"Am folosit 100% şi chiar peste din banii alocaţi Regiunii Nord-Est prin POR 2014-2020"
Investiţii / 10 aprilie 2024
Finalul anului 2023 a reprezentat şi finalul Programului Operaţional Regional 2014-2020 pentru ADR Nord-Est, ne-a spus Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei.
"După un efort imens, am reuşit să folosim 100% şi chiar peste din banii alocaţi Regiunii Nord-Est prin acest Program. Un miliard de euro s-a transformat în proiecte cu impact, proiecte ce au rezolvat cu succes nişte probleme reale în regiunea noastră", ne-a transmis acesta, în cadrul unui interviu.
(Interviu cu Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est)
Reporter: Cu ce rezultate a finalizat Agenţia anul trecut şi ce diferenţe aţi înregistrat faţă de rezultatele din anul precedent, având în vedere contextul macro-economic din 2023?
Vasile Asandei: Finalul anului 2023 a reprezentat pentru noi şi finalul Programului Operaţional Regional 2014-2020. După un efort imens, am reuşit să folosim 100%, şi chiar peste, din banii alocaţi Regiunii Nord-Est prin acest Program. Un miliard de euro s-a transformat în proiecte cu impact, proiecte ce au rezolvat cu succes nişte probleme reale în regiunea noastră. Dacă e să vorbim în cifre, au fost 59 de apeluri de proiecte pentru care au fost depuse peste 2.800 de cereri de finanţare şi au fost încheiate 1237 de contracte, cu o valoare totală de 8 miliarde de lei. 700 de firme private au primit finanţare, 520 km de drumuri judeţene au fost realizate şi modernizate, 32 de obiective de patrimoniu au fost readuse la viaţă, 80 unităţi medicale au fost modernizate. Un milion de locuitori ai oraşelor au beneficiat de condiţii mai bune prin proiectele implementate: de la străzi la clădiri publice, şcoli, muzee, grădiniţe, spaţii de recreere. Au fost create cel puţin 800 de locuri de muncă. Aş putea spune că a fost un exerciţiu de succes şi toată munca aceasta nu o puteam face decât împreună.
Reporter: Ce proiecte se anunţă sau au fost deja depuse pentru atragerea de fonduri din bugetul 2021-2027?
Vasile Asandei: Seria finanţărilor dedicate dezvoltării Regiunii Nord-Est, din Programul Regional 2021-2027, a fost deschisă de apelul de proiecte pentru digitalizarea IMM-urilor. A fost un apel-pilot, unic în România, cu o alocare de 31 milioane euro, dezvoltat în parteneriat cu Banca Mondială, ce a urmărit transformarea digitală a IMM-urilor din Regiunea Nord-Est, prin investiţii pentru sprijinirea utilizării de instrumente, echipamente şi servicii digitale. Tot pentru mediul privat a fost lansat şi apelul pentru modernizarea microîntreprinderilor, cu o alocare de 30 de milioane de euro, apel care a avut termen limită de depunere 31 decembrie 2023. Pe cele două apeluri au fost depuse 565 de proiecte, (date valabile la 31 ianuarie 2024).
Pentru instituţiile publice, avem lansate trei apeluri dedicate Municipiilor pentru eficienţa energetică a clădirilor publice, mobilitate urbană şi învăţământ, cu o alocare totală de 418,25 milioane euro.
Reporter: Ce proiecte se află în aprobare/derulare în regiune (în ce domenii şi în ce zone)?
Vasile Asandei: Pentru 2024, pregătim deschiderea a încă 36 de apeluri în valoare alocată totală (FEDR+Bugetul de Stat) de 1,4 miliarde de euro, astfel:
- Publici (UAT): 22 apeluri cu o valoare alocată 976 mil euro;
- Proiecte etapizate (din POR 2014-2020): patru apeluri pentru publici şi un apel pentru privaţi, cu o valoare alocată de 144 mil euro;
- Pentru cercetare, inovare, competitivitate un număr de 13 apeluri cu o valoare alocată de 380 mil euro;
- Pentru digitalizare (publici + privaţi): două apeluri cu o valoare alocată de 68 mil euro;
- Eficienţă energetică (clădiri publice, rezidenţiale, infrastructură verde): 8 apeluri cu o valoare alocată de 373 mil euro;
- Mobilitate urbană: două apeluri cu o valoare alocată de 108 mil euro;
- Educaţie: 4 apeluri în valoare de 79 mil euro;
- Drumuri judeţene: un apel cu o valoare de 182 milioane euro.
Reporter: În ce proporţie se adresează acestea segmentului smart?
Vasile Asandei: După cum spuneam, pentru cercetare, inovare şi competitivitate avem alocată o sumă destul de mare, de 380 milioane de euro, sumă care credem că va stimula dezvoltarea economică a regiunii. De exemplu, avem un proiect impresionant în acest domeniu cu care ne mândrim, la Siret, finanţat prin POR 2014-2020. Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Siret East European Border, un proiect în valoare totală de aproape patru milioane de euro, este o investiţie unică în Regiunea Nord-Est şi a doua de acest fel din România, finanţată prin POR. Aici, la doar câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina, tinerii şi antreprenorii vor avea parte de ultimele inovaţii în domeniul tehnologiei. Scopul parcului ştiinţific şi tehnologic este de a asigura transferul tehnologic al rezultatelor cercetării, formarea tinerilor pentru activităţi de cercetare, stimularea potenţialului inovativ şi tehnico-ştiinţific al cercetătorilor şi studenţilor din Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, atragerea de fonduri şi companii, inclusiv companii străine, pentru activităţi în cadrul parcului. Este un proiect ambiţios prin care se vor forma tineri în domenii specializate pentru a fi mai bine pregătiţi pentru piaţa muncii actuală. Echipamentele pe care se pot pregăti sunt similare cu cele din fabrică, astfel că ei vor reuşi să aplice multe cunoştinţe practice pentru a fi mai bine pregătiţi. O mai bună formare înseamnă mai mari şanse de a avea un loc de muncă competitiv şi bine plătit.
Reporter: Ce aşteptări generale aveţi de la proiectele prin PNRR? Există vreun domeniu în care să fiţi implicaţi pe proiectele prin PNRR?
Vasile Asandei: Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est nu este implicată în nicio componentă din PNRR, dar este implicată în Programul de Sănătate.
Reporter: Care este valoarea fondurilor UE atrase în 2023 prin Agenţia pe care o reprezentaţi?
Vasile Asandei: Dacă ne referim la contracte semnate în 2023, au fost semnate ultimele patru contracte, în valoare de un milion de euro, având în vedere faptul că exerciţiul financiar 2014-2020 este la final, iar exerciţiul 2021-2027 abia a fost semnat.
Reporter: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi în activitatea dumneavoastră şi ce soluţii consideraţi că există pentru rezolvarea acestora?
Vasile Asandei: Există şi probleme, dar şi percepţii cu care ne confruntăm, spre exemplu ideea că banii europeni pot finanţa orice şi că ADR este un depozitar cu saci de bani. Este o greşeală. Proiectele trebuie să reprezinte nevoi. Potenţialii beneficiari trebuie să se gândească foarte bine la proiectele pe care le vor face în viitor. Pentru că, altminteri, dacă vin la finanţare cu proiecte care nu acoperă nevoi reale şi bine fundamentate, referindu-mă atât la publici, cât şi la privaţi, interesul pentru a le duce la final nu este foarte mare. Suntem la început de exerciţiu financiar, ne aşteaptă o perioadă plină de provocări şi de oportunităţi, în acelaşi timp. Un alt aspect care necesită un efort permanent, este creşterea capacităţii administrative, dezvoltarea competenţelor profesionale, adaptarea şi simplificarea proceselor, atât pentru noi, cât şi pentru beneficiari. Lucrurile sunt tot mai complicate şi nu putem să le facem faţă dacă nu avem profesionişti, dacă nu învăţam în fiecare zi şi nu lucrăm împreună.
Reporter: Mulţumesc!