Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ARACO estimează o creştere de aproape 25% a pieţei construcţiilor în acest an

F.A. Preţuri /

ARACO estimează o creştere de aproape 25% a pieţei construcţiilor în acest an

Dacă în 2005 sectorul construcţiilor a înregistrat o creştere de circa 10% faţă de 2004, anul trecut piaţa a cunoscut o majorare de 19,3% faţă de 2005. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO, ne-a declarat că este cea mai mare creştere a acestui domeniu din ultimii ani. "Cred că evoluţia pieţei a fost mai bună întrucât datele statistice nu iau în considerare şi imobilele realizate în regie proprie. Aşa că estimez o majorare a pieţei în termeni reali de aproximativ 25% la finele anului trecut", ne-a precizat domnia sa.

Pe tipuri de construcţii executate în 2006, au fost înregistrate creşteri la toate categoriile: construcţii inginereşti +21,8%, clădiri nerezidenţiale +16,5% şi clădiri rezidenţiale + 16,2%. Construcţiile noi au înregistrat o majorare de +18%, reparaţii capitale, de +13,5% şi întreţinerile şi reparaţiile curente de +26,7%.

Conducerea ARACO se aşteaptă ca 2007 să aducă o apreciere a pieţei cel puţin similară cu cea din 2006. Anul curent reprezintă un vârf în execuţia şantierelor mari din Capitală şi din ţară, în special a proiectelor imobiliare de amploare cu finanţare privată. Iar banii alocaţi de stat şi de administraţiile locale pentru lucrări de infrastructură sunt mai mulţi decât bugetele programate în ultimii ani.

Laurenţiu Plosceanu a subliniat: "Vom asista, din nou, la o creştere substanţială a proiectelor imobiliare cu finanţare privată, atât în sectorul rezidenţial, care a înregistrat o explozie anul trecut, cât şi în zona industrială şi în cea comercială. Succesul programelor de investiţii în infrastructură depinde şi de capacitatea autorităţilor de a genera proiecte viabile pentru absorbţia de fonduri structurale şi de a co-finanţa aceste investiţii. Estimăm că în ultimul trimestru al anului curent ar putea fi efectuate primele trageri din aceste fonduri".

Asistare dinamică a constructorilor în perioada post-aderare

ARACO a stabilit mai multe direcţii de acţiune strategică pentru perioada 2007 - 2008, în vederea asistării firmelor de construcţii în perioada de post-aderare. Astfel, asociaţia va sprijini organizarea de clustere şi asocieri între companiile din domeniu, pe criteriul complementarităţii competenţelor pe tipuri de lucrări sau pe regiuni geografice. Vor fi furnizate informaţii calificate despre proiectele ce vor fi scoase la licitaţie şi vor fi diseminate modificările legislative la nivel comunitar, cu impact asupra industriei construcţiilor. "Vom furniza soluţii directe membrilor ARACO pentru accesarea de fonduri de coeziune puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, prin intermediul asociaţiei sau al Casei de Meserii a Constructorilor", ne-a mai spus Laurenţiu Plosceanu.

Primele informaţii despre programele de investiţii conexate şi la fondurile structurale au fost furnizate ARACO de către Ministerul Mediului. Asociaţia aşteaptă date şi de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Integrării.

Gata cu preţurile de dumping şi subsalarizarea muncitorilor constructori

Domnul Plosceanu apreciază că este clar că atitudinea competiţională manifestată de firmele de construcţii până în 2006 trebuie să se schimbe. Multe societăţi practicau preţuri de dumping pentru a putea contracta lucrări prin licitaţii publice sau pentru a le putea subcontracta de la antreprenorii generali. Constructorii mizau mult şi pe faptul că, după atribuirea contractelor, pot ajusta devizul iniţial al lucrărilor. Asemenea practici au generat subsalarizări în ramura de construcţii şi au accentuat migraţia în vestul Europei a muncitorilor calificaţi.

Această atitudine trebuie să înceteze pentru că, avertizează preşedintele ARACO, firmele autohtone trebuie să fie unite pentru a putea face faţă concurenţei de pe piaţa liberă europeană. Constructorii trebuie să îşi concerteze un nivel de salarizare adecvat, pentru a îşi putea păstra personalul calificat şi trebuie să lupte împotriva practicilor de dumping. Foarte importantă este şi îmbunătăţirea nivelului productivităţii, ţara noastră situîndu-se, din acest punct de vedere, în coada clasamentului la nivel european.

Au fost încheiate primele asocieri între constructori

Prima asociere între mai multe firme de construcţii s-a constituit, la finele anului trecut, în jurul "Tungal Metrou". Cele zece companii semnatare ale acordului de asociere sunt "Tungal Metrou", "Aedificia Carpaţi", "Baduc", "Construcţii Hidrotehnice" Iaşi, "Inspet" Ploieşti, "Metroul" Bucureşti, "Scit Impex" Bucureşti, "Stizo" Bucureşti, "Tiab" Bucureşti şi "Energo-cons-trucţia" Bucureşti.

Laurenţiu Plosceanu ne-a mai spus că, la finele lunii martie, mai era programată realizarea unei asocieri formată din 19 firme, în jurul societăţii "Trust Construcţii şi Îmbunătăţiri Funciare" Craiova. Companiile activează în judeţele Dolj, Mehedinţi şi Gorj.

Alte asocieri vor fi în jurul "Hidroconstrucţia" Bucureşti (pe mediu şi infrastructură de mediu), dar şi la Cluj şi Iasi (cu societăţi din regiunile respective).

Se adânceşte criza de forţă de muncă

Piaţa construcţiilor a cunos-cut o creştere substanţială a investiţiilor publice şi private în 2006, iar anul curent se anunţă la fel de blocat în lucrări. Astfel, firmele de construcţii au resimţit puternic, în această perioadă, lipsa de forţă de muncă. Constructorii au dezbătut intens, în ultima perioadă, problema importului de muncitori din Ucraina, Moldova, India, Pakistan şi China, dar şi diverse mijloace pentru păstrarea muncitorilor care încă mai sunt în ţară.

Conducerea ARACO susţine că nu este cazul ca firmele de construcţii să importe masiv forţă de muncă din ţările menţionate. Laurenţiu Plosceanu ne-a declarat că problema productivităţii mici din construcţii poate fi rezolvată prin investiţii masive în resurse tehnice şi umane, prin îmbunătăţirea considerabilă a salariilor şi prin accesarea de fonduri de coeziune pentru şcolarizare.

Domnia sa susţine că este foarte important ca autorităţile să vină în sprijinul constructorilor prin neimpozitarea profitului reinvestit şi prin recunoaşterea, în cadrul licitaţiilor publice, a salariilor negociate în cadrul contractului colectiv de muncă pe ramura de construcţii. Astfel, Guvernul a stabilit salariul minim pe economie la 390 de lei pentru acest an, iar în sectorul de construcţii nivelul acestuia a fost stabilit la 440 de lei. Dacă toate aceste măsuri nu sunt rapid implementate, autorităţile vor fi în situaţia de a nu avea cu cine lucra la marile obiective de investiţii. De asemenea, trebuie realizate urgent parteneriate public-private şi programe intensive de formare profesională în construcţii.

ARACO şi sindicatele reprezentative din construcţii au semnat un acord sectorial de ramură prin care s-a convenit creşterea salariului minim la circa 300 de euro în maxim doi ani şi a salariului mediu la circa 500 de euro în aceeaşi perioadă. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO, susţine că un asemenea nivel de salarizare ar mai scădea din migraţia acelor muncitori care lucrează în străinătate pe un salariu de 800-1000 de euro pe lună.

Costurile cu manopera scumpesc construcţiile cu circa 15%

Creşterea salariilor minime pe ramura de construcţii înseamnă o majorare de circa 23% faţă de nivelul anului 2006. Această majorare va determina şi creşterea salariilor medii pentru muncitorii calificaţi. Costurile cu manopera reprezintă aproximativ o cincime din devizul unei construcţii. Astfel că, per ansamblu, lucrările de execuţie, se vor scumpi, în acest an, cu maxim 15%. Creşteri de câteva procente vor înregistra şi unele materiale de construcţii, iar scumpirea utilităţilor va ridica, la rândul său, costurile de execuţie.

ARACO intenţionează să amendeze Codul Fiscal la capitolul de taxare inversă (măsura se aplică dacă furnizorul şi beneficiarul sunt ambii plătitori de TVA). Laurenţiu Plosceanu, preşedintele asociaţiei, ne-a explicat că la acest capitol au fost introduse suplimentar lucrările de construcţii-montaj. Concret, antreprenorii care execută astfel de lucrări, facturează valoarea lor cu taxare inversă a TVA-ului, pe care nu îl încasează de la beneficiar.

Domnia sa ne-a precizat: "Motivaţia prezentată de Ministerul Finanţelor pentru această modificare a Codului Fiscal este reducerea sau chiar eliminarea evaziunii fiscale prin neplata TVA-ului de către furnizorii de materiale de construcţii şi prestatorii de servicii care sunt implicaţi în activitatea de construcţii. Practic, în loc ca ANAF să urmărească evazioniştii fiscali, pun în spatele antreprenorilor toate consecinţele negative rezultate din neplata TVA-ului. Efectiv, lunar, peste 15% din costurile de producţie sunt nerambursabile. Cumularea acestor valori plătite şi nerecuperate conduce la incapacitatea de plată şi a subantreprenorilor, care execută părţi distincte sau de specialitate din construcţii-montaj".

Se pare că cei mai afectaţi de taxarea inversă sunt companiile mari, în timp ce pentru IMM-urile din construcţii măsura ar fi benefică. Astfel, conducerea ARACO va discuta cu membrii săi pentru a-i pune de acord asupra formulei de amendare, după care vor demara dis-cuţiile cu Ministerul Finanţelor.

De asemenea, este necesar ca în 2007 să fie modificat codul de procedură fiscală ca urmare a imposibilităţii practice de rambursare a TVA-ului în maxim 30 de zile de la înregistrarea cererii motivată pe propria răspundere a antreprenorului, urmând ca verificările încrucişate să fie efectuate ulterior.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional