ALINA NECULA, ADAMA GROUP:"Am înregistrat vânzări cu 40% mai mari, în primul semestru"
Piaţa Imobiliară / 08 septembrie 2015
Prima jumătate a acestui an a însemnat pentru dezvoltatorul Adama o creştere a vânzărilor de aproximativ 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum ne-a declarat Alina Necula, directorul departamentelui de marketing şi vânzări al grupului. Potrivit domniei sale, Adama deţine ansambluri rezidenţiale la care va anunţa, în curând, epuizarea stocului, iar la cele livrate recent va putea să crească procentul de locuire.
Reprezentantul Adama ne-a mai spus că apartamentele de două camere rămân primele în topul preferinţelor clienţilor, dar că observă un interes tot mai crescut şi pentru locuinţele cu trei camere.
"Ne aşteptăm ca 2015 să fie cel mai bun an al companiei din 2007 încoace, în ceea ce priveşte tranzacţiile cu locuinţe"
Reporter: În ce stadiu se află lucrările la ansamblul rezidenţial Evocasa Armonia?
Alina Necula: Cele două clădiri din Evocasa Armonia, totalizând 262 de unităţi, sunt complet finalizate şi vândute în proporţie de 99%. În prezent, mai avem la vânzare ultimele două unităţi în acest complex, fiind unul dintre proiectele noastre de renume şi printre primele noastre dezvoltări.
Reporter: Care sunt suprafeţele construite şi preţurile de vânzare ale apartamentelor din acest ansamblu?
Alina Necula: La momentul actual, mai avem la vânzare doar două apartamente de trei camere, aflate la etajele superioare, având suprafeţe de 70-75 metri pătraţi, dar şi balcoane şi terase generoase. Preţurile pornesc de la 89.000 euro (TVA inclus). Echipele noastre de vânzări de la toate proiectele din Bucureşti şi din ţară se află în contact permanent cu potenţialii clienţi şi putem spune că numărul solicitărilor şi al persoanelor interesate de achiziţionarea unui apartament este în creştere comparativ cu perioade similare ale anilor trecuţi. Cu alte cuvinte, ne aflăm într-un fel de maşină a timpului: ne-am întors ca interes şi tranzacţionare la nivelul anilor 2007-2008, dar anul viitor nu va mai fi un nou 2009, ci un 2016 cu dezvoltatori atenţi la dorinţele şi nevoile clienţilor, cu potenţiali cumpărători mult mai bine informaţi privind opţiunile din piaţă. Cu alte cuvinte, vom avea o piaţă matură şi stabilă.
Un trend demn de semnalat şi un avantaj pentru dezvoltatorii serioşi şi cu o istorie în piaţă este disponibilitatea clienţilor de a achiziţiona din nou încă din faza de construcţie. Ultima fază de dezvoltare din proiectul nostru Copou Bellevue (Iaşi) este un exemplu în acest sens, 75% dintre apartamente fiind achiziţionate înainte de livrarea clădirii.
În ceea ce priveşte Evocasa Armonia, cel mai probabil, în perioada următoare, vom putea anunţa oficial epuizarea stocului de apartamente de acolo.
Reporter: Care este gradul de ocupare al proiectelor Adama, în acest moment?
Alina Necula: Ca medie, putem spune că ne apropiem de un procent de 85%, cu multe proiecte însă integral vândute sau cu un grad de vânzare de peste 90%.
Reporter: Câte locuinţe aţi vândut, în primele şase luni, în cadrul ansamblurilor rezidenţiale? Ce aşteptări aveţi privind a doua parte a anului?
Alina Necula: Prima jumătate a acestui an a însemnat pentru Adama o creştere a vânzărilor de aproximativ 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce, în ultimii doi ani, am înregistrat creşteri succesive de 25%, respectiv 30%. Ne aşteptăm ca 2015 să fie cel mai bun an al companiei din 2007 încoace, în ceea ce priveşte vânzările. Avem ansambluri rezidenţiale la care vom putea anunţa epuizarea stocului, iar la cele livrate recent vom creşte procentul de locuire.
Reporter: Care au fost cele mai căutate locuinţe oferite de Adama, în prima parte a anului?
Alina Necula: Apartamentele de două camere rămân primele în topul preferinţelor clienţilor, dar observăm un interes tot mai crescut şi pentru apartamentele de trei camere, achiziţionate atât de cupluri tinere, aflate la început de drum şi care iau în calcul mărirea familiei, precum şi de familii care au deja copii. Marele avantaj al proiectelor noastre, aspect valabil în toate locaţiile, este amplasarea ansamblurilor. Toate proiectele rezidenţiale Adama sunt construite în oraş, în cartiere de tradiţie, bine conectate la reţeaua de transport public şi având în imediata apropiere toate facilităţile necesare unei vieţi moderne, de la hypermarketuri şi zone comerciale, la grădiniţe, şcoli sau parcuri. În condiţiile în care clientul actual este tot mai informat şi înţelege importanţa amplasării în alegerea viitoarei locuinţe, putem spune că, alături de calitatea la care sunt realizate proiectele noastre, şi localizarea este unul din punctele forte.
Reporter: Ce facilităţi oferiţi clienţilor în vederea achiziţiilor de locuinţe în ansamblurile Adama?
Alina Necula: Adama dezvoltă, în principal, ansambluri rezidenţiale dedicate clasei medii şi peste medie, cu apartamente la un raport calitate-preţ corect şi realizate la standarde înalte. Acest tipar este unul care, pe piaţa din România, nu beneficiază de o ofertă largă, dar care se va extinde cu siguranţă, întrucât cererea este în creştere pe acest segment. De aceea, facilităţile din cadrul proiectelor Adama sunt cele de care o tânără familie modernă are nevoie, păstrând în acelaşi timp nişte costuri moderate la întreţinere. Pe lângă achiziţionarea unor apartamente complet finisate, realizate de producători - lideri de piaţă pe segmentul lor, locatarii Adama beneficiază de pază 24 de ore din 24, locuri de joacă pentru copii în incinta proiectelor, spaţii verzi, locuri private de parcare sau spaţii de depozitare la parterul sau în subsolul clădirilor. În plus, avem proiecte în care asigurăm gratuit transportul locatarilor până în zona de centru a oraşului sau le punem la dispoziţie un card de reduceri şi oferte speciale exclusive de la diverşi parteneri.
Reporter: Cum caracterizaţi oferta actuală de finanţare a băncilor autohtone pentru achiziţia de locuinţe?
Alina Necula: Pe sectorul clientului final, al celui care achiziţionează un apartament, este evident că oferta de finanţare din partea băncilor a devenit mult mai lichidă, iar accesul la creditare este mult mai flexibil.
La momentul actual, în piaţă există variante extrem de diverse pentru accesarea unui credit atât pentru cei care deţin un avans mai mic de 5%, respectiv clienţii programului Prima Casă, cât şi pentru ceilalţi. În plus, condiţiile privind rata lunară sunt chiar mai avantajoase la unele dintre pachetele standard de creditare decât la Prima Casă, clienţii scăpând astfel de limitările impuse de programul guvernamental. În privinţa dezvoltatorilor, Adama, ca parte a IMMOFINANZ Group, are avantajul să dezvolte exclusiv din fonduri proprii, fără implicarea băncilor. Toate dezvoltările post-criză ale companiei au fost realizate până acum doar din finanţare privată.
Reporter: În ce stadiu se află dezvoltările din zonele Vasile Lascăr şi Răzoare din Bucureşti, respectiv proiectul din Braşov?
Alina Necula: Momentan, ne aflăm în continuare fie în ultimele etape de planificare internă şi de design al proiectelor, fie în diverse faze de obţinere a autorizaţiilor de la instituţiile publice. Sunt proiecte pe care le avem în vedere, cel mai probabil, pe termen mediu spre lung.
Reporter: Care dintre aceste proiecte credeţi că se va concretiza în perioada următoare şi când ar putea începe lucrările de construcţie?
Alina Necula: Cel mai aproape de aşezarea pietrei de temelie este un alt proiect, pe care ne dorim să îl dezvoltăm în Timişoara. Este un ansamblu rezidenţial, la care ne aflăm în faze avansate în procesul de autorizare şi pe care este posibil să îl demarăm într-un termen de 6-9 luni.
Reporter: Care sunt planurile Adama privind dezvoltările rezidenţiale din oraşele secundare?
Alina Necula: Acordăm o atenţie ridicată atât Bucureştiului, cât şi oraşelor secundare, mai ales celor mari, precum Timişoara, Cluj sau Braşov. După cum am menţionat, Timişoara este pe lista scurtă, dar luăm în calcul şi celelalte oraşe. Sunt zone care s-au dezvoltat puternic din punct de vedere economic, dar unde soluţiile rezidenţiale moderne nu sunt atât de numeroase. Fiind un dezvoltator prezent în piaţă de peste 10 ani, avem avantajul unui know-how extins, în baza căruia luăm decizii strategice de dezvoltare.
Reporter: Cum estimaţi că va evolua piaţa rezidenţială pe termen scurt şi mediu în ţara noastră?
Alina Necula: Principalii indicatori micro şi macro-economici la care ar trebui să ne raportăm pentru analizarea sectorului imobiliar ne indică faptul că piaţa se îndreaptă spre stabilizare. Am trecut de etapa de scădere abruptă, iar în baza lecţiilor acelei perioade, piaţa se raportează la o altă realitate, la un alt context. Cel mai probabil, pe termen mediu, putem asista la fluctuaţii de cel mult 5%, variaţii normale pe o piaţă matură. Singurul sector la care ne putem aştepta la uşoare creşteri este cel dedicat clasei de mijloc, descris anterior, în condiţiile unui aşteptat dezechilibru între cerere şi ofertă.
Reporter: Mulţumesc!