Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Anul acesta reabilitarea termică se va face cu fonduri europene

F.A. Investiţii /

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat

În 2013, puţine localităţi vor avea şanse să continue programele locale de reabilitare termică cu 100% gratuitate pentru beneficiari. Aceasta în contextul în care majoritatea primăriilor şi-au cheltuit fondurile (inclusiv s-au împrumutat masiv) în anii electorali, ne-a declarat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat.

Mai mult decât atât, nu sunt generoase nici alocările de la bugetul naţional pentru programul derulat în afara celui cu fonduri europene (prin Programul Operaţional Regional). "Practic anul acesta vom discuta în special de blocuri reabilitate în cadrul POR, ceea ce reprezintă un proiect - pilot doar pentru municipiile - reşedinţă de judeţ. Restul oraşelor, mai mult sau mai puţin sărace, nu vor avea prea mari şanse să reabiliteze până în 2015 - 2016", apreciază Mihai Mereuţă.

Cofinanţarea ar putea pune probleme reabilitării cu fonduri europene

În perspectiva demarării programului - pilot de reabilitare termică a clădirilor de locuinţe cu fonduri europene, preşedintele Ligii Habitat indentifică o serie de potenţiale surse de blocaj. În primul rând, după derularea unor programe de reabilitare în condiţii de gratuitate pentru beneficiar, vor fi foarte dificil de convins proprietarii să contribuie (chiar şi în rate) cu 10 - 20 sau 30% din costurile totale.

De asemenea, există prevederi contradictorii în ghidurile de finanţare cu privire la numărul proprietarilor care pot hotărî accesarea programului de către asociaţie, respectiv "majoritate simplă", "votul tuturor proprietarilor" şi "două treimi dintre proprietari".

Nu în ultimul rând, prevederea prin care asociaţia este obligată să păstreze în bune condiţii lucrarea timp de 5 ani după expirarea garanţiei este greu de acceptat în contextul în care asociaţia nu are niciun cuvânt de spus în alegerea proiectantului, a executantului şi execuţia propriu-zisă (inclusiv fazele intermediare). "Fără posibilitatea de a controla toate etapele reabilitării nu putem face responsabili proprietarii pentru alegerile primăriilor", subliniază domnul Mereuţă.

De altfel, au fost cazuri în care vântul puternic a smuls sisteme aplicate greşit, iar calitatea tencuielii decorative (sau lipsa ei) a urâţit blocuri proaspăt reabilitate, adaugă reprezentantul Ligii Habitat.

Programul de reabilitare trebuie să includă şi locuinţele individuale

În opinia preşedintelui Ligii Habitat, programul de reabilitare termică ar trebui extins după modelul "Casa Verde", pentru a putea cuprinde şi locuinţele individuale. În acest sens, sunt oportune iniţiativele locale de lansare a unor sub-programe de reabilitare termică adresate acestui tip de locuinţă, aşa cum a fost anunţat, de exemplu, în Sectorul 1.

Mai mult decât atât, reprezentantul Ligii Habitat propune integrarea programelor de reabilitare termică şi "Casa Verde" (n.r. axat pe investiţii în surse alternative de energie). Astfel, adăugând programului de reabilitare şi o subvenţie pe partea de protecţie a mediului s-ar obţine rezultate superioare, durabile. De exemplu, ar creşte economia de energie dacă ar fi aplicat un sistem de ventilaţie centralizat.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional