Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Apartamentele din Satu Mare au preţuri comparabile cu cele din Capitală

F.A. Piaţa Imobiliară /

Vilă vândută prin agenţia "Mara"

Vilă vândută prin agenţia "Mara"

Municipiul Satu Mare avea, la finele lunii aprilie, circa 400 de apartamente noi în curs de execuţie, ne-a declarat Emanuel Huton, reprezentantul agenţiei imobiliare "Nexus Real Estate". Preţurile de vânzare a noilor locuinţe din zonele centrale ale oraşului sunt între 1.000 şi 1.500 de euro/mp suprafaţă construită, comparabile cu proiectele lansate în Capitală, apreciază domnia sa.

Mirela Hudac, reprezentantul agenţiei imobiliare "Maria", ne-a explicat că Satu Mare este un oraş dens construit, cu cerere mare de locuinţe. Apartamentele vechi s-au scumpit semnificativ în ultimii ani, aşa că investitorii locali au găsit o piaţă excelentă pentru construcţia de locuinţe colective noi, la preţuri similare cu cele vechi.

Domnul Huton ne-a menţionat că, pe plan local, există 4-5 firme de construcţii puternice şi serioase care dezvoltă proiecte de mărime medie. Apartamentele se vând chiar de pe planşetă, aşa că investitorii nu au nevoie, deocamdată, de serviciile agenţiilor imobiliare sau de promovare.

Majoritatea blocurilor sunt inserate în zonele centrale ale oraşului, în locul unor case vechi, care au fost demolate. Doamna Hudac ne-a spus că unele apartamente noi se vând şi "la roşu" sau semifinisate. Astfel, în opinia domniei sale, preţurile variază între 700 şi 1.300 de euro/mp construit, în funcţie de zonă şi de finisaje.

Agenţii imobiliari sunt optimişti cu privire la dezvoltarea blocurilor noi. Ei spun că deja se construieşte mult mai mult în acest an faţă de 2006 şi susţin că, în curând, vor apărea şi cartiere mai mari, bine organizate.

Locaţiile potrivite pentru blocuri s-au scumpit foarte mult şi au preţuri care variază extrem de mult, în funcţie de particularităţile amplasamentului. De exemplu, un teren de 13 ari, în zonă centrală, cu proiect aprobat pentru bloc, costă 280.000 de euro.

Apartamentele vechi s-au scumpit cu circa 20% numai în acest an

Cele mai căutate zone pentru achiziţia de apartamente vechi sunt centrul şi perimetrul semi-central. În rest, cartierele preferate de sătmăreni sunt Careiului, Carpaţi II, Micro 16 şi Micro 17. Potrivit agenţiei "Maria", preţul mediu al unui apartament cu două camere în aceste zone ajunge la 32-36.000 de euro, iar pentru un apartament cu trei camere vânzătorii cer 40-45.000 de euro.

În centru, un apartament cu două camere costă circa 40.000 de euro, iar unul cu trei camere ajunge şi la 50.000 de euro, ne-a precizat reprezentantul "Nexus Real Estate". Locuinţe de acest tip au înregis-trat o creştere de preţ de circa 10-15% în ultimul an.

Creşteri de preţ şi de 50% pentru terenurile rezidenţiale

Persoanele fizice caută terenuri pentru locuinţe în zona Poligon - Petre Ispirescu, pe malul drept al Someşului, susţine Emanuel Huton. Domnia sa a subliniat că alte zone preferate sunt Lucian Blaga şi Păuleşti (locaţie unde a demarat, pentru prima dată în oraş, construcţia de vile noi). Preţurile de vânzare a terenurilor variază între 15-20 de euro/mp, dacă sunt fără utilităţi, şi între 30 şi 40 de euro/mp dacă beneficiază de infrastructura necesară.

Mirela Hudac ne-a declarat că terenurile din Păuleşti sunt mai scumpe, pentru că se împuţinează de la un an la altul. Astfel loturile scoase la vânzare în primăvara acestui an costă circa 45 de euro/mp. Lucian Blaga (spre Cluj) este, iarăşi o zonă scumpă, unde preţurile terenurilor au ajuns la 35 de euro/mp.

Zona Odoreului (spre Baia Mare) este, de asemenea, căutată şi dispune de terenuri cu preţuri între 13 şi 18 euro/mp. Doamna Hudac a subliniat că în această zonă dar şi în Lucian Blaga au apărut primele proiecte de mini-ansambluri cu vile, motiv pentru care se aşteaptă ca preţul loturilor scoase la vânzare să mai crească şi în acest an.

Un proiect mai amplu din Satu Mare are funcţiuni mixte - locuinţe, comerţ şi birouri. Regimul de înălţime este demisol, parter şi cinci etaje. Potrivit "Nexus", demisolul şi parterul sunt destinate spaţiilor comerciale, etajul 5 locuinţelor, iar restul birourilor. Construcţia a demarat în septembrie 2006, în centrul oraşului, iar în acest an va fi finalizată. Investitor este "Nisco Invest". Preţurile spaţiilor comerciale scose la vânzare sunt între 47.000 şi 295.000 de euro (suprafeţe între 39 şi 201 mp). Birourile au suprafeţe între 17 şi 118 mp, cu preţuri de vânzare între 19.000 şi 130.000 de euro. Apartamentele de la ultimul etaj sunt de două şi trei camere, cu suprafeţe între 33 şi 82 mp. Preţurile de vânzare sunt între 40.000 şi 100.000 de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional