AFI Europe: Patru proiecte de birouri şi spaţii de retail demarează în acest an
F.A. Investiţii / 01 mai 2012
AFI Europe România urmează să finalizeze în luna august a acestui an lucrările la prima dintre cele cinci clădiri de birouri din cadrul complexului AFI Business Park Cotroceni, realizat adiacent centrului comercial AFI Palace, de pe Bulevardul Vasile Milea din Bucureşti.
Tal Roma, director dezvoltare AFI Europe România ne-a declarat: "Lucrările vor fi finalizate la timp şi în buget. Când am început proiectul am ştiut că vom fi gata cu produsul atunci când România va ieşi din criză. Acum ne aşteptăm ca piaţa şi economia să se îmbunătăţească în Europa şi România".
Noua clădire clasa A va avea în jur de 11.000 închiriabili, dispuşi pe parter şi 10 etaje. De asemenea, clădirea va fi deservită de aproximativ 180 de locuri de parcare subterane. Suplimentar, chiriaşii vor avea acces şi la cele circa 2.500 de locuri de parcare din subsolul centrului comercial.
În septembrie încep lucrările la al doilea turn
Contractele de închiriere pentru aproximativ 60 % din suprafaţa primei clădiri urmau să fie semnate la sfârşitul lunii aprilie. În paralel se purtau negocieri pentru închirierea a cinci etaje din cea de a doua clădire de birouri prevăzută în proiect, pentru care lucrările de construcţie sunt preconizate să înceapă în luna septembrie a acestui an şi să fie finalizate în decembrie 2013. Complexul va avea cinci turnuri identice ca structură şi dimensiuni.
"Este o mare realizare că deja negociem pentru a doua clădire, preînchiriată astfel cu doi ani în avans, ceea ce este foarte greu de realizat acum în România", subliniază domnul Roma.
Dacă în cazul primei clădiri chiriaşii se vor muta aici în următoarele trei - şase luni, a doua clădire este închiriată de companii care vor să îşi asigure posibilitatea de a se extinde în următorii doi ani. De exemplu, un important segment al cererii a venit din rândul companiilor de IT aflate în expansiune sau care îşi relochează birouri în România.
Pe lângă faptul că AFI Business Park Cotroceni este poziţionat lângă centrul comercial, (ceea ce conferă o locaţie bună, acces la servicii şi locuri de parcare), chiriaşii au opţiunea să se extindă, ocupând spaţii suplimentare în următoarele clădiri din ansamblu. Posibilitatea extinderii a devenit un criteriu foarte important pentru chiriaşi, subliniază Tal Roma.
Dotările tehnice ale clădirilor vor fi de calitate superioară, corespunzătoare birourilor din clasa A. Imobilele vor face parte din categoria clădirilor "verzi" dotate cu un sistem eficient de reducere a consumului de energie, spre avantajul chiriaşilor.
Dacă în cazul primei clădiri de birouri lucrările de construcţie vor fi asigurate de către Danya Cebus, companie de construcţii din cadrul grupului AFI, pentru următoarele clădiri nu fusese încă stabilit constructorul responsabil, la sfârşitul lunii aprilie.
AFI Business Park va concura clădirile din Piaţa Victoriei
Pentru atragerea chiriaşilor, mai mult decât nivelul chiriei, contează pachetul oferit, incluzând locaţia, serviciile disponibile, accesibilitatea, de exemplu apropierea de metrou. AFI Business Park se situează foarte aproape de staţia de metrou Politehnica şi în perspectivă de viitoarea staţie de metrou Orizont de pe magistrala Drumul Taberei - Pantelimon. De asemenea, deoarece a fost dat în folosinţă Pasajul Basarab, distanţa până la Piaţa Victoriei poate fi parcursă cu maşina în circa 7 minute. Astfel, ansamblul din Cotroceni se conturează ca o alternativă la spaţiile de birouri mai scumpe din Piaţa Victoriei, susţine domnul Roma.
Chiria este fixă, în schimb, pachetul oferit chiriaşului poate fi negociat, de exemplu în ceea ce priveşte locurile de parcare sau modul în care este livrat spaţiul, adaugă reprezentantul dezvoltatorului.
Contractele de închiriere pentru clădirile din ansamblul de birouri se încheie pentru perioade de cel puţin 5 ani şi pentru suprafeţe începând de la 500 mp, adică aproximativ jumătate de etaj, mergând până la închirierea mai multor etaje sau chiar a unei clădiri întregi. În prezent multinaţionalele derulează mai multe licitaţii pentru închirierea unor spaţii de birouri cu opţiunea de a se extinde în perspectivă la clădiri întregi. Această expansiune a companiilor este susţinută şi de tendinţa de îmbunătăţire a situaţiei economice la nivel internaţional, fapt ce va antrena şi România.
În paralel, există o tendinţă de maturizare a pieţei de birouri comparativ cu anul 2008, atât în ceea ce priveşte specialiştii implicaţi în proiectele imobiliare, cât şi chiriaşii, sesizează directorul de dezvoltare AFI Europe România.
Trei noi proiecte de retail vor fi începute în 2012
Pe lângă sectorul de birouri, AFI este un împortant investitor în centre comerciale. În luna mai a acestui an dezvoltatorul începe lucrările la două noi centre comerciale, unul în cartierul Bucureştii Noi din Capitală - AFI Palace B. NOI şi altul în municipiul Ploieşti - AFI Palace Ploieşti. Cele două centre comerciale vor avea fiecare o suprafaţă de aproximativ 30.000 mp închiriabili. Pentru cele două obiective au fost eliberate autorizaţii de construire. Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru anul 2013, ne-a confirmat domnul Roma.
Până în prezent aproape 70% din suprafaţa AFI Palace Ploieşti a fost preînchiriată, mixul de chiriaşi fiind stabilit în baza experienţei dobândite de companie în administrarea AFI Palace Cotroceni. "Am folosit experienţa de succes din Cotroceni. Ştim exact ce nevoi are un centru comercial de succes în România, este vorba de mixul de chiriaşi, divertisment, branduri oferite", afirmă Tal Roma.
Un al treilea proiect de retail vizat de companie presupune realizarea unui parc de retail în centrul oraşului Arad, pe un teren de aproximativ 80.000 mp. Complexul va avea o suprafaţa totală închiriabilă de aproximativ 32.000 mp, incluzând un hipermarket, un magazin de bricolaj şi o galerie comercială. La sfârşitul lunii aprilie parcul de retail era în faza de proiectare şi urma să fie obţinută autorizaţia de construire în cel mult o lună. După acest pas vor demara şi lucrările, potrivit reprezentantului AFI Europe România.
Piaţa de retail este în creştere
România este o piaţă bună pentru proiecte de retail, fapt demonstrat şi prin creşterea vânzărilor în AFI Palace Cotroceni. În plus, retailerii care vor să se extindă au opţiuni limitate, având în vedere că nu sunt în construcţie mai mult de unu - două centre comerciale în tot Bucureştiul, de exemplu.
În perspectivă, piaţa de retail va fi stimulată şi de dezvoltarea sistemului de plată cu cardul, care este încă la un nivel incipient în România, este de părere domnul Roma.
Chiar dacă sunt în Bucureşti centre comerciale care au înregistrat un insucces în ultimii ani, acest lucru nu se datorează lipsei interesului din partea retailerilor, ci mai degrabă locaţiei şi designului. "Retailerii sunt şi mai interesaţi să vină într-un proiect de succes. A face un mall nu presupune doar să - l construieşti şi să semnezi nişte contracte de închiriere. Adevărata provocare începe abia după inaugurare prin eforturile de zi cu zi pentru ca el să aibă succes şi să genereze trafic. Pentru aceasta trebuie să fii un dezvoltator de centre comerciale foarte experimentat", subliniază Tal Roma.
În speţă, centrele comerciale cu mai mult de parter şi etaj nu funcţionează, este de părere domnul Roma.
Parc de afaceri în zona Progresului
În perspectivă, AFI Europe România are în plan să demareze în următorii ani o serie de noi investiţii, pe lângă cele amintite. Astfel, în Bucureşti urmează să fie realizat un parc de afaceri pe un teren de 17.000 mp situat între Bd. Tudor Vladimirescu şi Str. Progresului. Proiectul va avea cel mai probabil o suprafaţă de aproximativ 50.000 mp, dispusă în clădiri de 6 etaje şi cu mult spaţiu verde adiacent. În prezent ansamblul este în curs de proiectare şi nu a fost încă stabilită data începerii lucrărilor de construcţie, a precizat directorul de dezvoltare al companiei.
AFI are în vizor şi segmentul rezidenţial
Chiar dacă piaţa rezidenţială nu a atras prea multă atenţie în ultimii ani pentru investiţii noi, acest lucru ar putea să se schimbe într-un viitor nu foarte îndepărtat. Deşi AFI Europe s-a axat până acum în România pe proprietăţi comerciale, pentru care a existat cerere, în perspectiva următorilor 4 - 6 ani dezvoltatorul pregăteşte mai multe proiecte rezidenţiale în Bucureşti.
Compania deţine o serie de terenuri în Capitală şi împrejurimi care se pretează pentru dezvoltări rezidenţiale. Începerea lucrărilor este condiţionată însă de îmbunătăţirea condiţiilor de piaţă şi de acordare a creditelor ipotecare.
AFI Europe România sondează în continuare piaţa pentru identificarea unor terenuri bine poziţionate, primind în acest sens numeroase oferte de la proprietari. Aceste proiecte ar putea fi dezvoltate în sistem joint venture cu proprietarii de terenuri, care la final ar obţine o cotă parte din proiect, explică Tal Roma, director dezvoltare AFI Europe România .
"Suntem foarte încrezători în România şi nu o spunem pentru că sună bine, ci pentru că afirmaţia este susţinută de indicatorii economici. În plus, infrastructura de autostrăzi din România trebuie să se dezvolte. Odată ce Bucureştiul va fi conectat printr-o reţea de autostrăzi cu Budapesta şi Belgrad, atunci un nou val de investitori din Germania şi Austria va fi atras în România", apreciază Tal Roma.