Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

AFI Europe RomâniaAFI va dezvolta trei proiecte imobiliare în 2013

F.A. Investiţii /

David Hay, CEO AFI Europe Romania

David Hay, CEO AFI Europe Romania

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    După succesul înregistrat de AFI Palace Cotroceni şi prima clădire de birouri din AFI Park, dezvoltatorul AFI Europe România va continua în 2013 proiectele începute şi va demara altele noi.

    "Pentru AFI Europe, România este principala piaţă ca volum al proiectelor", ne-a declarat David Hay, CEO AFI Europe România.

    Au început lucrările la AFI Park 2

    Pe segmentul de birouri, anul acesta AFI Europe România va construi cea de-a doua clădire din complexul AFI Park, adiacent centrului comercial AFI Palace Cotroceni. În pezent, antreprenorul, Danya Cebus (n.r. compania de construcţii din grupul AFI), lucrează la fundaţia clădirii.

    Al doilea turn va fi identic cu primul, prin urmare va avea tot în jur de 12.000 mp închiriabili, respectiv 20.000 mp suprafaţă construită. Clădirea va avea un regim de înălţime două subsoluri + parter + 10 etaje. Finalizarea este prevăzută pentru primul trimestru din 2014.

    "Vedem pe zona de birouri o mişcare pe România din partea companiilor de IT, fie că îşi consolidează sau mută birourile din afară în România, fie se mută din provincie în Bucureşti", precizează David Hay.

    Cel mai probabil şi a doua clădire de birouri va fi închiriată preponderent tot de companii de IT. Proiectul prezintă o serie de avantaje ce ţin de locaţie, accesul la toate mijloacele de transport în comun şi proximitatea de centrul universitar Politehnica. Nu în ultimul rând, companiile de IT se află într-o continuă expansiune, prin urmare contează mult faptul că pot închiria spaţii suplimentare în AFI Park pe măsură ce noi clădiri sunt date în folosinţă. În plus, prezenţa centrului comercial asigură accesul la servicii (hipermarket, bănci, săli de sport etc.), argumentează domnul Hay.

    La mijlocul lunii februarie dezvoltatorul purta negocieri avansate cu potenţialii chiriaşi pentru închirierea celei de a doua clădiri din ansamblu de birouri. În acelaşi timp, prima clădire era închiriată în proporţie de 60% şi urmau să fie semnate contractele pentru restul suprafeţelor. În 2013 au fost semnate contracte adiţionale .

    A treia clădire de birouri din complex ar urma să fie începută peste un an - un an şi jumătate. Dacă se finalizează mai devreme închirierea celei de a doua clădiri, atunci şi lucrările la următoarea pot începe mai repede.

    În doi ani ar putea demara şi proiectul de birouri din Progresului

    Pe segmentul de birouri AFI mai are în plan dezvoltarea unui ansamblu de birouri similar celui din Cotroceni pe strada Progresului din Capitală. Proiectul va cuprinde în jur de 50.000 - 60.000 mp de spaţii de birouri clasa A. Va mai dura însă în jur de doi ani până când proiectul va fi pregătit pentru dezvoltare. Între timp se lucrează la proiectare şi obţinerea autorizaţiilor, precizează şeful AFI Europe România.

    Anul acesta începe construcţia la AFI Palace B. Noi

    Pe segmentul de centre comerciale, anul acesta sau cel târziu la începutul lui 2014, AFI va demara construcţia obiectivului AFI Palace B.Noi. Proiectarea este în curs de finalizare. Acesta va fi un centru comercial de cartier, cu o suprafaţă totală de 35.000 mp şi închiriabilă de 26.000 mp, ce va deservi în jur de 250.000 de persoane din zona de nord-vest a Capitalei şi localităţile limitrofe, menţionează David Hay.

    AFI Palace Ploieşti va fi gata în octombrie

    Anul acesta dezvoltatorul va finaliza lucrările la proiectul AFI Palace Ploieşti, început în primăvara anului trecut. Obiectivul va dispune de o suprafaţă închiriabilă de 29.000 mp. Până în prezent constructorul Danya Cebus a realizat structura clădirii, iar lucrările sunt în grafic. Finanţarea pentru finalizarea proiectului este asigurată printr-un credit bancar de peste 30 de milioane de euro obţinut la sfârşitul anului trecut. Inaugurarea centrului comercial va avea loc pe 3 octombrie anul acesta, afirmă David Hay.

    La mijlocul lunii februarie centrul comercial era închiriat în proporţie de peste 73%.

    Chiar dacă AFI Palace nu va fi primul centru comercial inaugurat la Ploieşti (n.r. în toamna anului trecut NEPI în parteneriat cu Carrefour Property au deschis centrul comercial Ploieşti Shopping City), şeful AFI Europe este încrezător că proiectului propiu va deveni un pol de atracţie pentru ploieşteni, având în vedere proximitatea faţă de centrul oraşului. "Competiţia este bună, te determină să lucrezi mai bine", afirmă David Hay.

    În perspectivă, AFI îşi propune să construiască şi un parc de retail la Arad, cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 30.000 mp. Lucrările vor începe însă doar în momentul în care vor fi semnate contractele de închiriere pentru spaţiile principale, precizează domnul Hay.

    Rezultate în creştere în AFI Palace Cotroceni

    Centrul comercial AFI Palace Cotroceni reprezintă în continuare cel mai mare proiect AFI Europe din toate cele opt state în care activează. La sfârşitul anului 2012 valoarea actualizată a proiectului era estimată la peste 360 milioane de euro.

    Şeful AFI Europe România se declară foarte mulţumit de rezultatele înregistrate de centrul comercial. În 2012 acesta a atras în medie 52.000 de vizitatori pe zi, fapt ce s-a resimţit şi printr-o creştere a volumului de vânzări a retailerilor şi, implicit, a veniturilor din chirii. Creşterea ar putea să continue şi în acest an.

    AFI nu a renunţat la proiectele rezidenţiale

    În viitorul mai îndepărtat AFI Europe are în plan să dezvolte în România şi proiecte rezidenţiale, segment pe care compania are, de asemenea, o experienţă bogată.

    "Avem multe terenuri pentru rezidenţiale în Bucureştii Noi, Măgurele, Pipera, dar aşteptăm până când piaţa îşi revine. Vom începe când vom vedea că există o cerere reală, disponibilitate de finanţare şi un început de creştere a preţurilor. Între timp pregătim proiectele şi autorizaţiile. Nu văd un proiect rezidenţial AFI în următorii unul - doi ani", afirmă domnul Hay.

    Menţinând plafonul actual, programul "Prima Casă" va funcţiona doar pentru proiecte mici, este de părere reprezentantul AFI.

    Expansiunea pieţei de birouri va continua

    În opinia şefului AFI Europe România, ţara noastră prezintă un mare potenţial de dezvoltare, dar a resimţit influenţa incertitudinii ultimilor ani din Europa. Odată ce situaţia pe continent se va clarifica, se vor vedea îmbunătăţiri şi pe piaţa locală. Anul acesta cel mai probabil se va asemăna cu 2012 în privinţa dezvoltării imobiliare, atât timp cât nu se schimbă situaţia din Europa.

    Luat în particular, Bucureştiul este o piaţă mare, cu o populaţie reală de două-trei milioane de persoane. Un oraş la această dimensiune trebuie să aibă o piaţă de birouri mult mai mare. De exemplu, Praga, cu o populaţie mai mică decât a Bucureştiului, are un stoc de birouri aproape dublu (în jur de 3 milioane mp faţă de 1,8 în Bucureşti). Prin urmare există mult loc de creştere în Capitală, apreciază domnul Hay.

    Strategia AFI în cazul proiectelor comerciale este să construiască, să stabilizeze proiectele, să obţină venituri din exploatarea lor un număr de ani şi ulterior să le vândă parţial sau în totalitate unor investitori pentru a relua ciclul, explică reprezentantul AFI.

    Creditarea proiectelor imobiliare s-a plafonat la 30 milioane de euro

    Piaţa dezvoltării imobiliare din România este, în principal, afectată de lipsa de finanţare bancară, apreciază reprezentantul AFI. Chiar dacă un dezvoltator reuşeşte să acceseze finanţare, şi doar după negocieri îndelungate, nu poate spera la mai mult de 30 de milioane de euro de la o bancă. De altfel, proiectele mari finalizate în ultimii ani în România au fost posibile deoarece aveau asigurată finanţarea înainte să vină criza. Practic, băncile s-au adaptat la criză refuzând să mai ofere finanţare.

    În momentul de faţă băncile şi piaţa în general, percep România ca fiind riscantă.

    "România este însă mai puţin riscantă decât Spania, Cipru, Portugalia, Irlanda, de exemplu. Comparativ cu aceste state, în România au fost puţine cazuri de insolvenţă ale marilor proiecte imobiliare, doar două-trei mall-uri. Cu toate acestea, Europa de Vest percepe că România este riscantă", crede David Hay.

    În prezent, este greu să obţii finanţare inclusiv pentru a începe proiecte imobiliare în Europa de Vest. Şansele cresc totuşi dacă dezvoltatorul este un client vechi şi de încredere al băncii. Contează ca proiectul să fie bun, la un preţ rezonabil, în locaţia potrivită, iar echipa de dezvoltare să aibă experienţa necesară să îl ducă la capăt. Nu în ultimul rând, este important să existe un nivel minim de preînchirieri sau vânzări, după caz. Dacă din criză ar reieşi ceva bun, atunci ar fi consolidarea pieţei dezvoltatorilor performanţi, care pot genera proiecte de calitate, conforme cu aşteptărilor băncilor, este de părere domnul Hay.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional