Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ANEVAR a participat la realizarea unui manual european de pregătire în evaluarea proprietăţilor imobiliare

Andrei Stan Piaţa Imobiliară /

ANEVAR a participat la realizarea unui manual european de pregătire în evaluarea proprietăţilor imobiliare

Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) a participat, în calitate de partener şi consultant, la realizarea primului proiect educaţional care îşi propune să ofere o calificare uniformă la nivel european în evaluarea proprietăţii imobiliare. Proiectul se intitulează VARVET - Valuer Access to Recognized Vocational Education and Training şi a fost coordonat de Institute of Revenues Rating and Valuation (IRRV) din Marea Britanie, la el contribuind şi asociaţiile profesionale din Polonia (PFVA) şi Bulgaria (CIAB), potrivit unui comunicat de al ANEVAR, trimis Redacţiei.

Manualul rezultat din acest proiect oferă informaţii despre metodologia concretă de evaluare la un nivel de bază, fapt care, până în acest moment, a scăpat tuturor încercărilor anterioare de stabilire a unui cadru de formare internaţională real şi transparent şi a unui sistem de calificări în evaluare la nivelul întregii Europe, se arată în comunicat.

"Proiectul este foarte important prin prisma faptului că din ce
în ce mai multe firme de evaluare îşi extind activitatea în afara graniţelor ţării lor, iar clienţii europeni importanţi cer ca evaluatorii să fie calificaţi corespunzător şi, desigur, uniform, indiferent de ţara de provenienţă", explică Daniel Manaţe, preşedinte ANEVAR.

"Ne-am bucurat să contribuim cu experienţa şi experiza noastră la acest proiect al Uniunii Europene, prin care oferim o bază solidă şi comună pieţelor din Europa în care se simte lipsa unei calificări vocaţionale de bază în evaluare", a precizat Manaţe.

Potrivit sursei citate, în prezent, în Europa nu există cursuri de formare comparabile, doar un număr limitat dintre noile state membre, inclusiv acelea care au aderat la UE în 2004 şi 2007, având o infrastructură suficient de dezvoltată pentru a concepe şi a pune în aplicare o calificare de bază în evaluare.

"Deşi în majoritatea ţărilor vizate de proiect evaluatorii respectă şi se ghidează în activitatea lor după standardele europene sau internaţionale de evaluare, de multe ori ei nu au la dispoziţie o metodologie de lucru clară şi transparentă", a mai declarat preşedintele ANEVAR, adăugând: "Acest manual aduce completări şi interpretări concrete ale standardelor de evaluare, propunându-şi să uniformizeze metodele de evaluare în spiritul celor mai bune practici. Cu alte cuvinte, cei care îşi doresc să îşi dezvolte abilităţile de evaluare, să îşi exporte expertiza şi peste graniţe, în orice stat membru, sau cei care activează în industrii conexe şi vor o certificare de bază într-un domeniu cheie al economiei europene, au acum posibilitatea să facă acest lucru prin proiectul VARVET".

Materialele proiectului care s-a desfăşurat pe parcursul a 24 de luni au fost deja redactate şi sunt în curs de testare şi evaluare, fiind împărţite în cinci module distincte de pregătire. Lansarea propriu zisă a manualului VARVET va avea loc la finalul acestei luni, la Londra.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional