Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANDREEA COMŞA, PREMIER ESTATE MANAGEMENT:"Avem o piaţă rezidenţială dependentă de un program garantat de stat"

LARISA BĂNICĂ Piaţa Imobiliară /

Piaţa imobiliară nu este în prezent cea care era înainte, chiar dacă criza s-a terminat şi economia şi-a revenit, potrivit doamnei Andreea Comşa, managing director, Premier Estate Management, care a mai precizat că piaţa rezidenţială a rezistat după criză doar datorită programului Prima Casă.

La evenimentul Real Estate Forum, domnia sa a precizat: "Criza s-a terminat în sensul în care economia şi-a revenit, dar piaţa imobiliară nu este cea care era înainte. Piaţa rezidenţială a rămas în picioa-re după criza financiară, cu ajutorul programului Prima Casă, care a susţinut dezvoltarea de noi proiecte rezidenţiale. Într-un sens, acest lucru a fost foarte bun prin faptul că acest program a existat atâţia ani, dar în alt sens avem o piaţă rezidenţială dependentă de un program garantat de stat, care la orice fluctuaţie se resimte în vânzările tuturor proiectelor. Astfel, nu reprezintă cel mai sănătos lucru".

Domnia sa a mai precizat că înainte discutam despre o creştere speculativă de preţuri şi de clienţi care aveau acces la finanţare: "În acel moment, orice apartament la orice preţ se vindea. Acum discutăm despre o piaţă limitată la un plafon al programului Prima Casă şi al TVA-ului de 5%. Ca urmare, întreaga piaţă rezidenţială se concentrează între aceste limite - odată 66.500 de euro şi apoi 100.000 de euro începând cu 2016".

Potrivit doamnei Comşa, nu mai avem un boom care să alarmeze piaţa rezidenţială, adică dezvoltări de proiecte care să nu poată fi susţinute cu finanţări de la bănci. Andreea Comşa a subliniat: "Ar trebui să găsim nişte baze mai solide pentru piaţa rezidenţială în loc să fim dependenţi de un program care, atunci când se întrerupe sau se termină fondurile, vânzările scad imediat. Aceas-tă situaţie arată o impredictibilitate în ceea ce priveşte business-ul unor investitori".

Premier Estate este o companie de consultanţă şi vânzări asistate pe segmentul rezidenţial, activă pe piaţa din România de opt ani.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional