Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANDREI DROSU, JLL:"Piaţa de retail - la unul dintre cele mai reduse niveluri din ultimii ani"

Piaţa Imobiliară /

Andrei Drosu: "În acest segment, chiria pentru centrele comerciale cele mai performante din Bucureşti este de 65-75 euro/mp/ lună".

Andrei Drosu: "În acest segment, chiria pentru centrele comerciale cele mai performante din Bucureşti este de 65-75 euro/mp/ lună".

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Livrările din segmentul de retail vor fi comparabile cu cele de acum un deceniu, pe segmentul oraşelor cu maxim 100.000 de locuitori, potrivit lui Silviu Pop, Head of Research Colliers International Romania. Domnia sa ne-a spus că anul 2017 se înscrie într-o nouă tendinţă, aceea de a acorda o atenţie sporită oraşelor mai mici, prin scheme de dimensiuni medii/scăzute.

    Domnia sa ne-a precizat: "Pe segmentul de retail, am avut livrări totale de puţin peste 100.000 mp la nivel naţional, în 2017, versus 240.000 mp cu un an mai devreme, în condiţiile în care au lipsit schemele mari de pe agendă. Astfel, Bucureştiul a avut o pondere mai mică de 20% din total (faţă de peste 40% în livrările din 2016).

    Ne aşteptăm să vedem spaţii comerciale noi de 175.000 mp în 2018, cu livrări împărţite în toată ţara. Ce este însă mai important este că, deşi piaţa, pe ansamblul ei, este considerabil sub nivelul pre-criză, când vedem un total semnificativ de peste jumătate de milion de metri pătraţi, uitându-ne la oraşe din prisma numărului de locuitori (sub 100.000 de persoane), livrările vor fi comparabile cu cele de acum un deceniu".

    Cererea care vine din partea chiriaşilor pentru schemele bune/importante care au rate de neocupare reduse/inexistente este una importantă, apreciază sursa citată, subliniind: "În general, vedem o cerere bună pentru oraşele cu un grad scăzut de acoperire a comerţului modern, ceea ce a dus la o extindere a schemelor mai mici (parcuri de retail), precum şi a lanţurilor din domeniul alimentar.

    Andrei Drosu, consultant Research Department JLL Romania, susţine că, în acest segment, chiria pentru centrele comerciale cele mai performante din Bucureşti este de 65-75 euro/mp/ lună, înregistrând o creştere marginală faţă de 2016, o medie a chiriilor aferente centrelor comerciale din Capitală fiind de 55-65 euro/mp/lună. În oraşele cu peste 250.000 de locuitori aceasta ajunge la 30-40 de euro/mp/lună, iar în cele cu mai puţin de 250.000 de locuitori, chiria medie se ridică la 15-20 de euro/mp/lună.

    Silviu Pop ne-a spus că, pentru acest an, "nu sunt scheme mari" de centre comerciale, acestea fiind aşteptate mai degrabă pentru 2019. Ca exemple, sunt mall-ul NEPI din Târgu Mureş (aproape 33.000 mp) sau extinderea Era Shopping Park din Iaşi de către Prime Kapital/MAS REI (până spre 100.000 mp).

    Andrei Drosu ne-a informat că, din punct de vedere al livrărilor, piaţa de retail a înregistrat unul dintre cele mai reduse niveluri din ultimii ani, aproape 130.000 de metri pătraţi fiind finalizaţi în 2017, marea majoritate în proiecte situate în afara Bucureştiului.

    Stocul de retail din ţara noastră se situează la 3,05 milioane de metri pătraţi, din care 1,1 milioane mp în Bucureşti.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional