Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANDREI CHILIMAN:"Vreau să finalizez reabilitarea termică a blocurilor până la sfârşitul anului viitor"

Investiţii /

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Administraţia locală a sectorului 1 şi-a propus să finalizeze până la sfârşitul anului 2015 reabilitarea termică a tuturor blocurilor eligibile pentru acest program, ne-a declarat primarul Andrei Chiliman.

    În acest an, Primăria Sectorului 1 şi-a propus reabilitarea termică a 190 de blocuri. La 35 dintre acestea, au fost demarate lucrările de anvelopare încă din ultimul trimestru al anului 2013, ne-a precizat edilul sectorului 1.

    Primăria Sectorului 1 a reabilitat termic, în cei cinci ani de la debutul programului, un număr de 628 de blocuri din această zonă administrativă. "Până în prezent, au fost anvelopate gratuit pentru cetăţeni 65% dintre blocurile din sectorul 1 eligibile de a intra în acest program. Programul de reabilitare a blocurilor a fost finanţat dintr-un credit contractat de Primăria Sectorului 1 de la Banca Europeană de Investiţii, la care s-a adăugat o cofinanţare de la bugetul local, proprietarii acestor apartamente neachitând niciun ban pentru lucrări", ne-a mai spus Andrei Chiliman.

    În anul 2011, administraţia locală a Sectorului 1 a contractat de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) un credit de 125 milioane de euro pentru finanţarea reabilitării termice a blocurilor din această zonă administrativă. Creditul este rambursabil în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de patru ani, fiind cel mai mare împrumut acordat de BEI unei autorităţi a administraţiei publice locale din ţara noastră.

    Primăria Sectorului 1 a alocat, pentru acest an, suma de 653,80 mii lei pentru lucrări de modernizare a arterelor, respectiv 653,08 mii lei pentru lucrări de reparaţii a străzilor. Totodată, administraţia locală a sectorului 1 a repartizat 1.141,38 mii lei pentru lucrări la reţeaua de apă şi canalizare.

    În prezent, gradul de îndatorare al Primăriei Sectorului 1 este de 4,48% din plafonul de 30% prevăzut în Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, ne-a menţionat Andrei Chiliman.

    În acest an, bugetul local al sectorului 1 este de 1.297.896,57 mii lei, din care 480.137,35 mii lei au fost rezervaţi investiţiilor. Cele mai multe fonduri vor fi cheltuite pentru reabilitarea termică a blocurilor, modernizarea infrastructurii şcolare şi a unităţilor sanitare, dar şi pentru noi proiecte de investiţii, cum ar fi extinderea adăpostului pentru câinii fără stăpân de la Odăi cu încă 1000 de locuri.

    În acest an, va deveni funcţională cea mai mare clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică din ţară, a menţionat edilul sectorului 1. Lucrările la construirea clădirii clinicii au demarat în urmă cu aproximativ un an şi jumătate şi au fost finalizate în luna iunie 2013.

    Valoarea totală a investiţiei, asigurată în totalitate din bugetul Primăriei Sectorului 1, s-a ridicat la aproximativ 15,2 milioane de euro. Odată cu terminarea lucrărilor la clădire, a fost finalizată prima etapă a investiţiei, urmând ca în perioada următoare clinica să fie dotată cu aparatură medicală de ultimă generaţie de Ministerul Sănătăţii. Imobilul este situat în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

    Primăria Sectorului 1 va mai crea, până în vara lui 2014, peste 400 de locuri noi pentru preşcolari prin extinderea corpurilor de clădire existente, prin achiziţionarea unor imobile care vor primi destinaţie de grădiniţă sau prin construirea unor grădiniţe noi.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional