Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

AFI Europe RomâniaUn centru comercial va fi livrat anul acesta şi două clădiri de birouri anul viitor

F.A. Investiţii /

David Hay, CEO AFI Europe Romania

David Hay, CEO AFI Europe Romania

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    AFI Europe România, unul dintre puţinii dezvoltatori internaţionali care şi-a menţinut ritmul de realizare a proiectelor imobiliare în România după contracţia pieţei, îşi continuă planurile ambiţioase cu noi centre comerciale şi clădiri de birouri.

    În prezent, AFI lucrează la finalizarea centrului comercial AFI Palace Ploieşti, a doua şi a treia clădire de birouri din ansamblul AFI Park (clădirile de birouri de lângă AFI Palace Cotroceni) şi a început recent fundaţia la centrul comercial B. Noi, în Bucureşti.

    AFI Palace Ploieşti este aproape gata

    David Hay, CEO AFI Europe România, ne-a declarat că centrul comercial AFI Palace Ploieşti va fi inaugurat pe 3 octombrie 2013, în urma unei investiţii totale de aproximativ 50 milioane de euro. În luna august, construcţia era realizată în proporţie de 90%, rămânând de finalizat faţada, finisajele, de făcut unele ajustări, precum şi amenajarea peisagistică. Lucrările au fost demarate în iunie 2012 de Danya Cebus, compania de construcţii din cadrul grupului AFI.

    Centrul comercial este dezvoltat pe parter şi un etaj şi dispune în total de o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 33.000 mp, din care 4000 mp reprezintă extinderea realizată pentru cinematograf şi zona de divertisment (cazino, patinoar, locuri de joacă).

    În august, AFI Palace Ploieşti era închiriat în proporţie de peste 90%, pentru restul suprafeţelor contractele fiind în curs de semnare sau în stadii de negocieri foarte avansate. La deschiderea oficială, dezvoltatorul estimează un grad de ocupare de aproape 100%.

    Conceptul centrului comercial este unul simplu şi clar, care să faciliteze orientarea vizitatorilor şi să asigure iluminarea naturală, alături de coridoare spaţioase: parterul este străbătut de un coridor lung, care comunică direct cu etajul printr-un atrium larg, acoperit cu sticlă. La etaj este prevăzut şi un al doilea coridor transversal, de asemenea acoperit cu sticlă.

    Parterul va găzdui un hipermarket cu o zonă de vânzare de 8.200 mp (la care se adaugă 4.100 mp zone de depozitare la subsol), un magazin de electrocasnice şi zona de servicii. Magazinele de modă vor fi toate amplasate la etaj, alături de zona de divertisment şi restaurante, pentru a încuraja vizitatorii să parcurgă ambele nivele.

    Centrul comercial va mai include printre altele un patinoar de peste 450 mp şi un loc de joacă pentru copii de 250 mp la parter, un cinematograf cu şase săli (Cinema City), cazino, respectiv o sală de sport de 2.000 mp (la subsol).

    În total vor fi aproape 100 de magazine şi restaurante.

    De asemenea, centrul comercial va fi deservit de aproximativ 1.000 de locuri de parcare, dintre care în jur de 300 la subsol, iar restul la nivelul solului.

    Principiile utilizate în elaborarea conceptului sunt aceleaşi cu cele aplicate la AFI Palace Cotroceni şi la toate centrele comerciale dezvoltate de grupul AFI în Cehia, Rusia şi Israel, afirmă David Hay.

    Principala provocare pentru proiectul din Ploieşti (valabilă pentru toate centrele comerciale) a vizat stabilirea unui mix optim de chiriaşi.

    La Ploieşti va fi aplicat un mix de chiriaşi similar celui din AFI Palace Cotroceni (n.r. centrul comercial de referinţă al companiei în România), însă la o scară mai mică, în concordanţă cu dimeniunea noului centru comercial.

    "Toţi chiriaşii sunt branduri internaţionale sau naţionale. Este principiul pe care îl urmăm în toate proiectele", subliniază domnul Hay.

    Pentru a păstra un echilibru între proporţia ocupată de fiecare tip de chiriaş, dezvoltatorul a trebuit să refuze anumite companii interesate să închirieze, aceasta în contextul în care centrul comercial a fost extins. Extinderea a fost prevăzută de la demararea proiectului, dar lucrările nu au demarat decât după asigurarea contractului cu cinematograful. Extinderea va fi gata la deschiderea centrului comercial, mai puţin cinematograful, a cărui amenajare va mai dura, inaugurarea lui fiind prevăzută în intervalul martie-aprilie anul viitor. Restul zonei de divertisment va fi deschisă în octombrie anul acesta , a precizat domnul Hay.

    Dezvoltatorul nu mai intenţionează să extindă pe viitor centrul comercial din Ploieşti deoarece terenul de 4 hectare nu mai permite o extindere pe orizontală, iar extinderea cu încă un etaj nu ar avea sens pentru că ar depăşi cu mult dimensiunea potrivită pentru oraş. "Vrem un mall funcţional. La dimensiunea aceasta ai chirii sustenabile", argumentează domnul Hay.

    Ţinta dezvoltatorului pentru mall-ul din Ploieşti este să ajungă în timp la un număr de aproximativ 20.000 - 25.000 de vizitatori pe zi.

    Centrul comercial din Ploieşti va obţine certificat de clădire "verde"

    Centrul comercial are o suprafaţă construită de 66.000 mp. Construcţia este realizată în proporţie de 85% din beton armat, la care se adaugă o mică zonă pe structură uşoară la etaj. Compartimentările sunt din gips carton şi în mai mică măsură din BCA.

    Constructorul, Danya Cebus, a beneficiat şi de experienţa a 50 - 60 de lucrători români care au executat anterior construcţii în Israel, precizează domnul Hay.

    Provocările întâmpinate pe parcursul derulării construcţiei au vizat pentru început adaptarea proiectului la terenul relativ mic, de aproximativ 4 hectare, fapt ce a impus de fapt construcţia centrului comercial pe două nivele.

    În rest, ca la orice proiect comercial, chiriaşii au solicitat unele modificări, de exemplu mutarea unor pereţi, realizarea unor ieşiri suplimentare etc. În comparaţie, la o clădire de birouri cu spaţii deschise modificările sunt minime. Într-un centru comercial fiecare chiriaş are necesităţi specifice, explică domnul Hay.

    AFI Palace Ploieşti va fi un centru comercial foarte eficient energetic şi prietenos cu mediul. Acest fapt va fi confirmat prin obţinerea unui certificat de sustenabilitate în sistem LEED.

    David Hay mărturiseşte că este mai dificil de aplicat un astfel de standard pentru un centru comercial dar "este un lucru necesar pe o astfel de piaţă şi lucrul corect de făcut" (n.r. până acum în România certificatele pentru clădiri "verzi" au vizat aproape în exclusivitate ansamblurile de birouri). De acest standard beneficiază şi chiriaşii, deoarece presupune reduceri importante de costuri cu utilităţile (mai ales electricitate) şi mentenanţa.

    În acest scop, dezvoltatorul a implementat de la început tehnologiile necesare, de exemplu aplicarea de sticlă termoizolantă, echipamente şi sisteme de calitate, iar majoritatea corpurilor de iluminat sunt cu LED sau alte sisteme care aduc reduceri de costuri. "Investiţia iniţială este mai mare, dar aduce economii pe termen lung", subliniază domnul Hay.

    Suplimentar, ar mai fi putut fi aplicate panouri fotovoltaice, având în vedere acoperişul generos de 17.000 mp. Acest lucru nu s-a făcut din cauza incertitudinii privind acordarea în viitor a certificatelor verzi pentru energia electrică livrată în reţea, menţionează reprezentantul AFI.

    Încă două turnuri de birouri sunt în construcţie în Cotroceni

    Pe zona de birouri, AFI Europe România dezvoltă a doua şi a treia clădire din ansamblul AFI Park. La finele lunii august, structura la a doua clădire era ridicată până la etajul şase (din zece), lucrările fiind demarate din decembrie 2012. În paralel, au fost săpate fundaţiile pentru a treia clădire. Antreprenorul general al lucrării este tot Danya Cebus.

    A doua clădire de birouri urmează să fie inaugurată în luna aprilie 2014, iar a treia în noiembrie 2014. "Vrem să lucrăm încontinuu, mai avem clădirile 4 şi 5", afirmă David Hay.

    În luna august, AFI ajunsese la negocieri foarte avansate pentru închirierea celor două clădiri noi, în special către companii de IT şi departamente de IT ale unor instituţii financiare. Negocierile vizează aproximativ 13.000 - 14.000 mp din suprafaţa închiriabilă a celor două clădiri (însumând 24.000 mp). De altfel, unii chiriaşi din prima clădire livrată plănuiesc să se extindă şi în următoarele.

    Toate clădirile de birouri din ansamblul Cotroceni vor fi certificate LEED Gold, ne asigură domnul Hay.

    Tot pe zona de birouri, până în anul 2015, AFI Europe îşi propune să înceapă şi proiectul AFI Business Park pe fosta platformă industrială Inox, aflată în apropiere de hotelul Marriott, din Bucureşti. Aici, pe un teren de 1,7 hectare, dezvoltatorul intenţionează să construiască în trei faze un parc de afaceri cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 50.000 mp. În prezent, compania lucrează la proiectare. Clădirea va viza, de asemenea, obţinerea unui certificat de sustenabilitate, minim LEED Gold.

    AFI nu renunţă la ideea de a construi rezidenţiale în România

    În opinia directorului general AFI Europe România, piaţa rezidenţială încă nu întruneşte condiţiile pentru construirea unui ansamblu rezidenţial AFI. "Cu siguranţă vom face un proiect rezidenţial pe viitor, poate peste unul sau doi ani, depinde de piaţă. Acum nu este o cerere reală, ci doar una legată de Prima Casă. În afara programului este foarte dificil de dezvoltat", afirmă David Hay.

    Compania dispune de terenuri propice pentru dezvoltări rezidenţiale în Pipera, Bucureştii Noi şi Măgurele.

    Piaţa imobiliară se află pe un "trend bun"

    În ansamblu, şeful AFI Europe România este încrezător în evoluţia economică din România şi, implicit, în evoluţia pieţei imobiliare. "Trendul este bun. Pe retail vedem că vânzările chiriaşilor cresc încontinuu, iar pe birouri sesizăm o cerere mare din partea companiilor de IT", mai spune David Hay.

    AFI Palace Cotroceni, principalul activ al companiei în România, a înregistrat o creştere constantă a vânzărilor realizate de chiriaşi. Aceasta în contextul în care numărul mediu de vizitatori a ajuns la peste 52.000 pe zi în prima jumătate a anului curent.

    A demarat realizarea fundaţiilor la centrul comercial B. Noi

    AFI Europe România a început recent fundaţia noului centru comercial B. Noi, situat în cartierul Bucureştii Noi din Capitală. "Am derulat proiectul la o viteză redusă, dar vrem să intensificăm procesul. Sperăm să fie gata la sfârşitul anului 2014", a precizat David Hay.

    Calendarul dezvoltării este legat de începerea şi finalizarea lucrărilor de extindere a liniei de metrou ce va trece prin faţa terenului. Lucrările la extinderea liniei de metrou urmau să înceapă în august 2013.

    Centrul comercial va avea o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 30.000 mp, dispusă preponderent la nivelul parterului, în timp ce etajul va găzdui exclusiv zona de divertisment şi restaurante. Centrul comercial va include şi un hipermarket, iar lucrările vor fi executate tot de Danya Cebus.

    În perspectivă, AFI Europe mai intenţionează să dezvolte un parc de retail pe un teren pe care îl deţine în centrul Aradului. Construcţia va începe în momentul în care va fi încheiat un acord cu un hipermarket sau un magazin de bricolaj (DYI), adaugă reprezentantul AFI Europe România.

    Dezvoltatorul are în vedere extinderea şi în alte oraşe, cele mai atractive râmânând oraşele mari.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional