Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Alocarea viitoare a fondurilor europene va viza si Strategia Dunarii

A.D. Perspective /

Programele operationale europene in perioada 2014-2020 vor viza si prioritatile stabilite prin Strategia Dunarii, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, cu ocazia deschiderii Forumului anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, care are loc la Bucuresti.

"Strategia da deja roade: 400 de proiecte in valoare de 49 de miliarde de euro, pe 11 axe prioritare, au fost deja selectate de coordonatorii axelor prioritare. Nu trebuie, insa, sa ne multumim doar cu ce am realizat. Trebuie sa dezvoltam initiativa locala si trebuie ca regiunea Dunarii sa-si imbunatateasca de asemenea competitivitatea", a precizat comisarul european.

La randul sau, primul-ministru Victor Ponta a afirmat deschiderea Romaniei pentru colaborarea cu toate guvernele statelor dunarene in vederea elaborarii Strategiei. "Romania va fi intotdeauna un actor implicat si interesat de dezvoltarea acestei strategii", a afirmat premierul.

Ministrul afacerilor externe bulgar, Kristian Vigenin, a precizat ca tara sa doreste imbunatatirea conectivitatii in regiune, in acest sens propunand construirea a inca doua poduri peste Dunare, la Bechet - Oryahovo si Calarasi - Silistra, modernizrea infrastructurii portuare si a punctelor de trecere a Dunarii cu bacul.

In privinta utilizarii energiei in regiunea Dunarii, principalele 3 preocupari ale Comisiei Europene sunt: securitatea energetica (reducerea dependentei de importuri), competitivitatea in sectorul energetic si preturile relativ mari din energie, a precizat Tudor Constantinescu, consilier principal al directorului general, Directoratul General pentru Energie, din cadrul Comisiei Europene.

Cresterea eficientei energetice in regiune reprezinta prioritate pentru intervalul 2014-2020, cu atat mai importanta in contextul liberalizarii pietelor, a adaugat domnul Constantinescu.

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii reprezinta o initiativa a Romaniei si Austriei, adoptata de Consiliul European in 2011.

Regiunea Dunarii include 14 state din UE si din afara UE: Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Austria, Croatia, Slovenia, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Romania, Bulgaria, Ucraina si Republica Moldova.

Romania coordoneaza 3 domenii prioritare din 7: transporturi fluviale; turismul si cultura; gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional