Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Apa din grădinăNu ezitaţi să utilizaţi cât mai multe plante şi flori în grădină

F.A. Amenajări /

Nu ezitaţi să utilizaţi cât mai multe plante şi flori în grădină

Ce poate fi mai relaxant decât să îţi bei cafeaua de dimineaţă sau ceaiul de seară înconjurat de verdeaţă, flori şi un curs de apă? Este mica ta oază de verdea-ţă şi de relaxare iar posibilităţile de amenajare sunt nenumărate în funcţie de gusturile şi dorinţele fiecăruia.

Puteţi da un plus de valoare casei în care locuiţi prin amenajarea grădinii exterioare. Puteţi amenaja singuri sau puteţi apela la sfaturile unui designer de spaţii exterioare din cadrul unei firme specializate care să se ocupe de amenajare.

Soluţiile puse la dispoziţie de societăţile specializate sunt foarte multe şi pot satisface şi cele mai pretenţioase dorinţe. Puteţi alege între o grădină amenajată rustic - care să conţină cât mai mult lemn, o căruţă sau un car - până la soluţiile moderne. Puteţi amplasa un foişor (din lemn, PVC sau fier forjat), un iaz cu sau fără peşti (în funcţie de preferinţe), o căsuţă din lemn sau un tobogan pentru copii, gazon şi multe, multe flori. Important este că toată lumea îşi doreşte o lucrare de calitate.

Orice grădină, indiferent de dimensiuni, cu puţină imaginaţie, poate fi trans-formată într-un loc de vis.

De ce trebuie să ţinem cont când ne hotărâm să amenajăm grădina? "Este o întrebare des întâlnită", spune domnul Sandor Kimpian, directorul general al societăţii "Kimpian Construct" SRL din Oradea, judeţul Bihor. "Este indicat ca, înainte de a începe o amenajare exterioară, să fie cerut sfatul specialiştilor din domeniu", a continuat domnia sa. Societatea "Kimpian Construct" pune la dispoziţia clienţilor o modelare 3D a grădinii, deoarece "este mult mai uşor să modificăm o schiţă, decât lucrarea în sine", ne mărturiseşte domnul Kimpian.

Primul pas în amenajarea peisagistică a unei grădini îl reprezintă alegerea locaţiei. Urmează executarea unei schiţe (cu ce ne dorim prin grădină şi amplasarea exactă), apoi calculul anticipat al materialului şi al manoperei după care pregătirea terenului şi... lucrarea poate începe.

Domnul Kimpian ne-a oferit câteva sfaturi şi idei în ceea ce priveşte amenajarea grădinilor. Astfel, dacă doriţi amplasarea unui iaz sau a unei cascade, în primul rând trebuie căutat un loc mai retras din grădină unde viitorul nostru iaz, curs de apă sau cascadă rămân mai mult timp în umbră. Trebuie evitată amplasarea lor în vecinătatea arbuştilor cărora le cad frunzele pentru a nu strica aspectul şi pentru a nu avea şi dumneavoastră mai mult de lucru.

Dacă vă doriţi o cascadă cu o cădere mai mare de apă trebuie să ţineţi cont şi de faptul că zgomotul produs poate fi deranjant după un anumit timp, de aceea este de preferat să fie amplasată într-un loc mai retras.

Cât despre iazuri, trebuie să vă hotărâţi, înainte de a începe lucrările, dacă doriţi să le populaţi sau nu cu peşti. Domnul Kimpian ne-a declarat: "Trebuie să ne hotărâm, înainte de a începe lucrarea respectivă, dacă vom pune peşti în iaz deoarece, pentru aceste tipuri de iazuri, adâncimea de apă recomandată este de cel puţin un metru. De asemenea, sistemul de filtrare a apei trebuie adaptat nu numai după cantitatea de apă ci şi după cantitatea peştilor din iaz".

Pentru hidroizolarea bazinului, domnia sa recomandă folia din cauciuc deoarece aceasta îşi păstrează elas-ticitatea chiar şi la temperaturi mai scăzute. Nu este recomandat bazinul din beton deoarece acesta se poate fisura permiţând scurgerea apei sau, un alt motiv, ar fi acela că apa poate "spăla" din beton anumite substanţe chimice ce îi pot afecta calitatea.

Un sistem de filtrare cu lampă UW este esenţial deoarece acesta filtrează apa de impurităţi, distruge algele verzi şi descompune substanţele toxice, asigurând o apă transparentă. Este recomandat ca sistemul de filtrare să func-ţioneze non-stop, consumul de energie electrică fiind redus.

Domnul Kimpian ne sfătuieşte să utilizăm foarte multe plante. "Recomand să nu se facă economie la plante, deoarece acestea dau un anturaj special iazului şi grădinii", este de părere domnia sa.

Preţurile privind amenajarea grădinii sunt foarte variate, diferind de la caz la caz, de la câteva sute de euro până la câteva mii, în funcţie de complexitatea lucrărilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional