţia maşinilor de şlefuire cu disc. Echipamentele sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni şi puteri. Emisiile de praf sunt eliminate prin simpla conectare a echipamentelor la un aspirator industrial adecvat. Echipamentele BLASTRAC pot fi folosite cu succes atât în spaţii deschise cât şi în locuri închise, permiţând accesul la colţuri şi muchii.

citeşte mai departe

c. Scarificarea

Procesul este utilizat cu precădere în lucrările de renovare sau în corectarea erorilor de turnare la lucrările noi.

Scarificarea presupune curăţarea şi netezirea pardoselilor prin îndepărtarea unor straturi consistente din suprafaţa de lucru printr-un procedeu de tăiere mecanică. Tehnologia este recomandată atunci când se intenţionează:

-înlăturarea straturile dure şi groase de beton, asfalt şi alte materiale dure

-eliminarea unor straturi groase de vopsea, acoperiri plastice, lipiciuri şi adezivi, cauciuc etc

-curăţarea şi nivelarea pardoselilor neuniforme.

Marele avantaj al echipamentelor BLASTRAC derivă din faptul că adâncimea de scarificare poate fi ajustată şi în plus, praful rezultat în urmă procesului poate fi colectat, într-un container special dedicat acestei operaţiuni.

citeşte mai departe

d. Decopertarea

Decopertarea este soluţia perfectă când se doreşte:

- îndepărtarea diverselor materiale de pe pardoseli, cum ar fi parchetul de esenţă tare, gresia şi plăcile ceramice, linoleumul, vinilul, mochetă, lipiciul/adezivul şi altele asemenea

Maşinile BLASTRAC sunt extrem de eficiente şi uşor de manevrat. În mod suplimentar, au marele avantaj de a fi şi ecologice. Ele nu generează niciun soi de emisii şi sunt complet nezgomotoase. Aceasta le permite folosirea în timpul orelor standard de lucru, chiar şi în imediata vecinătate a clădirilor de birouri, fără a deranja în vreun fel personalul activ.

Sunt foarte productive în înlăturarea oricăror tipuri de îmbrăcăminţi de pardoseli şi adezivi. Echipamentele sunt uşor de folosit, putând fi manipulate fără restricţii în cadrul lucrările de renovare de la etajele superioare, de pe acoperişuri, subsoluri şi de pe suprafeţele cu acces limitat.

citeşte mai departe

Asigurarea acoperirilor peliculogene - un element esenţial pentru lucrări estetice şi durabile

Ca şi în cazul suprafeţelor de metal, pardoselile din beton necesită o protecţie anticorozivă care să asigure rezistenţa în faţă factorilor chimici şi mecanici. Apa, prin pătrunderea în porozităţile betonului, poate provoca deteriorarea betonului şi corodarea armăturilor. Tocmai de aceea este nevoie ca materialul să beneficieze de o protecţie suplimentară adecvată, în tot ciclul sau de viaţă.

Acest lucru se poate realiza prin aplicarea unui strat de vopsea peste pardoseala de beton.

Durabilitatea bună a vopselurilor garantează eficienţa utilizării ei în majoritatea domeniilor industriale. Aplicarea acesteia oferă o protecţie îndelungată la atacurile substanţelor chimice (acizi şi baze), nefiind permeabilă, indiferent de condiţiile atmosferice la care este supusă.

Poliureea. Soluţia modernă de protecţie anticorozivă

Poliureea este un polimer bicomponent (izocianat şi un amestec de răşini) care formează o peliculă 100% solidă, continuă şi impermeabilă, fără efect nociv asupra mediului. Acest material este folosit pentru protecţia substraturilor împotriva abraziunii şi coroziunii. Poliureea este un produs foarte rezistent, datorită proprietăţilor sale mecanice şi chimice excelente: rezistenţă excelentă la abraziune, elasticitatea deosebită, rezistenţă la umiditate. Este un produs fără pori, nepermiţând dezvoltarea micro-organismelor în masa sa, prezintă rezistenţă excelentă în faţa contaminantilor acizi sau alcalini şi a produselor bazate pe hidrocarburi.

Substanţa se aplică prin pulverizare cu ajutorul unei pompe speciale, dedicată materialelor bicomponente.

În funcţie de aplicaţie, pentru obţinerea unor suprafeţe antiderapante se poate îngloba nisip sau corindon în ultimul strat de poliurea aplicat pe pardoseală sau se poate face o pulverizare sub formă de "ploaie" în vederea obţinerii unei suprafeţe texturate, antiderapante, fără folosirea materialelor de adaos care se pot desprinde în timp.

citeşte mai departe

Testare aderenţă

Pentru a oferi protecţie anticorozivă pe termen cât mai lung, învelişul aplicat trebuie să aibă o foarte bună aderenţă la stratul suport. Testul de aderenţă se efectuează prin metoda Pull-Off (smulgere). În fişa tehnică a fiecărui tip de vopsea se specifică la ce forţă de smulgere trebuie să reziste învelişul pe suport. Dispozitivul utilizat pentru efectuarea acestui test este Elcometer 506, care poate aplica o forţă constantă de smulgere de până la 50 MPa.

citeşte mai departe

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional